Από την Ανταρκτική ως την Αρκτική, η γρίπη των πτηνών έγινε παγκόσμια πανδημία της βιοποικιλότητας: Πέθανε και πολική αρκούδα που έφαγε τα πτώματα μολυσμένων πουλιών [βίντεο]

Φωτογραφία από 13748526 από το Pixabay




Μία πολική αρκούδα εντοπίστηκε νεκρή στην Αρκτική αφού έφαγε τα πτώματα μολυσμένων πτηνών καθώς ο H5N1 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ο θάνατος επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Αλάσκας.

«Αυτό είναι το πρώτο κρούσμα πολικής αρκούδας που αναφέρθηκε, για οπουδήποτε», δήλωσε στο Alaska Beacon ο Δρ Bob Gerlach, κρατικός κτηνίατρος της Αλάσκας.

Βρέθηκε κοντά στο Utqiagvik, μια από τις βορειότερες κοινότητες της Αλάσκας, δύο χρόνια μετά την ανίχνευση αυτού του τελευταίου στελέχους στη Βόρεια Αμερική. Ο Gerlach δήλωσε ότι είναι πιθανό η αρκούδα να έτρωγε τα κουφάρια μολυσμένων πτηνών.

Οι πολικές αρκούδες κατατάσσονται ως «ευάλωτες» στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), κυρίως λόγω της απώλειας των θαλάσσιων πάγων. Είναι πιθανόν να έχουν πεθάνει περισσότερες αρκούδες χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί, καθώς τείνουν να ζουν σε απομακρυσμένα μέρη με λίγους ανθρώπους, δήλωσε ο Gerlach.

Η τρέχουσα επιδημία της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής του Η5Ν1 -που ξεκίνησε το 2021- εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει εκατομμύρια άγρια πτηνά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, χιλιάδες θηλαστικά έχουν επίσης πεθάνει από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων μαύρων και καφέ αρκούδων. Οι φαλακροί αετοί, οι αλεπούδες και οι κιτρινόχηνες είναι μεταξύ των ειδών που έχουν πεθάνει από τον ιό στην Αλάσκα τους τελευταίους μήνες.

«Ήταν στην Ανταρκτική και τώρα είναι στην υψηλή Αρκτική σε θηλαστικά – είναι τρομακτικό», δήλωσε στον Guardian η Νταϊάνα Μπελ, ομότιμη καθηγήτρια βιολογίας διατήρησης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

«Και όμως δεν εκπλήσσομαι – τα τελευταία δύο χρόνια ο κατάλογος των θηλαστικών που πεθαίνουν έχει γίνει τεράστιος. Έχει σκοτώσει πλέον ένα τόσο ευρύ φάσμα αρπακτικών και πτωματοφάγων θηλαστικών, που δεν είναι απλώς μια ασθένεια των πουλερικών. Όταν χτυπάει ένα μεγάλο είδος όπως η πολική αρκούδα, οι άνθρωποι ξαφνικά κάθονται και ακούνε – ή τουλάχιστον ελπίζω ότι θα το κάνουν. Έχουμε ήδη μια πανδημία στη βιοποικιλότητα και ονομάζεται H5N1 επειδή σκότωσε τόσα πολλά πουλιά και θηλαστικά».

Τα πρώτα γνωστά κρούσματα του Η5Ν1 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ανταρκτικής τον Οκτώβριο μεταξύ καφέ σκουαριών στο νησί Bird, στα ανοικτά της Νότιας Γεωργίας. Δύο μήνες αργότερα, εκατοντάδες φώκιες και θαλάσσιοι ελέφαντες βρέθηκαν νεκρές. Υπήρξαν επίσης αυξημένοι θάνατοι γουνοφόρων φώκιων, γλάρων από φύκια και καφέ γλάρων σε διάφορες άλλες τοποθεσίες.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός θα μπορούσε να επιφέρει «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής» αν φτάσει στους απομακρυσμένους πληθυσμούς των πιγκουίνων. Ο ιός συνεχίζεται νοτιότερα στην περιοχή της Ανταρκτικής. Ένας καφέ σκουάρος πιθανολογείται ότι πέθανε από αυτόν στο νησί Heroína, στο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Επί του παρόντος αναμένει περαιτέρω εξετάσεις, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στην ιστοσελίδα της SCAR (Επιστημονική Επιτροπή Ανταρκτικής Έρευνας).

«Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό», δήλωσε η Δρ Meagan Dewar, επικεφαλής του Δικτύου Υγείας Άγριας Ζωής της Ανταρκτικής SCAR.

Η Dewar ήταν ένας από τους συγγραφείς μιας εκτίμησης κινδύνου, η οποία διαπίστωσε ότι πολλά ζώα της Ανταρκτικής απειλούνται, συμπεριλαμβανομένων των γλάρων, των σκουών, των γουνοφόρων φώκιων και των θαλάσσιων λιονταριών.

Η ίδια δήλωσε: «Ο κόσμος δεν είναι μόνος του: Η ανάλυση έδειξε αυξημένο κίνδυνο ότι η HPAI [γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας] θα εμφανιζόταν σε είδη της Ανταρκτικής το 2023 ή το 2024 στην περιοχή της Ανταρκτικής Χερσονήσου και αυτό ακριβώς βλέπουμε».

Τα οικοσυστήματα στις πολικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γρίπη των πτηνών επειδή περιέχουν πολλά ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε παρόμοιους ιούς.

Είναι επίσης από τα μέρη που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική κατάρρευση.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Διπλάσια από κάθε άλλη και δηλητηριώδης: «Ηρακλής» η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο, βρέθηκε στην Αυστραλία [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: