Η Ελλάδα μετρά αντίστροφα για να μπει στο κλειστό κλαμπ της 5ης γενιάς αεροσκαφών F-35: Η απάντηση των Αμερικανών ταξιδεύει για την Αθήνα

Η έκδοση του F-35, BLOCK 4, είναι αυτή που θα πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια στις αεροπορίες καθώς ήδη παραλαμβάνουν όσες είχαν προηγηθεί σε παραγγελίες. Θεωρείται το στρατηγικό μαχητικό 5ης γενιάς, που μπορεί να φέρει περισσότερα όπλα αλλά και να έχει αυξημένες δυνατότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin / Δημιουργός: Staff Sgt. Jensen Stidham




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Το draft του κειμένου της επίσημης απάντησης των Ηνωμένων Πολιτειών (LOA) που ανοίγει την πύλη του κλειστού club των μαχητικών F-35 για την Ελλάδα, την Δευτέρα θα βρίσκεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Θα χρειαστούν άλλες 14 ημέρες μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα το επίσημο κείμενο με την αμερικανική «βούλα». Το διάστημα αυτό οι νομοθέτες στο Κογκρέσο θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν τυχόν ενστάσεις που αφορούν την αποδέσμευση του αεροσκάφους 5ης γενιάς στη χώρα μας.

Όλες οι πληροφορίες λένε:

  • πρώτον ότι έως τώρα θα είχαν διατυπωθεί και εκφραστεί τυχόν ενστάσεις και
  • δεύτερον, οι Αμερικανοί βεβαιώνουν ότι αυτό που θα διαβάσουν την Δευτέρα στο draft κείμενο, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει με την επίσημη αποστολή της LOA.

Η Δευτέρα άρα θα είναι μια ιδιαίτερα «γεμάτη» ημέρα στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, καθώς συμπίπτουν επισκέψεις, από τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και το νέο υπουργό άμυνας της Κύπρου ο οποίος θα συναντηθεί με το Έλληνα ομόλογό του.

Ξεχωριστή πάντως είναι η συγκεκριμένη στιγμή για το Νίκο Δένδια, αφού θα ενημερωθεί από τους Διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, για το εξελικτικό βήμα που προετοιμάζει  το αεροπορικό επιτελείο.

Σίγουρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, εμφανίζεται ιδιαίτερα ρεαλιστής, καθώς τοποθετεί το θέμα των μαχητικών 5ης γενιάς λίγο πιο πίσω στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων και αυτό έχει αποτυπωθεί μέσα από τις πρόσφατες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει. Πολλές φορές έχει επαναλάβει ότι η Ελλάδα θα μπει στο κλειστό club του F-35, όμως προηγούνται ν’ αντιμετωπιστούν κατεπείγουσες ανάγκες για την Πολεμική Αεροπορία.

«Όσο κι αν καταλαβαίνω ότι όπως είδαμε τα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς, έτσι και όταν δούμε και το F-35 θα νιώσουμε υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις ρίζες των προβλημάτων. Παίρνοντας οπλικά συστήματα μόνο στην κορυφή της πυραμίδας και αγνοώντας τη βάση της πυραμίδας, δεν πάμε μπροστά. Η Πολεμική Αεροπορία, που έχει F-35 αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά αεροσκάφη, δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία, μην κοροϊδευόμαστε. Το F-35 θα το πάρουμε πάντως, δεν χρειάζεται καθόλου να ανησυχεί η ελληνική κοινωνία γι’ αυτό.» , είχε σημειώσει ο κ. Δένδιας στην εφημερίδα Καθημερινή τονίζοντας ότι ο υφιστάμενος στόλος των μαχητικών είναι ιδιαίτερα ικανός, αλλά δεν είναι δυνατό να προμηθευτούμε και F-35 αύριο το πρωί, διότι οι ανάγκες αλλού είναι μεγαλύτερες.

Δρόμοι παράλληλοι για ελληνικά F-35 & τουρκικά F-16

Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, είναι μια κίνηση που αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων και αποτυπώνει το υψηλότατο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

Το ένα σκέλος με την άφιξη της LOA αφορά την διαπραγμάτευση του αριθμού των αεροσκαφών που θα συστήσουν αρχικά μια πολεμική μοίρα. Οι συζητήσεις της σύμβασης θα είναι διεξοδικές και θα πρέπει εντός 2 μηνών να απαντήσει θετικά ή αρνητικά η Αθήνα.

  • Υπάρχει όμως και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς αναμένεται και μια επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκτός της αποδοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, θα αποτυπώνεται η πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας.

Με τη μελλοντική απόκτηση των F-35 και σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μια από τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως παρατηρεί κανείς ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς προηγήθηκαν μάλιστα πριν από λίγες ώρες η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν και η επιστολή Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την προώθηση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Φαίνεται δηλαδή ότι οι διαδικασίες κινούνται παράλληλα. Μπορεί κανείς να το δει ως μια άσκηση ισορροπίας των ΗΠΑ στο δύσκολο τρίγωνο των σχέσεων Αθήνας- Ουάσιγκτον- Άγκυρας.

Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι ο Λευκός Οίκος προωθεί με ραγδαίο ρυθμό την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Κι αυτό διότι εν μέσω δύο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ξανά υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τους Αμερικανούς.

Η εξωτερική πολιτική άλλωστε θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν, ενόψει μιας ακόμα σκληρής αναμέτρησης τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το τι γράφει μέσα το LOA μαρτυρά πολλά…

  • Αν όντως «πήραμε αυτό που θέλαμε», όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά και πέραν της επερχόμενης απάντησης για τα πολυδάπανα F-35, κανονικά θα πρέπει να περιμένουν στο υπουργείο Εθνικής άμυνας και τα στρατιωτικά επιτελεία, την πολυπόθητη ουσιώδη κεφαλαιοποίηση της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.

Αν όντως οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τον «ηγετικό ρόλο της Ελλάδας» στην περιοχή, όπως δήλωσε ο κος. Μπλίνκεν, ίσως οι πλατφόρμες που διαθέτει τώρα αλλά και στο μέλλον, θα έπρεπε να είχαν συγκεκριμένες δυνατότητες που όμως απουσιάζουν. Και αυτό είναι το θέμα που θ’ αναλυθεί με την άφιξη της LOA, δηλαδή τι είδους όπλα μας αποδεσμεύουν με τα F-35 οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αμερικανική επιστολή θα δίνει απάντηση σε όσα ζήτησε η ελληνική πλευρά, που είναι 20+ 20 μαχητικά 5ης γενιάς. Επιπλέον στο έγγραφο θ’ αναλύονται ο οπλισμός, η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, τα της εκπαίδευσης ιπταμένων και μηχανικών, κ.ο.κ.

Το ερώτημα που φαίνεται ν’ αναδύεται πλέον είναι το πόσα F-35 μπορεί να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έδειξε ελαστικότητα απέναντι στο ελληνικό αίτημα, ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται τα αμυντικά κονδύλια στην οικονομική εικόνα της χώρας.

Το δάνειο μέσω FMS φαίνεται ότι έκλεισε ως κεφάλαιο τον περασμένος Δεκέμβριο οπότε και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εκκινήσουν εκ νέου. Μέσα από εκείνο το κονδύλι στην Αθήνα κάποιοι στρατιωτικοί κύκλοι υπολόγιζαν ότι θα προχωρούσε η αγορά των 12 F-35, ενώ με προϋπολογισμένα χρήματα θα γίνονταν η παραγγελία ακόμη 8 ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 20 αεροσκαφών 5ης γενιάς.

  • Από τις ΗΠΑ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δάνειο FMS & εθνική παραγγελία δεν ήταν δυνατό να συμβαδίσουν καθώς σκοντάφτουν στη αμερικανική νομοθεσία. Η λύση θεωρητικά θα βρεθεί με την άφιξη της LOA και την έναρξη των διαπραγματεύσεων διότι η Ελλάδα αυτή τη φορά έχει δείξει αποφασισμένη να μην χάσει ξανά το «τρένο» του F-35…

Αν η διακρατική συμφωνία υπογραφεί εντός του 2024, κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ότι μέσα στην επόμενη 4ετία τα πρώτα F-35 θα φέρουν τον χαρακτηριστικό κύκλο με τα χρώματα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει αποστολή αεροπόρων και τεχνικών στις ΗΠΑ για να γίνουν ο πρώτος πυρήνας που θα μυηθεί στα μυστικά της 5ης γενιάς αεροσκαφών.

Το Game Changer F-35 Block 4…

Το F-35 «πόζαρε» και καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης προεκλογικής διαδικασίας καθώς είχε τεθεί στην εθνική ατζέντα ως ένα game changer εργαλείο στα χέρια των πολύπειρων αεροπόρων.

  • Εδώ και καιρό έχουμε γράψει στην Hellas Jjournal ότι το F-35 TR-3 Block 4 φαίνεται πως θα είναι ο τύπος του stealth μαχητικού που θ’ ανήκει στο μέλλον στην Πολεμική Αεροπορία.

Μάλιστα όπως σημειώθηκε στο παρελθόν από τα επιτελικά στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους θα φέρει ακόμη πιο εξελιγμένο λογισμικό, νέα μονάδα μνήμης, νεότερη πανοραμική οθόνη πολλαπλών χρήσεων και εντολών καθώς και αναβαθμισμένο σύστημα μάχης.

Και για να επισημαίνουν οι Αμερικανοί πόσο προηγμένο είναι το F-16 Viper της χώρας μας, τόνισαν πως το ραντάρ AESA του αεροσκάφους που ήδη κατέχει η Πολεμική Αεροπορία, φέρει περίπου 70% κοινά στοιχεία με αυτό του F-35.

Επιπλέον θεωρούνται αεροσκάφη με διευρυμένη γκάμα όπλων μακρού πλήγματος, αυξημένες διαλειτουργικές δυνατότητες καθώς και διαβαθμισμένες αναβαθμίσεις ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ στα τέλη της 10ετίας ο συγκεκριμένος τύπος θα έχει τελειοποιηθεί.

Η διαμόρφωση «Block 4» ήδη παραδίδεται σε χώρες που έχουν προηγηθεί σε παραγγελίες, ωστόσο αυτή κλειδώνει και για την χώρα μας η οποία βρίσκεται εν αναμονή της παραλαβής απάντησης από το Κογκρέσο για τα 20+ 20 F-35.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η «Block 4» έκδοση έχει τη δυνατότητα να φέρει περισσότερα όπλα στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού.

Επιπλέον και για την Πολεμική Αεροπορία είναι σαφές, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, ότι  χρειάζεται νέα όπλα στην πυριτιδαποθήκη της. Τονίζεται μάλιστα ότι αυτά δεν μπορεί ν’ αφορά μόνο το F-35 αλλά οι νέες προμήθειες και οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς να είναι και τα μαχητικά 4,5 γενιάς που διαθέτει ο στόλος της.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε σ’ αυτό το σημείο έναν «αστερίσκο» διότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται πιστοποίησης όπλων κι αυτό πρέπει κάποιος να το επωμιστεί, μιλώντας πάντα με οικονομικούς όρους…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μέσα Φεβρουαρίου ο πιθανός απόπλους της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την Ερυθρά Θάλασσα: Και δεύτερη φρεγάτα σε ετοιμότητα;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: