Η «Αμάλθεια» είναι γεγονός: Η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, η στρατηγική σημασία της Κύπρου και οι γνωστοί που χλευάζουν ότι θετικό…

epa11055790 Residents of Al Nusairat and Al Bureije refugee camps evacuate following an Israeli warning of increased military operations in the camps in the southern Gaza Strip, 03 January 2024. EPA, MOHAMMED SABER




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα μέσω του σχεδίου «Αμάλθεια», είναι πλέον μια πραγματικότητα. Χρειάστηκαν να γίνουν πολλά για να υλοποιηθεί καθώς είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι και οι επηρεαζόμενοι.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η Λευκωσία παρουσίασε με λεπτομέρεια την πρωτοβουλία της, ζητώντας τη συνδρομή κι άλλων δυνάμεων. Η ίδια πρόσφερε τις υποδομές και το λιμάνι της Λάρνακας  ως βάση για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, κινήθηκαν με στόχο πρώτα να πεισθεί το Ισραήλ να αποδεχθεί τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

  • Υπήρξε ανοικτό και εξακολουθεί να υπάρχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Βρετανία, η οποία και διέθεσε και πλοίο για τη μεταφορά του πρώτου φορτίου της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία στάλθηκε μέσω Αιγύπτου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αξιοποιήσει πλήρως τη γεωγραφική της θέση, την γειτνίαση του με το θέατρο του πολέμου, τις καλές σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους και ανέδειξε την γεωπολιτική της σημασία.

Ο στόχος, βέβαια, είναι πρωτίστως να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που υποφέρουν. Τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι  βρίσκονται υπό συνεχή επίθεση από τον ισραηλινό στρατό.

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει ρόλο στην περιοχή και το έχει αποδείξει διαχρονικά. Το απέδειξε και σε άλλες κρίσεις, όπως αυτή του Λιβάνου και επιβεβαίωσε τη στρατηγική της σημασία.

Το ζητούμενο, όπως προαναφέρθηκε, ήταν να αρχίσει η λειτουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Κι αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε με πολύ κόπο και πάρα πολλές προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ήταν μια πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε, έτυχαν ενημέρωσης διάφοροι διεθνείς παράγοντες, χρειάσθηκαν να γίνουν πολλές επαφές. Ήταν και μια προσπάθεια, η οποία ωστόσο, επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί. Όχι από τρίτους εκτός Κύπρου, αλλά εκ των έσω. Παθογένειες; Προφανώς.

  • Κάποιοι θεωρούν πως εάν αποτύχει μια πρωτοβουλία της χώρας θα… δικαιωθούν. Κάποιοι θεωρούν πως εάν αποτύχει μια πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κράτους μας, θα φορτωθεί τούτο ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του.

Εάν αποτύγχανε, για να μην εισέλθουμε στις συζητήσεις που αφορά την Κύπρο, δεν θα πήγαινε ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν και την χρειάζονται. Εάν αποτύγχανε θα χάσει η χώρα. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.

Από την άλλη, εάν η κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα, προφανώς οι ίδιοι που την χλεύαζαν θα την κατηγορούσαν ότι στην περιοχή έβρεχε εξελίξεις και η Λευκωσία… κρατούσε ομπρέλα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τουρκικές ενέργειες κάτω από το ραντάρ! Οι Αμερικανοί, ο κατευνασμός και το δούλεμα από τον Ερντογάν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: