Δουλεύουμε 177 ημέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές στο κράτος: Βελτίωση σε σχέση με το 2022

Λεπτομέρεια από τα Προπύλαια των Αθηνών. Photo by Katherine Soulis @ Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons




Κατά επτά ημέρες μέσα στο έτος περιόρισε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το χρονικό διάστημα που οι Έλληνες εργάζονται για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του το Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, το 2023 εργαστήκαμε 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές , με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να προσδιορίζεται στις 28 Ιουνίου, σημαντική βελτίωση επτά ημερών σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με τη μελέτη:

  • Η 27η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023, βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.
  • Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
  • Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.
ΠΗΓΗ: ΚΕΦΙΜ

Σχολιάζοντας τα φετινά απολογιστικά αποτελέσματα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε:

«Το γεγονός ότι το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος είναι μια θετική εξέλιξη. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων. Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024».

ΠΗΓΗ: ΚΕΦΙΜ

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό αρχείο του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών

Έληξε η αποχή των συμβολαιογράφων: «Πράσινο φως» για τη χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: