Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη; «Επίδομα στόλου» εδώ και τώρα για να σταματήσει η αιμορραγία από το πολεμικό στο εμπορικό ναυτικό: Διαπραγμάτευση του Δένδια με τον Χατζηδάκη

Το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ μέσα στη χρονιά που πέρασε, βρέθηκε συνολικά σε 240 ημέρες εν πλω υπηρεσία. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




TΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η οικονομική διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ έλαβαν εντολή προκειμένου να συνεργαστούν και να εισηγηθούν λύση για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το «επίδομα στόλου», το οποίο από αναγνώριση της πολιτείας προς τα πληρώματα του στόλου, κατέληξε να είναι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ως αντίδωρο…

Το υπουργείο Εθνικής άμυνας, ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, έδειξε ήδη τις προθέσεις που υπάρχουν, ώστε να δικαιωθούν όλοι όσοι είχαν εισηγηθεί την συγκεκριμένη πρόταση, που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την προσπάθεια ανάσχεσης των κυμάτων παραιτήσεων.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία έχει κληθεί να διαπραγματευτεί με το υπουργείο Οικονομικών ώστε η φορολογική κλίμακα να είναι δικαιότερη και να σταματήσουν τα φαινόμενα, αξιωματικοί να παίρνουν μεν το επίδομα, αλλά αυτό με τη φορολογία να φτάνει πολύ λιγότερο ως καθαρό ποσό στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το ναυτικό επιτελείο και η νέα ηγεσία, με την ανάληψη των καθηκόντων της έπεσε στα βαθιά από την πρώτη κι όλας ημέρα. Και μπορεί ο αντιναύαρχος Δημήτριος- Ελευθέριος Κατάρας να έχει εμπειρία και να γνωρίζει έναν προς έναν τους ανθρώπους που στελεχώνουν τις μάχιμες μονάδες του στόλου, σίγουρα όμως δεν αρκεί μόνο η δική του επιρροή, ως μέθοδος ανάσχεσης του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

  • Οι πάντες γνωρίζουν ότι η αρχή του προβλήματος ήταν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, με τα μέτρα που είχαν ληφθεί τότε. Η λήξη της δημοσιονομικής κρίσης- κι όχι των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει το κράτος- έφερε το άλμα της εμπορικής ναυτιλίας η οποία ξεκίνησε να αντλεί στελέχη από τις τάξεις του πολεμικού ναυτικού.

Οι «σειρήνες» στηριζόμενες σε μεγάλο βαθμό σε οικονομικά θεμέλια άρπαζαν και συνεχίζουν να το κάνουν, στελέχη εκπαιδευμένα, με τόνους εμπειρίας, ναυτοσύνης και μόρφωσης. Και ο κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός, υπολογίζει το κάλεσμα των συγκεκριμένων «σειρήνων», ιδίως όταν τα ποσά υπερδιπλασιάζονται.

Όσα ψυχικά αποθέματα κι αν έχει ένα στέλεχος που κοιτάζει το μέλλον του εντός του πολεμικού ναυτικού, όταν υφίστανται αδικίες, όταν τα επιδόματα που του υπόσχονται καταλήγουν σε "αντίδωρο" κι όταν καλείται ν’ αναλάβει ακόμα και τα καθήκοντα του συναδέλφου του που αποφάσισε να παραιτηθεί, τότε τα περιθώρια στενεύουν και το βήμα, εκτός στολής έρχεται πιο κοντά…

240 ημέρες εν πλω…

Μόλις χθες γράφαμε στην Hellasjournal, όλα εκείνα που μας μετέφεραν πηγές μας από το πολεμικό ναυτικό κι ανάμεσα σ’ αυτά, ήταν η πλημμελής σε πολλές περιπτώσεις μέριμνα για το προσωπικό.

  • Και το παρακάτω παράδειγμα είναι ένα βασικό, που δείχνει ένα  πρόβλημα που δεν έχει να κάνει με τον οικονομικό παράγοντα.

Στις 6 Δεκεμβρίου, γιορτή του Άη Νικόλα, προστάτη του πολεμικού ναυτικού, βραβεύτηκε το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ καθώς το 2023 ήταν αυτή που έγραψε περίπου 240 ημέρες εν πλω.

Το 2022 ήταν η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ που κι εκείνη περίπου τόσες ημέρες έλειπε από το ναύσταθμο μαζί με τα στελέχη που την υπηρετούν.

Όταν δηλαδή το πλοίο βρίσκεται εν πλω μέσα σ’ έναν χρόνο 240 ημέρες, αυτό σημαίνει ότι 120 ημέρες περίπου θα βρίσκεται δεμένο στο Ναύσταθμο. Βεβαίως οι υπηρεσίες εν όρμω δεν σταματούν και κατά συνέπεια τα στελέχη, βρίσκονται στο δικό τους σπίτι περίπου έναν με δυο μήνες μέσα στο διάστημα των 365 ημερών. Και πίσω μένουν γυναίκες με παιδιά ή παππούδες και γιαγιάδες, την στιγμή που κίνητρο ουσίας γι’ αυτή την πολύμηνη απουσία δεν υπάρχει.

Την ίδια στιγμή το προσωπικό γερνά. Οι 430 Επαγγελματίες Οπλίτες που έχουν προσληφθεί τον τελευταίο χρόνο στο πολεμικό ναυτικό και ο διπλασιασμός των εισακτέων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, μοιάζουν ως σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά σ’ όλα εκείνα που μένουν στον αέρα με κάθε παραίτηση κάθε έμπειρου στελέχους.

Επιπλέον το προσωπικό δεν βλέπει την ύπαρξη προοπτικής, καθώς όποια αποστολή έχει τώρα στο πλοίο, την ίδια θα χει και μετά από μια 15ετία, διότι δεν περισσεύουν στελέχη να εξέλθουν από τον στόλο σε υπηρεσία ξηράς. Άλλωστε δεξαμενή που να οδηγήσει σε μια ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού δεν υφίσταται…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σε ρόλο «πυροτεχνουργών» η νέα ηγεσία του πολεμικού ναυτικού και ο ΥΕΘΑ: Οι δυο ωρολογιακές βόμβες που καλούνται να απενεργοποιήσουν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: