Ανδρική υπόθεση η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποφάνθηκαν οι Cop29: Ούτε μια γυναίκα στην 28μελή επιτροπή που ανακοινώθηκε [video]

File Photo President of COP28 and UAE’s Minister for Industry and Advanced Technology Dr. Sultan Ahmed Al Jaber (C) ends a plenary session during of the 2023 United Nations Climate Change Conference (COP28), in Dubai, United Arab Emirates, 13 December 2023. EPA/MARTIN DIVISEK




Aπό 28 άνδρες θα αποτελείται η οργανωτική επιτροπή για τη σύνοδο κορυφής Cop29 για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή στο Αζερμπαϊτζάν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Όσο για τις γυναίκες; Όχι φέτος.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε «οπισθοδρομική» από την οργάνωση She Changes Climate, η οποία είπε ότι «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, όχι το μισό». Αντίθετα, το 63% των μελών της οργανωτικής επιτροπής για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop28, που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο μήνα, ήταν γυναίκες.

Σχεδόν όλα τα μέλη της επιτροπής Cop29 είναι υπουργοί ή κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας. Ο επικεφαλής του κρατικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης στην επιτροπή.

Σε δήλωσή της, η She Changes Climate ανέφερε: «Αυτή [η επιτροπή] είναι ένα οπισθοδρομικό βήμα στο ταξίδι προς την ισότητα των φύλων στο κλίμα, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για αλλαγή. Ζητάμε ίση εκπροσώπηση στη διακυβέρνηση των φετινών συνομιλιών για το κλίμα, επειδή η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, όχι το μισό».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι πιο σημαντικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα θα φιλοξενηθούν από ένα πετρελαϊκό κράτος που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Ο ορισθείς πρόεδρος του Cop29, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χωρών για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, είναι ο Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, υπουργός Οικολογίας και Φυσικών Πόρων.

Ένας ακόμη… πετρελαιάς

Ο Μπαμπάγιεφ  στο παρελθόν είχε εργαστεί επί 26 χρόνια στην Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (Socar). Όπως αποκάλυψε η Guardian την περασμένη εβδομάδα, το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά ένα τρίτο την επόμενη δεκαετία, .

Οι επιστήμονες λένε ότι η ταχεία πτώση της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί με τεράστια διαφορά.

Πρόεδρος του Cop28 ήταν ο Σουλτάνος Αλ Τζάμπερ, ο οποίος ήταν επίσης διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ, Adnoc, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Oisín Coghlan, διευθύνων σύμβουλος των Friends of the Earth Ireland, δημοσίευσε στο X: «Sweet Holy Jesus. 28 άνδρες, 0 γυναίκες για να οργανώσουν το Cop29».

Με πληροφορίες από Guardian

 

Στις 330.000 οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης ηλεκτρισμού 5 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: