Δείχνετε πλούσιος ή φτωχός στους άλλους; Τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας μπορεί να παραπλανούν, αποκαλύπτει νέα έρευνα

Πάνω, υπόδειγμα προσώπου και χαρακτηριστικών που παραπέμπουν σε «πλούσιο» άνθρωπο. Κάτω οι αντίστοιχες παραστάσεις που εκλαμβάνονται ως χαρακτηριστικά «φτωχού» ανθρώπου. Photo by Thora Bjornsdottir @ X




Ανθρωποι με πιο φαρδύ, πιο κοντό και επίπεδο πρόσωπο είναι πιο πιθανό να εκλαμβάνονται ως φτωχοί, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ανακάλυψε ότι οι κρίσεις επί της της κοινωνικής τάξης καθοδηγούνται από έναν «μοναδικό σχηματισμό των χαρακτηριστικών του ανθρωπίνου προσώπου».

Τα κατεβασμένα στόματα και οι πιο σκούρες, αλλά και οι πιο ψυχρές επιδερμίδες θεωρούνται χαρακτηριστικά ανθρώπου ψυχρού και με μειωμένες δυνατότητες, γεγονός που συνδέθηκε με την πρόσληψή του ως φτωχού, διαπίστωσε η μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο APA Journal of Experimental Psychology, και έβαλε στο μικροσκόπιό της 30 νεαρούς, λευκούς, γηγενείς, αγγλόφωνους Βρετανούς με μέσο όρο ηλικίας 22 ετών.

Όλοι τους είχαν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, ήταν παιδιά γονέων που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτοαναφέροντο ως ανήκοντες στη τάξη και είχαν ελάχιστη έκθεση/συνάφεια με μη δυτικούς πολιτισμούς.

 

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσιάστηκαν τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ανάλυσης, πραγματικών ανθρώπων.

Κλήθηκαν κατόπιν να κρίνουν την κοινωνική θέση του ατόμου σε μια κλίμακα επτά βαθμών, από τον πιο πλούσιο έως τον φτωχότερο. Έκριναν επίσης την ικανότητα, τη ζεστασιά, την αίσθηση κυριαρχίας πουαπονέουν και την αξιοπιστία τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι θεωρούνταν σε καλύτερη κατάσταση θεωρούνταν επίσης και πιο αξιόπιστοι και κυριαρχικοί. Σημειωτέον, είχαν μακρύτερο και στενότερο πρόσωπο, στόμα με καμπυλότητα προς τα πάνω, ψηλότερο μέτωπο, προεξέχουσα μύτη και πιο ανοιχτόχρωμη, πιο ζεστή, θερμικά, περιοχή γύρω από τα μάτια.

Η Δρ Thora Bjornsdottir, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στους Times: «Τα άτομα που θεωρούνται ότι ανήκουν σε υψηλή ή χαμηλή κοινωνική τάξη συχνά κρίνονται αντίστοιχα ότι διαθέτουν και ισχυρά ή μειονεκτικά χαρακτηριστικά. Τέτοιες κρίσεις γίνονται ακόμη και από την εμφάνιση του προσώπου και αυτό μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες, όπως το να υποτιμάς κάποιοιν που θεωρείται ότι ανήκει σε χαμηλότερη κοινωνική τάξη.

«Αποκαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου που αποτελούν τη βάση αυτών των υποκειμενικών κρίσεων, δίνουμε μερικές νέες ιδέες για το τι μπορεί να κάνει κάποιον να φαίνεται πλούσιος ή φτωχός και δείχνουμε πώς αυτές οι κρίσεις σχετίζονται με θετικά και αρνητικά στερεότυπα [πχ: ικανός/ανίκανος].

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι διάφορα στερεότυπα κοινωνικής τάξης εξηγούν τη σχέση μεταξύ της εμφάνισης του προσώπου και των κρίσεων για την κοινωνική τάξη των ατόμων. Αυτό υπογραμμίζει ότι τα στερεότυπα που διατηρούμε είναι συνεπακόλουθα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τους άλλους – προδιαθέτουν τις αντιλήψεις μας. Και οι εντυπώσεις μας για τους άλλους ανθρώπους μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν στο να τους προσδώσουμε ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα».

Η Rachael Jack, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει πώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των αντιλήψεων της κοινωνικής τάξης με τα σχετικά στερεότυπα. Αυτά τα ευρήματα δεν είναι μόνο πολύτιμα για την προώθηση της κατανόησής μας για τις κεντρικές θεωρίες κοινωνικής αντίληψης, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε μελλοντικές παρεμβάσεις σχεδιασμένες να βαλουν τέλος σε μεροληπτικές αντιλήψεις».

Mε πληροφορίες από The Times

Ποιοι είναι θαμμένοι στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας μαζί με τον Φίλιππο B’ : Μια νέα ανατρεπτική επιστημονική θεωρία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: