Τουρκίας ανάβαση: Εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν τα συμφέροντα ισχυρών κρατών μελών σχετίζονται με τους αυταρχικούς ηγέτες

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Φωτογραφία Copyright: European Union




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μεταξύ των κρατών μελών αλλά και των θεσμικών οργάνων, εμφιλοχωρεί ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων θέσεων, τοποθετήσεων, προτάσεων και συμφερόντων όσον αφορά στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί αριθμού κρίσιμων διεθνών θεμάτων, θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

Ενώ η Ε.Ε παρουσιάστηκε ενωμένη στην αντιμετώπιση του πολέμου της Ουκρανίας, καταδίκασε τη Ρωσία για παράνομη εισβολή και επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις κατά της χώρας αυτής, προϊόντος του χρόνου παρατηρούνται ρήγματα στη μεταξύ των κρατών μελών ομοφωνία και διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις, όπως συνέβη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τις Βρυξέλλες.

Η λύση που δόθηκε, πρωτοφανής, ώστε να επιτευχθεί η υιοθέτηση απόφασης ομόφωνα, εάν αποτελέσει προηγούμενο, συνιστά ένα λανθασμένο ολίσθημα με επικίνδυνες προεκτάσεις.

  • Ήδη, εκτιμάται ότι η πολλά υποσχόμενη Ε.Ε. των αξιών και της δημοκρατίας πάσχει, τριάντα χρόνια από της ίδρυσης της την 1 Νοεμβρίου 1993, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Εμφανίζεται χωρίς όραμα, ως μία ανίσχυρη κοινότητα ανίκανη να διαδραματίσει σοβαρό και δυναμικό ρόλο στα διεθνή δρώμενα και συγκεκριμένα στις διεθνείς κρίσεις, όπως στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Η αδυναμία των κρατών μελών και των θεσμών να αποφασίσουν και εφαρμόσουν δράσεις στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους της Γάζας αποτελεί ένδειξη της κατάστασης της Ε.Ε. Στο θέμα του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης φορτώνεται το βάρος στις χώρες πρώτου προορισμού με την αρχή της αλληλεγγύης να παραβλέπεται.

Τα οικονομικά, δε, συμφέροντα των διαφόρων καθιστούν την Ένωση αναποτελεσματική στην επιβολή συμμόρφωσης προς τις αρχές και αξίες που προβλέπονται στις Συνθήκες των χωρών εκείνων  που προσβλέπουν σε ενίσχυση των σχέσεων τους με την Ε. Ε, όπως η Τουρκία.

Οι απογοητευμένοι πολίτες παρατηρούν, επίσης, ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν τα συμφέροντα ισχυρών κρατών μελών καθορίζουν την πολιτική υπέρ δικτατορευομένων χωρών, και μάλιστα εις βάρος  μικρών χωρών μελών της ίδιας της Ένωσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον πόλεμο της Ουκρανίας τάχτηκε με τη λάθος πλευρά της ιστορίας. Η περιβόητη συμφωνία των σιτηρών για την οποία του αποδίδουν τα εύσημα, ατόνισε και αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

Μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας τις οποίες η Ε.Ε και οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ επέβαλαν, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών μελών τους, και μάλιστα παρέχει άσυλο σε χιλιάδες Ρώσους ολιγάρχες περιλαμβανομένων και των υπό τουρκική κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον πόλεμο του Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει αναφανδόν και έμπρακτα την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Παρόλα ταύτα, η Κομισιόν ετοίμασε πακέτο παραχωρήσεων προς την Τουρκία με τίτλο “θετική ατζέντα” στην οποία συμπεριέλαβε όλες τις απαιτήσεις του Ερντογάν.

Χαρακτηριστική αλλά και παράδοξη είναι η παραδοχή δημοσίως του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ε.Ε , Όλιβερ Βάρχελι, ότι: “απαιτήθηκε και προτάθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν και την νέα τουρκική κυβέρνηση ” το θεματολόγιο της ατζέντας.

  • Έτσι, υποκλίνονται και συμμορφώνονται οι Ευρωπαίοι με τις απαιτήσεις του θέτοντας στο περιθώριο οποιαδήποτε σύνδεση των παραχωρήσεων τους με το καυτό θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής του ενός τρίτου του εδάφους κράτους μένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος με τη μάσκα του διαλλακτικού ηγέτη και το βλέμμα στραμμένο  στις σημαντικές για τον ίδιο αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο 2024, επιδιώκει την εξασφάλιση ευτυχιών του τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες προς ενίσχυση του κόμματος του και ανάκτηση των τεσσάρων μεγάλων πόλεων, περιλαμβανομένης της αγαπημένης του Κωνσταντινούπολης καθώς και της Σμύρνης που τώρα δημαρχεύονται από τους Κεμαλιστές.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αφού επιτύχει τους στόχους του μετά το θέρος θα αποβάλει τη μάσκα και θα δείξει τον πραγματικό του εαυτό.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τα «Ματωμένα Χριστούγεννα»! Η τουρκική προπαγάνδα αποδίδει, και ενίοτε υιοθετούνται τα “fake news” από τους μοιρολάτρες της ελληνικής πλευράς…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: