«Βουλιάζει» στην Ερυθρά Θάλασσα η πρωτοβουλία των ΗΠΑ Prosperity Guardian κατά των Χούτι: Απροθυμία, μισόλογα και φόβοι για αντίποινα

File Photo epa11040963 A Mediterranean Shipping Company (MSC) container ship crosses the Suez Canal towards the Red Sea in Ismailia, Egypt, 22 December 2023. EPA/MOHAMED HOSSAM




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήλπιζε να παρουσιάσει μια σταθερή διεθνή απάντηση στις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, ξεκινώντας μια νέα θαλάσσια δύναμη.

Αλλά μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή της, πολλοί σύμμαχοι δεν θέλουν να συσχετιστεί με αυτό, δημόσια ή καθόλου.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο των Phil Stewart, David Latona και Angelo Amante στο Reuters

Ήδη, δύο από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής που καταγράφηκαν αρχικά ως συνεισφέροντες στην επιχείρηση Prosperity Guardian -η Ιταλία και η Ισπανία- εξέδωσαν δηλώσεις που φαίνεται να αποστασιοποιούνται από τη ναυτική δύναμη.

Το Πεντάγωνο λέει ότι η δύναμη είναι ένας αμυντικός συνασπισμός περισσότερων από 20 εθνών για να διασφαλίσει ότι το εμπόριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να ρέει ελεύθερα μέσω ενός απειλούμενου ζωτικού σημείου στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, στα ανοιχτά της Υεμένης.

Αλλά σχεδόν οι μισές από αυτές τις χώρες δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής τη συνεισφορά τους ή δεν έχουν επιτρέψει στις ΗΠΑ να το κάνουν. Αυτές οι συνεισφορές μπορεί να κυμαίνονται από την αποστολή πολεμικών πλοίων έως την απλή αποστολή ενός αξιωματικού.

Η απροθυμία ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ να συνδεθούν με την προσπάθεια, αντανακλά εν μέρει τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία οδήγησε τον Μπάιντεν να διατηρεί σταθερή υποστήριξη στο Ισραήλ, ακόμη και όταν η διεθνής κριτική αυξάνεται για την επίθεσή του, για την οποία το υπουργείο Υγείας της Γάζας υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 21.000 Παλαιστίνιους.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν πολύ ότι μέρος του πιθανού εκλογικού τους σώματος θα στραφεί εναντίον τους», δήλωσε ο David Hernandez, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό κοινό είναι ολοένα και πιο επικριτικό για το Ισραήλ και είναι επιφυλακτικό μήπως παρασυρθεί. μια σύγκρουση.

Η δράση των Χούτι

Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επιτεθεί ή έχουν καταλάβει δώδεκα πλοία με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις 19 Νοεμβρίου, προσπαθώντας να προκαλέσουν διεθνές κόστος στην εκστρατεία του Ισραήλ, η οποία ακολούθησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από στρατιώτες της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 240 όμηρους.

Το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατέρριψαν το καθένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι.

Άτομο που είναι εξοικειωμένο με τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούτι απαιτούν διεθνή απάντηση ξεχωριστή από τη σύγκρουση που μαίνεται στη Γάζα.

Το σημείο εισόδου για το Σουέζ

Η Θάλασσα Rea είναι το σημείο εισόδου για τα πλοία που χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και είναι ζωτικής σημασίας για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Οι επιθέσεις των Χούτι έχουν ως αποτέλεσμα το ότι ορισμένα πλοία να επαναδρομολογούνται γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος πλεύσης.

Η γιγάντια εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων της Δανίας Maersk ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ξαναρχίσει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Ωστόσο, η γερμανική Hapag Lloyd δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ερυθρά Θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνη και θα συνεχίσει να στέλνει πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Μόνον 12 από τους 20

Ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι 20 χώρες έχουν εγγραφεί στη θαλάσσια ειδική ομάδα τους, έχουν ανακοινώσει τα ονόματα μόνο 12.

«Θα επιτρέψουμε σε άλλες χώρες, να αναβάλουν να μιλήσουν για τη συμμετοχή τους», είπε ο στρατηγός των ΗΠΑ Πάτρικ Ράιντερ στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ έχει σηματοδοτήσει την υποστήριξή της στη ναυτική ειδική ομάδα με κοινή δήλωση που καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούτι.

Αν και η Βρετανία, η Ελλάδα και άλλοι έχουν υιοθετήσει δημόσια την επιχείρηση των ΗΠΑ, αρκετοί που αναφέρονται στην ανακοίνωση των ΗΠΑ έσπευσαν να πουν ότι δεν εμπλέκονται άμεσα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε ότι θα στείλει πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών και όχι ως μέρος της επιχείρησης των ΗΠΑ. Η Γαλλία δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση.

Η Ισπανία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian και αντιτίθεται στη χρήση μιας υπάρχουσας αποστολής της ΕΕ κατά της πειρατείας, της Atalanta, για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όμως την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να εξετάσει τη δημιουργία μιας διαφορετικής αποστολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είχαν δηλώσει νωρίτερα κανένα ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

Η δημόσια οργή για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εξηγεί ορισμένες από τις απροθυμίες των πολιτικών ηγετών. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Yougov έδειξε ότι ισχυρές πλειοψηφίες Δυτικοευρωπαίων -ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία- πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Γάζα.

Ο φόβος για αντίποινα

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι συμμετέχουσες χώρες να υποστούν αντίποινα των Χούτι. Το άτομο που γνωρίζει τη σκέψη της αμερικανικής κυβέρνησης λέει ότι αυτός ο κίνδυνος -μάλλον οι διαφωνίες για τη Γάζα- οδηγεί ορισμένες χώρες να απομακρυνθούν από την προσπάθεια.

Αυτό φαίνεται να ισχύει για την Ινδία, η οποία είναι απίθανο να συμμετάσχει στην επιχείρηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο Ινδό στρατιωτικό αξιωματούχο. Ένας ινδικός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η ευθυγράμμιση της με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να τις καταστήσει περισσότερο στόχο.

Τι γίνεται σήμερα

Στην πραγματικότητα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και χώρες του Κόλπου συμμετέχουν ήδη σε μία από τις πολλές στρατιωτικές ομάδες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων (CMF) των 39 εθνών.

Η επιχείρηση Atalanta της ΕΕ συνεργάζεται ήδη σε «αμοιβαία σχέση» με την CMF, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες χώρες που δεν εντάσσονται επίσημα στη θαλάσσια ειδική ομάδα της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσαν να συντονίσουν τις περιπολίες με το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, ενώ η Ιταλία – μέλος της Αταλάντα – δεν έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση Prosperity Guardian, μια ιταλική κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι ικανοποιημένος με τη συμβολή της Ιταλίας.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η απόφαση να σταλεί μια ναυτική φρεγάτα ως μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων ήταν ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και δεν απαιτούσε νέα κοινοβουλευτική άδεια.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να αντλήσουν διεθνή υποστήριξη για την ώθηση ασφαλείας της Ερυθράς Θάλασσας έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πίεση σε πολλαπλά μέτωπα από τους στρατιωτικούς πληρεξούσιους του Ιράν στην περιοχή.

Πέρα από τους Χούτι στην Υεμένη, οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και το Ιράκ.

Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων κατά της πολιτοφυλακής στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά απέφυγαν να το κάνουν στην Υεμένη.

Ο Μάικλ Μάλροϊ, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή υπό την κυβέρνηση Τραμπ, είπε ότι στόχος του Πενταγώνου με τον νέο ναυτικό συνασπισμό φαίνεται να είναι να καταστήσει διεθνές ζήτημα οποιεσδήποτε μελλοντικές επιθέσεις των Χούτι για να το χωρίσει από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

«Μόλις τα στρατιωτικά σκάφη στην Επιχείρηση Prosperity Guardian αρχίσουν να προστατεύουν την εμπορική ναυτιλία και δεχτούν άμεση επίθεση, (οι Χούτι) θα επιτεθούν στον συνασπισμό, όχι μόνο στις ΗΠΑ», είπε ο Μάλροϊ.

Πηγή Reuters 

Η Λιβύη βάζει… φωτιά στη Μεσόγειο: Ανακοίνωσε στον ΟΗΕ επέκταση χωρικών υδάτων – Αναμένεται αντίδραση της Αιγύπτου – Τι θα κάνει η κυβέρνηση με την Κρήτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: