Τραγική ομολογία του ισραηλινού στρατου: Για κάθε νεκρό “μαχητή” της Χαμάς σκοτώνονται δυο άμαχοι στη Γάζα… Χρησιμοποιούνται ως “ανθρώπινες ασπίδες”

FILE PHOTO: Children play as smoke rises following Israeli air strikes in the southern Gaza Strip, 03 December 2023. EPA, MOHAMMED SABER




Για κάθε νεκρό μαχητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας χάνουν τη ζωή τους δυο άμαχοι, είπαν χθες ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού του Ισραήλ, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι καλό το ότι έχουμε λόγο δύο προς ένα», δήλωσε αξιωματικός του Τσαχάλ σε δημοσιογράφους, επιμένοντας πως η Χαμάς χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες και αυτή είναι «βασική στρατηγική της». Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

«Ευελπιστούμε ότι ο λόγος αυτός θα είναι πολύ πιο χαμηλός στην επόμενη φάση του πολέμου», πρόσθεσε.

Ο ολοένα πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα προκαλούν αγανάκτηση και κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Από τη δική του πλευρά το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, τονίζει πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 16.000 ανθρώπους, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ενώ άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί κάπου 5.000 μαχητές της Χαμάς, ο ένας από τους αξιωματικούς είπε πως «οι αριθμοί αυτοί είναι λίγο ως πολύ ακριβείς».

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, ζήτησαν από την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να αποφεύγονται οι απώλειες στις τάξεις των αμάχων καθώς οι επιχειρήσεις του μεταφέρονται στον νότο, όπου κατέφυγε μεγάλο μέρος των κατοίκων του βορρά, όπου οι καταστροφές είναι πολύ εκτεταμένες.

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί σύστημα χαρτογράφησης υψηλής τεχνολογίας για να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων, διαβεβαίωσαν οι ανώτεροι αξιωματικοί του.

Το σύστημα αυτό αξιοποιεί σήματα από κινητά τηλέφωνα, δεδομένα από την αεροπορική επιτήρηση καθώς και τεχνητή νοημοσύνη για να διατηρεί τον χάρτη συνεχώς ενημερωμένο, δείχνοντας τις συγκεντρώσεις πληθυσμού στο σύνολο του παλαιστινιακού θυλάκου.

Καθεμιά από τις 623 κυψέλες του χάρτη έχει χρωματικό κωδικό, με το πράσινο να υποδεικνύει ζώνες από όπου έχει απομακρυνθεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού.

«Στον νότο, επειδή πρακτικά διπλασιάσαμε τον πληθυσμό, οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ακριβείς», διαβεβαίωσε αξιωματικός. «Δαπανάμε πολύ περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας (να προειδοποιηθούν οι άμαχοι) είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε.

Ο χάρτης αυτός, καρπός ερευνών οκτώ ετών, τέθηκε στη διάθεση διοικητών και μονάδων στο πεδίο, πρόσθεσαν οι ισραηλινοί αξιωματικοί.

Ωστόσο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ αμφισβητεί τη χρησιμότητα εργαλείων του είδους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση, όταν υπάρχει, είναι σποραδική.

  • Ζητά “πολιτική λύση” στη Γάζα η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Μιριάνα Σπόλιαρτσιτς, η οποία έφθασε τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε τα αφόρητα δεινά του πληθυσμού και ζήτησε μια “πολιτική λύση”.

Σε βίντεο που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης, η επικεφαλής της ΔΕΕΣ ζητεί “την προστασία των αμάχων” απέναντι στην “ηθική αποτυχία” της διεθνούς κοινότητας.

“Η ΔΕΕΣ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα δεινά και στη μείωσή τους, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι. Επιπλέον, η λύση δεν είναι μόνο ανθρωπιστική, χρειάζεται πολιτική λύση”, υπογράμμισε.

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που δεν θα επιλυθεί με την αποστολή πρόσθετων φορτηγών” με ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε η Μιριάνα Σπόλιαρτσιτς, υπογραμμίζοντας ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που είδε στη Γάζα “δεν έχουν πού να πάνε”.

“Καλώ τις (εμπλεκόμενες) πλευρές και όλους όσοι έχουν επιρροή να επιχειρήσουν μια αποκλιμάκωση και να βρουν λύσεις που δεν θα είναι στρατιωτικές σε αυτό που είναι ένας πολύ μεγάλος πόνος για τους πληθυσμούς και από τις δύο πλευρές”, δήλωσε επίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μπεερσέβα, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Γενεύη, Switzerland

H Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Χαμάς δεν ήθελε ορισμένες όμηροι να αποκαλύψουν όσα υπέστησαν: Συνεχίζει την πίεση για την απελευθέρωση τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: