Το καλύτερο φερέφωνο του Αττίλα με τις αδέξιες προσπάθειες να εξηγήσει το τουρκικό αφήγημα: Η απαράδεκτη εκστρατεία προώθησης της “λύσης” δυο κρατών…

Ο ισλαμιστής υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Yılmaz Tunç με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία via T.C. Adalet Bakanlığı @adalet_bakanlik, Adalet Bakanımız




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, θεωρείται ως το … καλύτερο φερέφωνο της Τουρκίας στο νησί. Είναι ο άνθρωπος που χωρίς πολλά-πολλά επαναλαμβάνει τις οδηγίες, που διαβιβάζονται από την Άγκυρα. Αν και δεν φήμη ανθρώπου που εύκολα αφομοιώνει τις εντολές, θεωρείται από την κατοχική δύναμη ο κατάλληλος!

O Ερσίν Τατάρ, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, προκαλεί σύγχυση ως προς τι θέλει πραγματικά, αν και η τουρκική στόχευση είναι ξεκάθαρη. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα. Εξ ου και έχει δίπλα του ανθρώπους που γνωρίζουν.

Ο εγκάθετος της Άγκυρας, συχνά- πυκνά κάνει λόγο στους συνομιλητές του για «δυο έθνη ένα κράτος», αν και στην συνέχεια επιμένει σε δυο κράτη. Το πρώτο κομμάτι, η αναφορά του δηλαδή σε «δυο έθνη ένα κράτος» συνδέεται με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Κατά τα λοιπά επιμένει σε δυο κράτη, αναφερόμενος στην «κυριαρχική ισότητα» και το «ίσο διεθνές καθεστώς». Όταν ρωτούν τον κατοχικό ηγέτη να εξηγήσει τη θέση αυτή, στην οποία αναφέρεται συνεχώς, παρουσιάζεται εν πολλοίς ανέτοιμος.

Υποστηρίζει, για παράδειγμα, πως η κυριαρχική ισότητα υπάρχει και στην ομοσπονδία, αν και την απορρίπτει. Όταν οι συνομιλητές του θέλουν να συνεχίσουν τη συζήτηση επί τούτου παραπέμπει στους συνεργάτες του, οι οποίοι αναλαμβάνουν να εξηγήσουν.

Ο Τατάρ ξεκαθαρίζει προς όλους όσους συνομιλεί, εντός και εκτός Κύπρου, πως «ομοσπονδία τέλος». Επιμένει πως δεν θέλουν να συνεχίσουν να συζητούν σε αυτή τη βάση  και πως έχει «ολοκληρωθεί ο κύκλος της». Επιμένει στο καινούργιο τουρκικό αφήγημα, το οποίο πλασάρεται κυρίως από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανεξαρτήτως το πώς ο Τατάρ επιχειρεί να προβάλλει την τουρκική θέση, η Άγκυρα έχει διαμορφώσει μια τακτική, η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν και απέδωσε.

Δηλαδή, διά της σκλήρυνσης της θέσης, της επιμονής σε μια αναβαθμισμένη αξίωση και οδηγώντας το Κυπριακό σε παρατεταμένο τέλμα, προσβλέπει σε κέρδος. Ιδιαίτερα όταν επιχειρεί, με τη βοήθεια τρίτων (και κάποιων εκ των έσω), να φορτωθεί το αδιέξοδο στη Λευκωσία. Και τότε αρχίζουν οι «καλοθελητές» να πιέζουν την ελληνική πλευρά.

Οι εξηγήσεις του Τατάρ, οι αδέξιες προσπάθειες του να υπερασπιστεί το αφήγημα που του διαβιβάσθηκε από την Άγκυρα, στηρίζεται σε έναν ισχυρό μηχανισμό, αυτόν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία προώθησης της λύσης δυο κρατών.

Η διπλωματική προσπάθεια παρουσιάζεται να είναι γιγαντιαία ενώ παράλληλα διευθετούνται επαφές και επισκέψεις του Τατάρ κι άλλων αξιωματούχων της αποσχιστικής οντότητας.

  • Στην Κωνσταντινούπολη

Μιλώντας προ ημερών στο συνέδριο «Η προοπτική της ΄΄τ.δ.β.κ.’’ στον αιώνα της Τουρκίας» που διοργανώθηκε από την Πλατφόρμα  Στρατηγικών Ερευνών Ευρασίας (ASAD), στην Κωνσταντινούπολη, ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως η Κύπρος είναι οθωμανικό νησί εδώ και 350 χρόνια.

Περαιτέρω, ισχυρίσθηκε ότι η «τ.δ.β.κ.» αποτελεί μέρος της Ανατολίας και πως η Τουρκία είναι ταυτόχρονα «μητέρα-πατρίδα» και εγγυήτρια χώρα της. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία σε αρκετά θέματα, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η «γαλάζια πατρίδα» και ο εναέριος χώρος και η ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο Τατάρ απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, είπε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία αποσυρθεί από το νησί, ενδέχεται να συμβούν γεγονότα παρόμοια μ’ αυτά στην Παλαιστίνη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «η Κύπρος κείται μακράν» έχει θέση στο ελληνοτουρκικό μελό; Η τουρκική λογική εμπεριέχει σκοπίμως αντιφάσεις: Αποσυνδέει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: