Φως στο τούνελ του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς; Η Παλαιστινιακή οργάνωση μελετά πρόταση συμφωνίας για εκεχειρία ενώ η Γάζα «λιμοκτονεί» [video]

File Photo Smoke rises following Israeli air strikes in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 16 January 2024. More than 24,000 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD




Μία πρόταση συμφωνίας για εκεχειρία με το Ισραήλ στη Γάζα, η οποία συμπεριλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας πολλών εβδομάδων εξετάζει η Χαμάς, όπως ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή στους κόλπους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η Χαμάς είπε χθες πως εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας, την οποία κατέθεσαν μεσολαβητές κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης στο Παρίσι, έπειτα από μια πρώτη κατάπαυση του πυρός διάρκειας μίας εβδομάδας, στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την οποία 105 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ.

Η πρώτη φάση αυτής της πρότασης αναφέρει μια εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ θα πρέπει να αποφυλακίσει μεταξύ 200 και 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους που δεν κρατούνται υπό καθεστώς υψηλής ασφαλείας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35-40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, είπε μία πηγή στους κόλπους της Χαμάς, που πρόσκειται στους Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές.

Μονάχα «οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες ασθενείς άνω των 60 ετών» που κρατούνται στη Γάζα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν, επισήμανε αυτή η πηγή στο AFP υπό καθεστώς ανωνυμίας. Μεταξύ 200 έως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσαν επίσης να εισέρχονται κάθε ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την επιστροφή εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε αυτή η πηγή.

Η Χαμάς ζητάει μια πλήρη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για όποια συμφωνία, ιδίως σχετικά με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες ότι το Ισραήλ δεν θα αποφυλακίσει «χιλιάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες» ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.




 

Εάν η αρχική κατάπαυση του πυρός τηρηθεί, ένα δεύτερο βήμα προβλέπει την απελευθέρωση «εφέδρων στρατιωτών» που κρατούνται στη Γάζα ως αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση ενός αριθμού, που δεν έχει καθοριστεί, Παλαιστινίων κρατουμένων.

Οι μη έφεδροι στρατιώτες θα μπορούσαν επίσης να απελευθερωθούν, σύμφωνα με αυτήν την πηγή, επίσης με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η τελευταία φάση αφορά την ανταλλαγή των σορών ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και μια συμφωνία που σχετίζεται με τον έλεγχο των σημείων συνοριακών ελέγχων της Γάζας και την ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σήμερα με οικογένειες ομήρων, ο Νετανιάχου επισήμανε τις «προσπάθειες» του Ισραήλ για την απελευθέρωσή τους, χωρίς να αναφέρει ευθέως την πρόταση εκεχειρίας.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, όμως όσο περισσότερο αυτές οι προσπάθειες παραμένουν διακριτικές τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιτύχουν», τόνισε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γραφείου του.

Λιμοκτονεί ο πληθυσμός της Γάζας

Την ίδια ώρα, κι ενώ σημαντικές δωρήτριες χώρες ανακοίνωσαν την αναστολή της βοήθειάς τους προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), ο  πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί», όπως κατήγγειλε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα. Είναι ένας πληθυσμός που ωθείται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται μαζική καταστροφή … Εάν ρωτάτε εάν η καταστροφή μπορεί να επιδεινωθεί, ναι, απολύτως», πρόσθεσε.

Η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος που τελεί υπό πλήρη ισραηλινή πολιορκία μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

«Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Γάζας λιγόστεψε συστηματικά και η ποιότητα της διατροφής μειώθηκε. Οι άνθρωποι υποτίθεται δεν επιβιώσουν με επισιτιστική βοήθεια για μήνες και μήνες ή χρόνια», εξήγησε ο Ράιαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορήθηκε από την Ισραηλινή πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη για «συμπαιγνία» με τη Χαμάς, δηλώνοντας ότι ο ΠΟΥ είχε “επιλέξει να αγνοεί” αποδείξεις που έδειχναν, σύμφωνα με το Ισραήλ, ότι το ισλαμιστικό κίνημα είχε χρησιμοποιήσει τα νοσοκομεία για να πραγματοποιεί επιθέσεις, να κρύβει υπόγειες σήραγγες και όπλα.

Ο ΠΟΥ απέρριψε για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες αυτές.

«Η κατηγορία της συμπαιγνίας (…) είναι πραγματικά ανεύθυνη γιατί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους υπαλλήλους μας. Όμως θα ήθελα να διαβεβαιώσω την πρεσβευτή ότι δεν υπάρχει συμπαιγνία και ότι ο ΠΟΥ αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Είμαστε αμερόληπτοι και κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεσοβέζικες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία: Παραβίασε στοιχεία της συνθήκης κατά της τρομοκρατίας-Δεν έπεισε το Κίεβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: