Έτοιμος για πόλεμο και με την Χεζμπολάχ αν χρειαστεί, δηλώνει ο Νετανιάχου: Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό ανώτερος διοικητής της οργάνωσης στον Λίβανο

Στοιβαγμένα κατεστραμμένα αυτοκίνητα Ισραηλινών που κάηκαν την μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου 2023. EPA/ABIR SULTAN




Ένας ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στο νότιο Λίβανο, δήλωσε  λιβανέζικη πηγή ασφαλείας , καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο αξιωματούχος, Ουίσαμ Ταουίλ, είναι το πιο υψηλόβαθμο μέλος της σιιτικής ένοπλης ομάδας που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου, την ημέρα μετά την πραγματοποίηση της πιο φονικής τρομοκρατικής επίθεσης από τη Χαμάς. στην ιστορία του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκεπτόμενος εφέδρους στην πόλη  Κιριάτ, στα βόρεια της χώρας, όπου λίγο νωρίτερα είχε σημειωθεί πλήγμα με πύραυλο της Χεζμπολάχ, τόνισε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για πόλεμο με την οργάνωση, εάν χρειαστεί, τονίζοντας ωστόσο πως θα προτιμούσε διαφορετικό τρόπο αποκατάστασης της τάξης στα βόρεια σύνορα του ισραήλ.

  • Η δολοφονία του Ταουίλ έρχεται λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Σάλεχ Αλ-Αροούρι, αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, και άλλους τρεις σε επίθεση σε κτίριο γραφείων στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε το Σάββατο ένα μπαράζ ρουκετών εναντίον αεροπορικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ ως μέρος μιας «προκαταρκτικής απάντησης» στη δολοφονία του Αρούρι, την οποία ακολούθησαν πιο έντονες διασυνοριακές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ το πρωί της Δευτέρας έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, αφού η οργάνωση εκτόξευσε έναν αντιαρματικό πύραυλο προς την πόλη Κιριάτ,ανέφερε ο IDF. Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα εξαπολύει τις δικές της επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Manar που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

«Μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να δώσει μεταστάσεις»

Ο θάνατος του Ταουίλ είναι το τελευταίο περιστατικό που τροφοδοτεί τις ανησυχίες ότι η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ εξελίσσεται τώρα σε μια ευρύτερη περιφερειακή πυρκαγιά.

«Αυτή είναι μια στιγμή βαθιάς έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή κατά την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή. «Πρόκειται για μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να δώσει μεταστάσεις, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ακόμη περισσότερα δεινά».

Πιο νότια,  οι αντάρτες Χούτι  στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ και εξαπέλυσαν  περισσότερες από 100 επιθέσεις  εναντίον περίπου δώδεκα εμπορικών και εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες, απειλώντας έναν από τους πιο ζωτικούς εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους του κόσμου.

Στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, εντείνεται ο φόβος ότι αυτά που κάποτε ήταν χτυπήματα μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε μια εμβέλεια τεσσάρων χιλιομέτρων της συνοριακής περιοχής θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Φυσικά, προτιμούμε αυτό να γίνει χωρίς ευρεία εκστρατεία, αλλά αυτό δεν θα μας σταματήσει», είπε ο Νετανιάχου αναφερομενος στα βόρεια σύνορα της χώρας του με τον Λίβανο και την απειλή που αντιπροσωπεύει η Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιού άφησε να εννοηθεί ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία όπως αυτή στη Γάζα, λέγοντας ότι το Ισραήλ έδωσε στη Χεζμπολάχ «ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει στους φίλους τους στο νότο, αυτό θα συμβεί εδώ στο βορρά».

Με πληροφορίες από CNN/ The Times of Israel

 

Σκότωσε 77 ανθρώπους και επικαλείται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: Αγωγή του Νορβηγού νεοναζί Μπρέιβικ για «απάνθρωπη και ταπεινωτική ποινή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: