Η εφημερίδα New York Times δικαιώνει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη: Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Λονδίνο πιέζουν το Ισραήλ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο Λάρνακας-Ασντόντ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή εγκαινίων του Έργου Θεματικής Διαδρομής «Αφροδίτη», του Πυρήνα της Κοινότητας Ίνειας και του Εκθεσιακού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Χελώνας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να περιλάβει το λιμάνι Ασντόντ στον νότο της χώρας, στη διαδικασία μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου με αφετηρία το λιμάνι της Λάρνακας.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε εκτενές δημοσίευμα, που αναδημοσιεύεται και στην ισραηλινή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Maariv.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται, η ισραηλινή Κυβέρνηση πιέζεται να αποδεχθεί ανθρωπιστικό υλικό που θα φθάνει απευθείας από τη Λάρνακα στο Ασντόντ και στη συνέχεια θα προωθείται στο φυλάκιο Κέρεμ Σιαλόμ στη νότια δίοδο Ισραήλ-Γάζας.

Εκεί, αφού πραγματοποιείται έλεγχος ασφαλείας από ειδικά εκπαιδευμένο ισραηλινό κλιμάκιο, θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο με σκοπό την προώθησή του στην Λωρίδα της Γάζας, μέσω του φυλακίου της Ράφα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται η διασφάλιση της απαίτησης του Ισραήλ να πραγματοποιεί έλεγχο ασφαλείας στο ανθρωπιστικό υλικό πριν την είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε στο Ισραήλ η επισήμανση των New York Times, που βασίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι ήδη την περασμένη Παρασκευή, στο λιμάνι του Ασντόντ εκφορτώθηκε αλεύρι που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν τέτοιου είδους αποστολές να συνεχιστούν» και ότι «το ισραηλινό αυτό λιμάνι θα παραμείνει διαθέσιμο για αυτόν τον σκοπό».

Παράλληλα, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν «συνεχάρη για την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει την προώθηση ποσοτήτων αλευριού προς τη Γάζα».

Η είδηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, καθότι, όπως καταγγέλλει ο ηγέτης του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης «Ισραήλ το Σπίτι Μας», Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, «τέτοια απόφαση δεν ανακοινώθηκε ότι ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του Ισραήλ, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς, έχει προκαλέσει δημόσιες αντεγκλήσεις, κυρίως λόγω της διπλωματικής πίεσης που ασκείται στο Ισραήλ το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ανθρωπιστική κρίση που σημειώνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του τέως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Γκιόρα Άιλαντ, σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Maariv την περασμένη Παρασκευή, τασσόμενος εναντίον οιασδήποτε προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι «θα δυσχεράνει κάθε προσπάθεια σύναψης συμφωνίας απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».

«Εγώ συνδέω την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με το ζήτημα της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων», είπε ο Άιλαντ, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ θα πρέπει επιτέλους να πει τόσο στους πολίτες του, όσο και στους Αμερικανούς το εξής απλό πράγμα, που θεωρώ πως είναι απόλυτα λογικό: Φοβόμαστε ότι οι όμηροί μας θα χάσουν τη ζωή τους και όσοι έχουν επιζήσει, φοβόμαστε σε ποια κατάσταση θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας. Θα πρέπει να τεθεί όρος ώστε για κάθε όχημα που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, θα πρέπει η Χαμάς να απελευθερώνει δέκα ομήρους”.

“Μόνο με αυτόν τον όρο θα πρέπει να συνεχίζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «στόχος αυτής της πρότασης δεν είναι να καταδικαστούν στην πείνα οι κάτοικοι της Γάζας, αλλά η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να καταστεί εργαλείο για να διασώσουμε τους ομήρους μας».

«Ανθρωπιστικό ζήτημα είναι και η διάσωση των ομήρων μας», τόνισε ο Άιλαντ, προσθέτοντας ότι «εάν για τη διεθνή κοινότητα είναι τόσο σπουδαίο να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, θα έπρεπε να θεωρείται εξίσου σπουδαίο να απελευθερωθούν και οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στην Γάζα από τη Χαμάς».

Ο Ισραηλινός τέως Υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, μία ημέρα προτού παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στον νυν ΥΠΕΞ, Ισράελ Κατς, σε δηλώσεις του στον ιδιωτικό ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό 103FM τόνισε ότι το λιμάνι του Ασντόντ δεν θα εμπλακεί με κανέναν τρόπο στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού θαλασσίου διαδρόμου, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ δεν επιθυμεί να έχει στο εξής καμία οικονομική εμπλοκή στην καθημερινότητα των κατοίκων της Γάζας».

ΚΥΠΕ – Λευκωσία, Κύπρος

Αξιόπιστη επιλογή η αξιοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου για τη Γάζα λέει ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: