«Ανοιχτή πληγή» για Κύπρο και Ελλάδα η διαφθορά: Kάθε χρόνο και χειρότερα στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας

Φωτογραφία από svklimkin από το Pixabay




Στη μεσαία κατηγορία διαφθοράς, αλλά με τάση… καθόδου στη ζώνη των πιο διεφθαρμένων χωρών, βρίσκεται η Κύπρος μεταξύ 180 κρατών, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International).

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» το πιο ανησυχητικό για την κυπριακή πολιτεία και κοινωνία είναι ότι από το 2012 που εκδίδεται ο πίνακας μέχρι και το 2023 που εκδόθηκε ο τελευταίος, ο δείκτης διαφθοράς στην Κύπρο βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο σημείο του, αναδεικνύοντας ότι η διαφθορά κάθε χρόνο επιδεινώνεται αντί να μειώνεται, με σπασμωδικές και μη ουσιαστικές αυξομειώσεις το 2017-18.

Ο τελευταίος Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας, με βάση την έκθεση Transparency International, εξέτασε 180 χώρες και περιοχές με βάση τα αντιληπτά επίπεδα διαφθοράς του δημόσιου τομέα, σε μια κλίμακα από μηδέν (πολύ διεφθαρμένη) έως 100 (πολύ καθαρή).

Για την Κύπρο η βαθμολογία που δόθηκε είναι 53 βαθμοί, σε σχέση με 52 το 2022, επανερχόμενη στα επίπεδα που ήταν το 2021 (53).

Την ψηλότερη βαθμολογία για την περίοδο 2012-2023 είχε η Κύπρος το 2012, με 66 βαθμούς.

Στη συνέχεια ο δείκτης ακολούθησε αισθητή πτωτική πορεία από το 2013 έως και το 2016 (όταν πέσαμε στις 55 μονάδες), υπήρξε ακολούθως μια μικρή βελτίωση το 2017 και 2018 (άνοδος απλά στους 59 βαθμούς) και από το 2019 ξαναπήρε την κατηφόρα στον δείκτη της διαφθοράς, ξαναπέφτοντας στις 52 μονάδες το 2022 και στις 53 το 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση, ειδικοί και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην αξιολόγηση διαπιστώνουν ότι η χώρα με τη μικρότερη διαφθορά στον κόσμο είναι η Δανία, ακολουθούν η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Παρά την καλή θέση τους στη γενική λίστα, αρκετές δημοκρατίες υψηλού επιπέδου, όπως η Σουηδία (82), η Ολλανδία (79), η Ισλανδία (72) και το Ηνωμένο Βασίλειο (71), κατέγραψαν το 2023 τη χαμηλότερη βαθμολογία τους στον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012.

«Η πτώση της βαθμολογίας του περιφερειακού Δείκτη στη Δυτική Ευρώπη και την ΕΕ καταδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προάσπιση του κράτους δικαίου», δήλωσε η Flora Cresswell, περιφερειακή συντονίστρια Δυτικής Ευρώπης της Διεθνούς Διαφάνειας.

«Οι ανατροπές των ελέγχων και των ισορροπιών αφήνουν την πόρτα ανοιχτή στη διαφθορά», είπε.

«Οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τα πρότυπά τους και να επιβάλουν καλύτερα τους δικούς τους κανόνες για να εντείνουν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, θωρακίζοντας το δικαστικό σύστημα από παρεμβάσεις και θέτοντας backstop σε ισχυρές ομάδες συμφερόντων στην πολιτική».

Οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς είτε έχουν μείνει στάσιμες είτε μειώθηκαν σε πάνω από τα τρία τέταρτα των χωρών της περιοχής, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια.

Οι χώρες με τη χαμηλότερη κατάταξη (τα χειρότερα επίπεδα διαφθοράς, δηλαδή) ήταν η Ουγγαρία (42), η Ρουμανία (46) και η Βουλγαρία (45).

Από τις 31 χώρες αυτής της περιοχής, μόνο έξι χώρες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη βαθμολογία τους από το 2012: η Τσεχία (57), η Εσθονία (76), η Ελλάδα (49), η Λετονία (60), η Ιταλία (56) και η Ιρλανδία (77).

Χειρότερη βαθμολογία για Ελλάδα

Η Πολωνία (54 μονάδες) σημείωσε πτώση επτά μονάδων την τελευταία δεκαετία, λόγω «των προσπαθειών του προηγούμενου κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Τάξη (PiS) να μονοπωλήσει την εξουσία σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε η έκθεση.

Προκύπτει επίσης ότι η Ελλάδα (49) σημείωσε πολύ χαμηλή βαθμολογία στη λίστα του 2023, λόγω της ασθενούς δικαστικής της ανεξαρτησίας.

Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρεται επίσης στην πρόσφατα προτεινόμενη οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία, εάν εγκριθεί, θα απαιτούσε από τα κράτη μέλη να «καταστήσουν έγκλημα την ξένη δωροδοκία από την πλευρά της ζήτησης».

Επίσης, η ανάλυση της Transparency International διαπίστωσε ότι η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες (δικαιούχους) των εταιρειών ήταν σημαντικά περιορισμένη για την κοινωνία των πολιτών και τους δημοσιογράφους σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Great Sea Interconnector: Πριν το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής η απόφαση για ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ και την Κρήτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: