«Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα: Δεκτή έγινε η ελληνική πρόταση ώστε το Στρατηγείο Λάρισας να γίνει το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης

Photo via Twitter @ Nikos Dendias.




Δεκτή έγινε η ελληνική πρόταση το Στρατηγείο της Λάρισας, να καταστεί Στρατηγείο για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τη σχετική ενημέρωση έκανε με ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας που συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας αναφέρει:  «Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

 

Σε προηγηθείσες δηλώσεις του, ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, είπε:

«’Ασπίδες’, σημαίνει ‘προστασία’. Και αυτός είναι ο σκοπός μας η “προστασία των πλοίων. Στόχος δεν είναι η επίθεση κατά των Χούθι αλλά να εμποδίσουμε τις επιθέσεις σε πλοία” εξήγησε ο κ. Μπορέλ. “Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ολους μας ανησυχεί η παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ και πολλές χώρες μας ζητούν να παρέμβουμε. Για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που παρακάμπτουν τη Διώρυγα αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους. Και η αύξηση του κόστους αποτυπώνετει στις τιμές. Η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου είναι εύλογο για εμάς να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο΄» κατέληξε ο Μπορέλ.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Στη συνάντηση του υπουργών Άμυνας, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, θα συζητηθούν επίσης η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, η αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ, καθώς και οι επιχειρησιακές προκλήσεις στο Σαχέλ και την Ερυθρά Θάλασσα.

«Ασπίδες» (Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα: Η Ελλάδα θα ζητήσει να αναλάβει τη Διοίκηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: