Aντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των μονομερών μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους: Kλειστά χαρτιά από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Πηγή φωτογραφίας pio.gov.cy / Ανδρέας Λουκαΐδης




Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μέχρι και χθες το απόγευμα επέμενε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκυπρίους, χωρίς οι συνεργάτες του στο Λόφο να είναι σε θέση να πουν πότε ακριβώς αυτά θα ανακοινωθούν.

Oπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» η καθυστέρηση στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων δεν ήταν τόσο το επικοινωνιακό όπως ειρωνευόταν η τ/κ πλευρά αλλά λόγω διαβουλεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με επίκεντρο τον Λόφο, βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι χθες το βράδυ.

Δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις να γίνουν ίσως και σήμερα από τον ίδιο τον Πρόεδρο, δεδομένου ότι όλες οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις κατέληγαν θετικά.

Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και πέραν των όσων είχαν λεχθεί από τον ίδιο στο Εθνικό Συμβούλιο δεν ήθελε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του στο θέμα των μέτρων.

Και παράλληλα προσπαθούσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να περάσουν το μήνυμα πως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι τα ΜΟΕ που ο ίδιος θα ανακοινώσει.

Η μη ανακοίνωση μέτρων οδήγησαν τον Ερσίν Τατάρ να προσεγγίζει το όλο θέμα με αρκετή ειρωνεία, κατηγορώντας παράλληλα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε (πηγή ΓΤΠ) πως ο Ν. Χριστοδουλίδης «μιλά για την ανακοίνωση πακέτου μονομερών μέτρων για το λαό μας από τον περασμένο Αύγουστο» ενώ ισχυρίστηκε ότι απέσυρε το πακέτο «όταν δεν εισέπραξε την απαραίτητη ανταπόκριση και τώρα έχει αρχίσει να διαδίδει στον Τύπο κάθε μέρα είτε ο ίδιος είτε μέσω του εκπροσώπου του ότι θα το κάνει αυτό ως κίνηση εντυπωσιασμού πριν από την επίσκεψη της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο νησί σε μια προσπάθεια να φανεί χαριτωμένος».

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η ε/κ ηγεσία, «ειδικά μετά τη συγκατάθεση των δύο πλευρών για το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, έχει επιταχύνει τις πολιτικές της κινήσεις για περαιτέρω αύξηση των πολιτικών καταπίεσης, διώξεων και απομόνωσης που εφαρμόζει από το 1963, όταν μετέτρεψε την κοινή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος.

Αποκάλυψαν επίσης τις πραγματικές τους προθέσεις, κάνοντας πολιτικές κινήσεις όχι για να φέρουν τους δύο λαούς πιο κοντά, αλλά για να διαταράξουν τους καθιερωμένους μηχανισμούς που λειτουργούν προς όφελος και των δύο πλευρών και να μας προκαλέσουν ακόμη περισσότερες οικονομικές δυσκολίες».

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συνέχισε, αναφέρουν με κάθε ευκαιρία ότι υποστηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι με αυτή την κατανόηση, πρότεινε ο ίδιος το πακέτο 6 προτάσεων συνεργασίας, μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, στην ε/κ πλευρά.

Αυτές οι αρχές, «εάν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία σε αυτό το νησί», είπε, είναι πως αυτή η συνεργασία πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία και των δύο πλευρών, με τρόπο που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, με τρόπο που θα τηρείται η ισότητα και των δύο πλευρών και με τρόπο που δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να αντανακλάται η επιβολή και η εξουσία της μιας πλευράς πάνω στην άλλη.

«Οι προτάσεις μας έχουν προετοιμαστεί με αυτόν τον τρόπο και η πρότασή μας για έναρξη αυτού του διαλόγου συνεργασίας από κοινού ως δύο ηγέτες, που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς, το νησί της Κύπρου και την περιοχή μας, βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι, με οικοδεσπότη τον ΓΓ του ΟΗΕ» πρόσθετε ο κατοχικός ηγέτης.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Με την άφιξη της απεσταλμένης του ΓΓ ξεκινά περίοδος κινητικότητας στο Κυπριακό, δηλώνει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: