Declassified UK: Μεταφορά όπλων στο Ισραήλ μέσω της βάσης του Ακρωτηρίου – Το Ινσιρλίκ και οι κρυφές παραχωρήσεις του Ερντογάν πριν από 20 χρόνια

FILE PHOTO: U.S Airforce F-15 war planes get into position on the flight line to take off from Incirlik Airbase in Turkey on Wednesday 28 November 2001 for a daily patrolling mission over Northern Iraq. PHOTO EPA, TARIK TINAZAY/TT-BW




H ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Declassified UK δημοσιεύει άρθρο του Matt Kennard με τίτλο «‘INCIRLIK IS YOURS’: HOW TURKEY’S ERDOĞAN HANDED MAJOR MILITARY BASE TO THE AMERICANS».

Το άρθρο που έχει υπότιτλο «The US and UK militaries refuse to tell Declassified if a US Air Force flight from Turkey to the UK’s Cyprus base was carrying weapons for Israel, as leaked American cables shed new light on Incirlik’s use by the US military» επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τηλεγραφήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks, ενώ ο Ερντογάν αντιτάχθηκε φραστικά στον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ, προέβη κρυφά σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ για τη χρήση της βάσης του Ινσιρλίκ στα Άδανα, στα νότια της χώρας.

Ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία στις 14 Μαρτίου 2003, μια εβδομάδα πριν οι ΗΠΑ αρχίσουν να βομβαρδίζουν το Ιράκ. Θα υπηρετούσε μέχρι το 2014 που έγινε πρόεδρος.

Το Ινσιρλικ φιλοξενεί την 39η Πτέρυγα Αεροπορικών Βάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία περιγράφει τον ρόλο της ως «προβολή παγκόσμιας ισχύος μέσω της στρατηγικής αποτροπής» και της «ευέλικτης υποστήριξης μάχης». Περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί σταθμεύουν εκεί.

Η βάση επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά την αποκάλυψη του Declassified ότι στις 5 Νοεμβρίου, ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130J Hercules πέταξε από το Ινσιρλίκ στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ από όλη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την βάση του Ακρωτηρίου. Αλλά τόσο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας όσο και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουν στο Declassified αν το αμερικανικό C-130 μετέφερε όπλα για το Ισραήλ.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι πάνω από 40 αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν πετάξει στη βάση Ακρωτηρίου μεταφέροντας εξοπλισμό, όπλα και δυνάμεις για το Ισραήλ.

Τα αεροπλάνα έχουν φορτίο από στρατηγικές αποθήκες που ανήκουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Περίπου οι μισές από τις αμερικανικές πτήσεις λέγεται ότι «παραδίδουν στρατιωτική βοήθεια».

Η βάση Ακρωτηρίου δεν είχε δεχθεί καμία πτήση από το Ινσιρλικ τους δύο μήνες πριν από την έναρξη των βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά της Γάζας. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα αρχεία που να πηγαίνουν πιο πίσω. Το C-130 μπορεί να μεταφέρει 128 στρατιώτες και 19.600 κιλά φορτίου.

Το Declassified μπορεί τώρα να αποκαλύψει ότι το C-130 Hercules είχε φτάσει την προηγούμενη ημέρα στο Incirlik από το Aviano, μια άλλη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Ιταλία.

Στην αεροπορική βάση του Aviano εδρεύει η 31η Μοίρα Πυρομαχικών των ΗΠΑ, η οποία «διατηρεί και υποστηρίζει ετοιμοπόλεμα αποθέματα, σε ανθρώπους και εξοπλισμό». Αυτοαποκαλείται «σημείο αναφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για τη συντήρηση ποιοτικών όπλων, πυρομαχικών και συστημάτων πυρομαχικών».

Η μονάδα διαθέτει περισσότερους από 250 εν ενεργεία υπαλλήλους που «υποστηρίζουν τις απαιτήσεις πυρομαχικών και οπλισμού» για τα F-16.

Ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu) καταγράφηκε πρόσφατα να λέει ιδιαιτέρως: «Χρειαζόμαστε τρία πράγματα από τις ΗΠΑ: πυρομαχικά, πυρομαχικά και πυρομαχικά».

Το F-16, ένα μαχητικό αεροσκάφος που παράγεται από τη Lockheed Martin, έχει περιγραφεί ως το «εργαλείο εργασίας» των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα.

Τον Ιούνιο του 2003, ο Τούρκος αξιωματούχος Suna Ilicak δήλωσε στους Αμερικανούς ότι το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τη χρήση των τουρκικών βάσεων και λιμανιών για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ανοικοδόμησης στο Ιράκ.

Ο Ilicak είπε ότι η απόφαση ελήφθη με τη μορφή διατάγματος και δεν απαιτούσε έγκριση του κοινοβουλίου ή επίσημη συμφωνία. Το διάταγμα επέτρεπε σε «αμερικανικά αεροσκάφη που μεταφέρουν αγαθά και προμήθειες… να σταματούν στο Incirlik και στη συνέχεια να προχωρούν στο Ιράκ».

Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2003, ο αρχηγός της αεροπορίας του Ερντογάν, πτέραρχος Ibrahim Firtina, συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Eric Edelman.

Ο Edelman ρώτησε πώς ο Firtina έβλεπε το μέλλον του Incirlik «Το Incirlik είναι δικό σας», απάντησε ο Τούρκος αξιωματικός. «Ακούμε φήμες ότι εξετάζετε και άλλα μέρη, αλλά το Incirlik είναι μοναδικό. Είναι αναντικατάστατο. Σας δώσαμε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσετε – πρέπει να το απολαύσετε».

Η επόμενη παραχώρηση που έκανε ο Ερντογάν στους Αμερικανούς ήταν η χρήση του Ινσιρλίκ για την εναλλαγή στρατευμάτων προς και από το Ιράκ.

Σε ένα τηλεγράφημα του 2003 σημειώνεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «μας κοινοποίησε διπλωματικό έγγραφο, με το οποίο ενέκρινε τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Incirlik για την επιχείρηση εναλλαγής του αμερικανικού προσωπικού και του σχετικού εξοπλισμού τους εντός και εκτός του Ιράκ».

Λίγες ημέρες μετά, ο Τούρκος αξιωματούχος Ahmet Banguoglu δήλωσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η κυβέρνησή του «σκόπευε να κρατήσει το θέμα απόρρητο προς το παρόν».

Στο τηλεγράφημα προστίθεται: «Η τουρκική κυβέρνηση δεν σκόπευε να προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση και ζήτησε από τις ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο».

Εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2004, ένα άλλο τηλεγράφημα σημείωνε ότι η κυβέρνηση Erdoğan ήταν «διατεθειμένη να προβεί στη συμφωνία για τη χρήση του Ινσιρλίκ για την εναλλαγή στρατευμάτων και είναι ανοικτή στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, σημείωνε και πάλι ότι ήταν «προτίμηση του Ερντογάν, όπως ο χειρισμός του θέματος της εναλλαγής στρατευμάτων, να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους».

Το τηλεγράφημα ανέφερε: «Σε μια συνάντηση στις 2 Ιανουαρίου, ο Πρέσβης [των ΗΠΑ] και ο Πρωθυπουργός Erdoğan συμφώνησαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους σχετικά με τις εναλλαγές… σεβόμενοι τις ευαισθησίες της τουρκικής κοινής γνώμης».

Αργότερα, το 2004, οι Αμερικανοί ζήτησαν από την τουρκική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσουν το Incirlik «ως κόμβο φορτίων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων [στο Ιράκ και το Αφγανιστάν]».

Ο Erdoğan ενέκρινε το αίτημα και «ανυπομονούσε να ολοκληρωθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατό», προστίθεται σε άλλο τηλεγράφημα.

Η νέα συμφωνία, σημείωναν οι Αμερικανοί, «θα μειώσει τη φθορά των στρατιωτικών αεροσκαφών αερομεταφορών [των ΗΠΑ] και θα απελευθερώσει κάποια για άλλες αποστολές».

Έξι στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 μαζί με 150 άτομα προσωπικό υποστήριξης στάθμευσαν τότε στο Incirlik «για να υποστηρίξουν τις μετακινήσεις φορτίων εντός του πεδίου».

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2007, η 22η και η 23η Μοίρα Μαχητικών των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν στο Incirlik μια εξάμηνη ανάπτυξη εκπαίδευσης όπλων (WTD).

Πάνω από 60 πιλότοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 600 εξόδους και ολοκλήρωσαν τις απαιτήσεις για εκπαίδευση σε χαμηλό ύψος. Ο στρατηγός Peter Pace, τότε πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, «εκτίμησε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας (GWOT) – μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ», σημειώνεται σε ένα τηλεγράφημα.

Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε το 2004 ότι ο Erdoğan «βλέπει το καθήκον του ως διαχείριση της αμφιθυμίας των Τούρκων απέναντί μας. Ταυτόχρονα θέλει να αποφύγει να χαρακτηριστεί φιλοαμερικανός».

Το τηλεγράφημα ανέφερε, επίσης, ότι «έχει κάνει αρκετά υποστηρικτικά βήματα, ενώ προσέχει να μην συνδέεται πολύ στενά μαζί μας από τότε που άνοιξε τον τουρκικό εναέριο χώρο για τον πόλεμο στο Ιράκ».

«Ο Ερντογάν συμφώνησε σε μια επίγεια γραμμή επικοινωνίας για τις δυνάμεις του Συνασπισμού στο Ιράκ», σημειώνεται. «Πίεσε την έγκριση για τουρκική ανάπτυξη προς υποστήριξη του Συνασπισμού. Συμφώνησε στην εναλλαγή των αμερικανικών στρατευμάτων μέσω της αεροπορικής βάσης του Incirlik».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Erdoğan δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεν διαφέρει από τον Αδόλφο Χίτλερ και παρομοίασε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με τη μεταχείριση του εβραϊκού λαού από τους Ναζί.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Declasssified σχετικά με την πτήση από το Incirlik στη βάση Ακρωτηρίου. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, επίσης δεν απάντησε στα ερωτήματα του Declassified σχετικά με την ίδια πτήση.

Πηγή: declassifieduk.org

Η Ουάσιγκτον σε μόνιμο συναγερμό: Oι ΗΠΑ προετοιμάζονται αμυντικά για πιθανή επέκταση του πολέμου στη Γάζα, θέλουν να αποφύγουν περιφερειακή σύγκρουση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: