Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας πρέπει να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας

A displaced Palestinian little girl holds up her empty metal pot as she waits with others to receive food aid provided by a Palestinian youth group in the Rafah refugee camp, Southern Gaza Strip, 25 January 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε σήμερα ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

  • Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαπιστώνει επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα.

Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα.

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Την απόφαση που ελήφθη από μια επιτροπή 17 δικαστών ανέγνωσε η πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, Joan E. Donoghue.

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετίζεται με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής που ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ στον πόλεμο του με τη Χαμάς στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία. Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά την κατηγορία και ζήτησε από το Δικαστήριο να την απορρίψει και αυτό.

Η Νότια Αφρική ζήτησε από τους δικαστές «κατεπειγόντως» να επιβάλουν τα λεγόμενα προσωρινά μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ η υπόθεση προχωρά αργά στο δικαστήριο, μια διαδικασία που πιθανότατα θα διαρκέσει χρόνια.

Στην κορυφή της λίστας της Νότιας Αφρικής είναι ένα αίτημα προς το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ «να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εντός και εναντίον της Γάζας».

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Eylon Levy δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ αναμένει από το δικαστήριο να απορρίψει την υπόθεση

Περισσότερα σε λίγο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: