H νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοδεί από άνθρωπο σε άνθρωπο ύστερα από εξαιρετικά σπάνια ιατρικά ατυχήματα: Τι έδειξε νέα έρευνα

File photo: Ιατρικές εξετάσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο. File Photo by Anna Shvets via Pexels




Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω ενός σπάνιου ιατρικού ατυχήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων ή της συνήθους ιατρικής φροντίδας των πασχόντων.

Η έρευνα έδειξε ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έλαβαν ανθρώπινη αυξητική ορμόνη από την υπόφυση αποθανόντων δωρητών ανέπτυξε πρώιμη εμφάνιση Αλτσχάιμερ – πιθανότατα επειδή οι ορμόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μολυσμένες με πρωτεΐνες που έσπειραν τη νόσο στον εγκέφαλό τους.

«Δεν εννοούμε ούτε κατα διάμοια ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να κολλήσει από ανθρωπο σε άνθρωπο. Δεν μεταδίδεται με την έννοια μιας ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης», δήλωσε ο καθηγητής John Collinge, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αφορά μόνο ανθρώπους που έχουν δεχθεί κατά λάθος, ουσιαστικά, ανθρώπινο ιστό ή εκχυλίσματα ανθρώπινου ιστού που περιέχουν αυτούς τους σπόρους, κάτι που είναι ευτυχώς μια πολύ σπάνια και ασυνήθιστη περίσταση.”

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι η νέα εργασία ενισχύει την άποψη ότι η Αλτσχάιμερ έχει ομοιότητες με τις ασθένειες Πράιον, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού με τον οποίο οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται εξαπλώνονται στον εγκέφαλο.

Οι ασθένειες Prion, οι οποίες περιλαμβάνουν τη νόσο Kρόιτσφελντ Γιάκομπ (Creutzfeldt-Jakob (CJD) προκαλούνται από μολυσματικές πρωτεΐνες που διαδίδονται στον εγκέφαλο. Αυτές οι ασθένειες εμφανίζονται συνήθως αυτόματα , ωστόσο πιο σπάνια μπορεί να προκύψουν από γενετική μετάλλαξη ή να μεταδοθούν μέσω μολυσμένου ιστού εγκεφάλου ή νευρικού ιστού.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Medicine, ο Collinge και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς μεταξύ 1959 και 1985, τουλάχιστον 1.848 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν ανθρώπινη αυξητική ορμόνη που εξάγεται από την υπόφυση των πτωμάτων.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε το 1985 αφού προέκυψε ότι ορισμένοι ασθενείς πέθαναν στη συνέχεια από Kρόιτσφελντ Γιάκομπ (CJD).

Από τις 80 τέτοιες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικές βρέθηκαν επίσης να έχουν στον εγκέφαλό τους όταν πέθαναν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδής-βήτα  – χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές ανέφεραν ευρήματα και από τα οκτώ άτομα που παραπέμφθηκαν στην Εθνική Κλινική Prion μεταξύ 2017 και 2022.

Όλοι είχαν λάβει ανθρώπινη αυξητική ορμόνη από πτώματα, αλλά δεν είχαν CJD. Πέντε είχαν συμπτώματα άνοιας που πληρούσαν τα κλινικά κριτήρια για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με έναρξη από την ηλικία των 38 ετών.

Από τους άλλους τρεις ασθενείς, ο ένας είχε ήπια γνωστική εξασθένηση, ο ένας είχε γνωστικές δυσκολίες και ο ένας δεν είχε τέτοια συμπτώματα, με τον πρώτο να δείχνει μεταθανάτια αποτελέσματα σύμφωνα με το Αλτσχάιμερ και τον δεύτερο να πληροί τα κριτήρια βιοδεικτών για τη νόσο.

Με πληροφορίες από Guardian

Tο πρώτο της εγκεφαλικό εμφύτευμα σε ασθενή τοποθέτησε η εταιρία του Ίλον Μασκ, Neuralink: Ενεργοποίηση νευρώνων σε τετραπληγικά άτομα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: