Χιλιάδες διανυκτερεύουν σε καταφύγια μετά τα 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Προειδοποιήσεις για μεγαλύτερο σεισμό και τσουνάμι * Άγνωστη η πλήρης έκταση της καταστροφής [videos]

epa11052267 A view of damage at Onohiyoshi Shrine following a strong earthquake in Kanazawa, central Japan, 01 January 2024.EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/




Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ιαπωνία διανυκτερεύουν σε κέντρα εκκένωσης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, με αξιωματούχους να προειδοποιούν τόσο για τσουνάμι όσο και για πιθανότητα ακόμη μεγαλύτερων σεισμών τις επόμενες ημέρες.

Τέσσερις άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει σε πολλές πόλεις.

Ο σεισμός 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 16:10 τοπική ώρα (07:10 GMT)σήμερα και εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, ενώ  αργότερα υποβαθμίστηκαν.

* Περίπου 60 δονήσεις έχουν καταγραφεί μετά τον αρχικό σεισμό.

 

Η πλήρης έκταση της ζημιάς είναι απίθανο να είναι ξεκάθαρη μέχρι το πρωί της Τρίτης, αλλά είναι εμφανείς μεγάλες ζημιές σε υποδομές.

Αρχικά, εκδόθηκε προειδοποίηση για μεγάλο τσουνάμι για την παράκτια περιοχή Noto στην Ισικάουα- κοντά στο επίκεντρο του σεισμού – με τις αρχές να λένε ότι τα κύματα θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 5 μέτρα .

Τοπικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη τέτοια προειδοποίηση στην Ιαπωνία από το 2011, όταν ένας ισχυρός σεισμός έπληξε τα βορειοανατολικά και εξαπέλυσε κύματα ύψους έως και 40 μέτρων.

Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εξέδωσαν επίσης προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε ορισμένες περιοχές.

Σπίτια καταστράφηκαν, ξέσπασαν πυρκαγιές και στάλθηκε στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις διάσωσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshimasa Hayashi.



Τα κύματα που έπληξαν την ακτογραμμή της Θάλασσας της Ιαπωνίας στην Ισικάουα σήμερα δεν είχαν ύψος περισσότερο από ένα μέτρο.

Η κύρια προειδοποίηση υποβαθμίστηκε αργότερα σε απλή προειδοποίηση και στη συνέχεια σε “συμβουλευτική”. Σε επιφυλακή ήταν επίσης οι νομαρχίες Νιιγκάτα και Τογιάμα.

  • Όπως μεταδίδει το BBC, αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ασφαλή υψόμετρα και μακριά από τις ακτές λέγοντας ότι εξακολουθούν να καταγράφονται τσουνάμι

«Τσουνάμι! Εκκενώστε!’

Μετά τον σεισμό, ένα φωτεινό κίτρινο μήνυμα που έγραφε “Τσουνάμι! Εκκένωση!” άστραψε στις τηλεοπτικές οθόνες συμβουλεύοντας τους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές της ακτής να απομακρυνθούν άμεσα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ένα κτίριο να καταρρέει μέσα σε ένα σωρό σκόνης στην πόλη Σούζου και μια τεράστια ρωγμή σε έναν δρόμο στη Γουατζίμα, όπου πανικόβλητοι γονείς κρατούσαν τα παιδιά τους.

Υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον 30 καταρρεύσεις κτιρίων στην Ουαζίμα, μια πόλη περίπου 30.000 κατοίκων που είναι γνωστή για τα βερνίκια της, και πυρκαγιές σάρωσαν πολλά κτίρια.

Ο σεισμός ταρακούνησε επίσης κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο, περίπου 500 χιλιόμετρα από την Ουαζίμα, στην απέναντι ακτή.

Σχεδόν 32.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα στην επαρχία Ισικάουα αργά τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφελείας Hokuriku Electric Power , με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σχεδόν στο μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ορισμένες περιοχές.

 

Πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο σεισμός έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πυρηνική βιομηχανία της Ιαπωνίας, η οποία αντιμετώπισε σφοδρή αντίδραση από ορισμένους ντόπιους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 που προκάλεσαν πυρηνικές καταστροφές στη Φουκουσίμα.

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν.

Η Ιαπωνία ήρε την περασμένη εβδομάδα την επιχειρησιακή απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, το Kashiwazaki-Kariwa, το οποίο ήταν εκτός σύνδεσης από το τσουνάμι του 2011.

Η Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στα εργοστάσια της Kansai Electric Power στο Όχι, και στην Τακαχάμα στην Νομαρχία Φουκούι.

Το εργοστάσιο Σίκα στην Ισικάουα, ο πλησιέστερος πυρηνικός σταθμός στο επίκεντρο, είχε ήδη σταματήσει τους δύο αντιδραστήρες του πριν από τον σεισμό για τακτικές επιθεωρήσεις και δεν είδε καμία επίδραση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο σεισμός της Δευτέρας σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσημης αργίας της 1ης Ιανουαρίου, όταν εκατομμύρια Ιάπωνες επισκέπτονται παραδοσιακά ναούς για να τιμήσουν το νέο έτος.

Στην Καναζάουα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ισικάουα, εικόνες έδειχναν τα απομεινάρια μιας θρυμματισμένης πέτρινης πύλης σκορπισμένη στην είσοδο ενός ιερού καθώς ανήσυχοι πιστοί κοιτούσαν έντρομοι

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από Reuters/BBC

Κόντεψε να σκοτώσει άνθρωπο πανηγυρίζοντας με… όπλο την έλευση του 2024 βουλευτής της Μελόνι στον Ιταλικό Βορρά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: