Βήμα προς βήμα η πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία: Μετά το νερό σε τροχιά υλοποίησης και η μεταφορά ηλεκτρισμού

FILE PHOTO Islamist President Recep Tayyip Erdoğan photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η στρατηγική εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία προχωρά βαθμηδόν με την προώθηση πλέον και του άλλου μεγάλου έργου, της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο βήμα, που γίνεται μετά τη μεταφορά νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς και πέραν από την οικονομική διάσταση, είναι προφανές πως το πρώτιστο  για την Άγκυρα είναι η πλήρης εξάρτηση των κατεχόμενων περιοχών, που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς «οξυγόνο» από την Τουρκία.

Ο ασφυκτικός έλεγχος που ασκεί η Άγκυρα διασυνδέεται βαθμηδόν πλέον και με τον παράγοντα της εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων. Με τη δημιουργία δεσμών εξάρτησης.

Το θέμα με τη μεταφορά ηλεκτρισμού δεν είναι σημερινό. Συζητείται κατά καιρούς, ο σχεδιασμός  όπως είναι γνωστό υπάρχει, αυτό που αναμένεται είναι πότε θα προχωρήσει για να υλοποιηθεί.

  • Στο παρελθόν, όπως έγινε γνωστό,  είχε «παγώσει» η εφαρμογή του έργου λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά με βάση πληροφορίες, την τελευταία περίοδο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Αυτό, βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Σημειώνεται συναφώς ότι επί τούτου ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε πως το 2023 θα μείνει στην ιστορία ως ένα έτος κατά το οποίο άρχισαν και ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα στα κατεχόμενα  και πρόσθεσε ότι αυτά θα συνεχιστούν το 2024 ενώ τόνισε πως το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού θα αρχίσει την ερχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το δελτίο του Κλάδου Τουρκικών Θεμάτων, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στην συζήτηση για τον «προϋπολογισμό» στην λεγόμενη “βουλή”, ο Ουστέλ χαρακτήρισε ως «το έργο του αιώνα» (σ.σ. κι αυτό!) το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία και είπε πως ελπίζουν πως θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια. Ανέφερε επίσης πως αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της «χώρας».

«Το έργο του ηλεκτρισμού αποτελεί εγγύηση για τον τουρισμό, την οικονομία και για άλλες ζωτικές αξίες», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η «αρχή ηλεκτρισμού (KİB TEK)  αποτελεί δικό τους θεσμό και θα το προστατεύουν πάντα».

Ωστόσο, είπε, θα επιτύχουν την ασφάλεια του ανεφοδιασμού τους διαφοροποιώντας την ενέργεια (πηγή Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

  • Είναι ξεκάθαρο πως η μεταφορά νερού, που αποτέλεσε το «έργο του αιώνα», αποτέλεσε σημαντικό βήμα ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο σχεδιασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το νέο έργο, το οποίο μπήκε στη διαδικασία υλοποίησης, διαφοροποιεί επί του εδάφους τα δεδομένα.

Είναι σαφές πως τέτοιου περιεχομένου κινήσεις εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της Τουρκίας, που για να υλοποιηθεί περνά από την Κύπρο. Με τα σχέδια για μεταφορά νερού, που γίνεται ήδη και ηλεκτρισμού, οι στόχοι είναι ξεκάθαροι και εδραιώνουν την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή.

Πρόκειται για κινήσεις που αποσκοπούν στην πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία και συνιστούν βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης. Αποσκοπεί, αν και τούτο ισχύει ήδη προ πολλού, στον  απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχο των κατεχομένων στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, στόχος είναι η ανάπτυξη της γεωργίας, του τουρισμού, αλλά το πρώτιστο είναι ο γεωπολιτικός έλεγχος. Η εδραίωση της παρουσίας της κατοχικής δύναμης στο νησί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο διατηρούνται για να θυμίζουν την αποικιοκρατία: Δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο εναντίον ξένων δυνάμεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: