Δημήτρης Τσιόδρας: «Σημαντικό ότι ο Μπλίνκεν αναγνωρίζει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας* Mύθευμα Κασσελάκη τα περί υπουργοποίησης» [video]

O διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στην τηλεόραση της ΕΡΤ Sreenshot via YouTube




Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν στα Χανιά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις δηλώσεις περί υπουργοποίησής του μίλησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που μιλάει για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Είναι κάτι το οποίο δεν λέγεται εύκολα και δεν λέγεται βεβαίως όπως καταλαβαίνουμε “ελαφρά τη καρδία”. Λέγεται επειδή η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει κατακτήσει αυτόν τον ρόλο, έχει παίξει πραγματικά ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Είναι πυλώνας σταθερότητας κι αυτό οφείλεται στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Δείξατε δύο εικόνες πριν: μία εικόνα του Ερντογάν με τον Μπλίνκεν στην Τουρκία και μία εικόνα του Μητσοτάκη με τον Μπλίνκεν στα Χανιά. Η αντίστιξη των δύο εικόνων νομίζω δείχνει και το κλίμα των συναντήσεων στη μία και στην άλλη πλευρά», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «πριν πάμε στις αποφάσεις που θα λάβουν οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, αρκεί να θυμίσουμε ότι το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 κι εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16. Σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35, , και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16. Για να δούμε δηλαδή τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτονόητα».

Σε ήρεμα νερά με την Τουρκία μετά το Βίλνιους

Ερωτηθείς για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε στην άποψη ότι μετά το Βίλνιους και την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είμαστε όντως σε ήρεμα νερά κάτι που φαίνεται στον μειωμένο αριθμό τουρκικών υπερπτήσεων.

«Πρόθεση της Ελλάδας είναι να μείνει συνεπής σε αυτά που έχει πει. Προς το παρόν φαίνεται ότι η Τουρκία το τηρεί. Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξει αυτό» πρόσθεσε. Και όπως είπε ενόψει του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία την άνοιξη και των μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης «όλα αυτά προχωρούν κανονικά».

Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι συνεπής σε αυτά. Μένει σε αυτά τα οποία είπαμε στην Αθήνα, ελπίζουμε και από την Τουρκία θα υπάρξει συνέπεια σε όλα αυτά». ‘Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η δική μας αμυντική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται από την πολιτική άλλων χωρών. «Εμείς ζητάμε να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35 γιατί αυτό υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι μπορούμε να απαγορεύσουμε μία εξοπλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε προσθέτοντας ότι αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα είναι ό,τι το οποιοδήποτε όπλο χορηγηθεί σε χώρα σύμμαχο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί εναντίον συμμάχου χώρας».




«Σε σχέση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, εμείς έχουμε κάνει το αίτημα όπως ξέρετε για την ένταξή μας στα F-35. Περιμένουμε θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς περί υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «Πρόκειται για σενάριο πολιτικής φαντασίας, είναι σαφές. Έχει ειπωθεί και από τον κ. Διαματάρη και από την πλευρά της κυβέρνησης». «Αλλά μου κάνει εντύπωση το εξής: ότι ο αρχηγός του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς προσπαθεί μέσα από ένα μύθευμα το οποίο φτιάχνει να ανεβάσει την πολιτική του υπόσταση λέγοντας ότι έχει την αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι θα μπορούσε να τον κάνει και υπουργό. Αυτό πραγματικά με ξεπερνάει και δεν ξέρω πώς το αντιμετωπίζουν και στο κόμμα του», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον Ιμάμογλου συναντήθηκε ο Κασσελάκης στην Κωνσταντινούπολη: Υπέρ της θετικής ατζέντας Ελλάδας – Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: