Τρία γεγονότα που σημάδεψαν το 2023: Οι ευχές για μια καλή χρονιά μοιάζουν με ουτοπία, γι’ αυτό ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε ότι θα διαψευσθούμε…

FILE PHOTO: Πολίτες συμμετέχουν στην πανθεσσαλική πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, Λάρισα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Η έκρηξη της βίας λίγες ημέρες πριν κλείσει το 2023, με τους νέους να πρωτοστατούν, είναι ένα φαινόμενο, προέκταση του bullying, που είδαμε να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις την χρονιά που αφήνουμε πίσω μας.

Από την άλλη, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, στις αρχές του χρόνου, είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν σε μια στιγμή 56 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι φοιτητές, που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο των διακοπών της αποκριάς.

Τέλος οι καταρρακτώδεις βροχές στη Θεσσαλία, τον περασμένο Σεπτέμβρη και οι επιπτώσεις που προέκυψαν από αυτές, συνθέτουν ένα δραματικό τρίπτυχο, που χρειάζεται να το προσεγγίσει κανείς με μια διεισδυτική ματιά.

Γιατί και οι τρεις περιπτώσεις, εκτός από το γεγονός της κορύφωσης του δράματος, χρειάζονται μια προσέγγιση, που δεν θα διακρίνεται από μια επιφανειακή αντιμετώπιση.

  • Πίσω από την νεανική βία, που στην κορύφωσή της είχε σαν αποτέλεσμα την στέρηση της ζωής συνανθρώπων μας, κρύβεται η έλλειψη παιδείας, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτής της έκτασης αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Από την μια έχουμε την οικογένεια, τις αρχές και αξίες που εμφιλοχωρεί στα παιδιά, και από την άλλη το σχολείο, που πέρα από την γραφή και την ανάγνωση, έχει σκοπό και στόχο την ανάδειξη των κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς και τον σεβασμό που οφείλουν να επιδεικνύουν οι νέοι, απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Για την καθημερινά αυξανόμενη βία από την πλευρά των νέων, την κύρια ευθύνη φέρουν, τόσο η οικογένεια, όσο και το σχολείο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που οι δάσκαλοι-καθηγητές αρνούνται πεισματικά την αξιολόγηση και την τράπεζα θεμάτων, με αποτέλεσμα να πατώσουν τα παιδιά στην πίζα.

Από την άλλη πλευρά η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός κράτους, που θυμίζει ότι την βρωμιά την κρύβεται κάτω από το χαλί. Δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο μοιραίος και απόλυτα ακατάλληλος σταθμάρχης και οι υπεύθυνοι πάνω από αυτόν. Είναι το σάπιο σύστημα που επιμελώς κρύβεται πίσω από την βιτρίνα των τρένων υψηλών ταχυτήτων.

Είναι κοινό μυστικό, ότι ο πάλαι ποτέ ΟΣΕ, με τις σημερινές πολυσχιδείς εταιρικές μορφές του, ήταν σε κατάσταση πλήρους διάλυσης. Να μην ξεχνάμε τα λαθραία βαγόνια, που είχαν προστεθεί σε αμαξοστοιχία, που μετέφερε εμπορεύματα για λογαριασμό κάποιων επιτηδείων, κατά τα άλλα εργαζόμενων στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Συνδικαλιστές και πολιτικοί άφηναν την αποσύνθεση του Οργανισμού να εξελίσσεται, και απλά έβλεπαν τα τρένα να σέρνονται, αντί να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες στους πολίτες.

Η περίφημη αμαρτωλή σύμβαση 717, για την εγκατάσταση τηλε-διοίκησης, που εξασφαλίζει τον έλεγχο κίνησης των συρμών, σερνόταν από την εποχή Σαμαρά-Βενιζέλου. Αναποτελεσματικά την διαχειρίστηκε ο Τσίπρας και με ανάλογη αδράνεια και απραξία ο Μητσοτάκης.

Κάποιες επιτροπές, με αδιαφανείς διαδικασίες, και με το αζημίωτο φυσικά, έδιναν συνεχώς παρατάσεις για την ολοκλήρωση της σύμβασης 717, με αποτέλεσμα να μείνει τυφλό το σύστημα τηλε-διοίκησης.

Από την άλλη πλευρά, ανίκανες κομματικές διοικήσεις και πολύχρωμοι συνδικαλιστές, κρατούσαν τους σιδηροδρόμους σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που ούτε την ασφάλεια, όπως αποδείχθηκε, μπορούσαν να εξασφαλίσουν, στο κολοβό ανύπαρκτο δίκτυο, της εξής μιας γραμμής, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Είναι λοιπόν διαχρονικές οι ευθύνες με πολλούς υπεύθυνους από όλες τις παρατάξεις, που κυβέρνησαν, για το τραγικό αποτέλεσμα, κάτι που πρώτη διαπίστωσε μετά από έρευνα η Ε.Ε.

  • Και για να φτάσουμε στις πλημμύρες, που ήταν αποτέλεσμα της καταρρακτώδους βροχής, που έδειξε και στην χώρα μας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι βιώνουμε πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ραγδαίες αλλαγές σε ότι αφορά τις κλιματικές συνθήκες που ζούμε.

Κι επειδή με τις ασπιρίνες του Dubai, δηλ. την συμφωνία για το κλίμα, δεν θεραπεύονται οι φυσικές καταστροφές, πλημμύρες και πυρκαγιές, κάτι που το βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, οφείλουμε να θωρακίσουμε, όπως με τους κανονισμούς για την προστασία των κατοικιών από σεισμούς, τις πόλεις, τα χωριά, αλλά και την καλλιεργήσιμη γη, αν θέλουμε να μην ζήσουμε, νέες χειρότερες καταστάσεις.

Σε όλα αυτά που μας αφορούν άμεσα, αν προσθέσουμε και τους δύο πολέμους στην γειτονιά μας, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, μπορούμε να πούμε, ότι το χριστιανικό και επί γης ειρήνη, δεν ισχύει, ούτε αυτές τις άγιες ημέρες. Κάτι που αποτελεί έναν κακό οιωνό για την χρονιά, που σε λίγες ώρες ανατέλλει.

Με αυτή την έννοια οι ευχές για μια καλή χρονιά μοιάζουν με ουτοπία. Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευσθούμε και γι αυτό θα το ευχηθούμε…

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έχουμε μία κυβέρνηση χωρίς κανένα έλεγχο από την αντιπολίτευση: Και στις Βρυξέλλες κλωθογύριζαν τρία χρόνια μια κοινή, για όλους, συμφωνία για το μεταναστευτικό!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: