Το υποδόρια δηλητηριώδες άρθρο του Politico: Πως η Εύα γνώρισε τον Φρανσέσκο – Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του σκανδάλου Qatargate

FILE PHOTO: Η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φρανσέσκο Τζόρτζι. Screenshot via OPEN TV




Το σκηνικό του σκανδάλου Qatargate επιχειρεί να ανασυνθέσει εκτενές ρεπορτάζ του Politico, επικεντρώνοντας τόσο στο ρόλο της Εύας Καϊλή και του συμβίου της Francesco Giorgi στην επίμαχη υπόθεση όσο και στις συνθήκες γνωριμίας τους.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, στο άρθρο που υπογράφουν οι Nicholas Vinocur, Elisa Braun, Eddy Wax,  και Gian Volpicelli

Το δίδυμο που αργότερα θα γινόταν το πιο διάσημο -πολλοί θα έλεγαν διαβόητο- ζευγάρι στην πρωτεύουσα της ΕΕ, δεν γνώριζε ότι ο Giorgi και ο μέντοράς του Panzeri βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από βελγικές μυστικές υπηρεσίες για μήνες, με την υποψία ότι συμμετείχαν σε ένα κύκλωμα διαφθοράς.

Από την πλευρά της η Καϊλή αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως υποστηρίζει , η υπεράσπιση του Κατάρ ήταν μέρος της δουλειάς της ως εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η έρευνα για τις πράξεις της παραβίασε τη βουλευτική ασυλία που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

Σε ό,τι αφορά την Καϊλή αναφέρεται ότι ήταν μια πολιτική διασημότητα στην γενέτειρά της, Ελλάδα, όπου είχε αποκτήσει φήμη ως τηλεοπτική παρουσιάστρια, ενώ τη στιγμή της σύλληψής της ήταν μια από τις πιο εξέχουσες πολιτικούς των Βρυξελλών, που πιστεύεται ευρέως ότι προαλειφόταν για ανώτερα αξιώματα είτε εντός της ΕΕ ή στην Ελλάδα. Μαζί με τον Giorgi, έναν φιλόδοξο κοινοβουλευτικό βοηθό εννέα χρόνια μικρότερό της, σχημάτισαν ένα τρομερό ζευγάρι δύναμης στην πίστα των Βρυξελλών — καθώς και ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούν να επιτύχουν οι Ευρωπαίοι από τις αντίστοιχες μεσογειακές πατρίδες τους στο σύστημα της ΕΕ, αν παίξουν σωστά τα χαρτιά τους.

Κι όμως, παρατηρούν οι αρθρογράφοι, σε μια στιγμή, όλα τελείωσαν. Και οι δύο ήταν στη φυλακή, η φήμη τους κουρελιασμένη, το βρέφος τους έξω και υπό τη φροντίδα των μελών της οικογένειας. Μέσα σε ένα μόνο πρωινό, το χρυσό ζευγάρι της πρωτεύουσας της ΕΕ είχε γίνει το πιο διαβόητο δίδυμο της πόλης.

Αφού εξιστορούν λεπτομέρειες για τη γνωριμία τους, οι αρθρογράφοι υπογραμμίζουν ότι σε κάποια στιγμή το ειδύλλιό τους ξεφεύγει από την πεπατημένη. Και τούτο διότι όπως σημειώνεται, τα περισσότερα ζευγάρια που κερδίζουν μισθούς δεν ζουν περιτριγυρισμένα από στοίβες μετρητών ούτε διαθέτουν μια «τσάντα» γεμάτη χαρτονομίσματα ούτε καταλήγουν ως ύποπτοι σε εκτεταμένες έρευνες για διαφθορά. Επισημαίνεται ότι το ζεύγος ζούσε πλουσιοπάροχα και προέβη σε αγορές ακινήτων συνολικής αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα δύο ετών.

  • Πέραν αυτών των αγορών, υπήρχαν και άλλα έξοδα: διακοπές με ιστιοφόρο, ένα Land Rover που αγοράστηκε για 56.000 € και μια πλήρως ανακαινισμένη κουζίνα. Συνολικά, το ζευγάρι έβγαζε πολύ περισσότερα από 20.000 ευρώ το μήνα, ένα εντυπωσιακό ποσό σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 3.507 ευρώ προ φόρων. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι σημαντικές μηνιαίες αποδοχές φαίνεται ότι δεν κάλυπταν το αυξανόμενο κόστος που σχετίζεται με τις επενδύσεις τους σε ακίνητα ή δεν έκαναν το ζευγάρι να αισθάνεται απόλυτα ασφαλές.

Τι όμως παρακίνησε αυτή την ορμή για συσσώρευση πλούτου; , διερωτώνται οι αρθογράφοι. Σύμφωνα με ένα άτομο που γνώριζε επαγγελματικά την Καϊλή και ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω φόβου για αντίποινα, η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στο ιστορικό της που μεγάλωσε χωρίς πολλά χρήματα στη Θεσσαλονίκη.

«Αισθάνεται ότι μεγάλωσε με πολλές στερήσεις», είπε η πηγή. «Ήθελε να νιώσει ότι ακόμα κι αν παραιτηθεί από την πολιτική, θα έχει μια άνετη ζωή», πρόσθεσε. Ως αποτέλεσμα, η Καϊλή έτεινε να είναι πολύ επικεντρωμένη στις οικονομικές ευκαιρίες. «Αγαπούσε ανθρώπους με δύναμη και χρήματα. Πάντα έλεγε: ‘Ξέρεις ότι αυτή η εκδήλωση θα έχει επιχειρηματίες’», εξήγησε η πηγή.

Αλλά η Καϊλή πάντα υποστήριζε ότι δεν είχε καμία σχέση με το κύκλωμα. Όχι μόνο ισχυρίζεται ότι έχει άγνοια για την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της , αλλά είπε επίσης στην αστυνομία ότι δεν είχε καμία σχέση με τις συμφωνίες του Panzeri και του Giorgi με ξένες κυβερνήσεις – ένα επιχείρημα που ο σύντροφός της πάντα υποστήριζε, λέγοντας στην αστυνομία από νωρίς ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.

Ο Panzeri όμως λέει το αντίθετο: Ισχυρίζεται ότι την άνοιξη του 2019, η Καϊλή ήταν μέρος μιας συμφωνίας που συνήφθη με το Κατάρ για τη χρηματοδότηση πολλών προεκλογικών εκστρατειών βουλευτών ύψους 250.000 ευρώ για τον καθένα. Ο Giorgi και ο Panzeri επιβεβαιώνουν και οι δύο ότι πραγματοποιήθηκε μια τέτοια συμφωνία – αλλά διαφωνούν για το εάν η Καϊλή εμπλέκεται.

Καθώς πλησιάζει η συμπλήρωση ενός έτους από τη θεαματική της πτώση, η Καϊλή και οι δικηγόροι της έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αντικρούσουν τις κατηγορίες στους εισαγγελείς, θέτοντας αμφιβολίες για τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εναντίον της και τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα. Από τη σύλληψή της και μετά από τετράμηνη φυλάκιση, η Καϊλή δεν παρέκλινε ούτε μια στιγμή από την δική της εκδοχή των πραγμάτων. Η συνηγορία της για το Κατάρ, έχει υποστηρίξει, ήταν απλώς μέρος της δουλειάς της ως Ευρωπαία πολιτικός που προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο σε μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ.

Οι δικηγόροι της Καϊλή υποστήριξαν ότι η μαρτυρία που δόθηκε από τον Panzeri, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία με τους ανακριτές και παραδέχτηκε την ενοχή του με κάθε λεπτομέρεια, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Ο δικηγόρος του Giorgi, Pierre Monville, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του πελάτη του έγιναν υπό πίεση. «Ό,τι είχε δηλώσει ή έγραψε κατά τη διάρκεια της κράτησής του ήταν υπό ακραία πίεση και ανησυχία σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του έμεινε χωρίς τους γονείς της», είπε.

Οι δικηγόροι της Καϊλή έχουν επίσης σημειώσει ότι η αστυνομία κράτησε τον Panzeri και τον Giorgi στο ίδιο κελί τις ημέρες μετά την κράτησή τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συντονίσουν τις ιστορίες τους. Υποστηρίζουν ακόμα ότι υποβλήθηκε σε παράνομη παρακολούθηση, αυθαίρετη κράτηση και κάτι που ισοδυναμεί με «βασανιστήρια» ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Οι ύποπτοι για εμπλοκή στο σκάνδαλο Quatargate κέρδισαν μια σημαντική νίκη το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο επικεφαλής ερευνητής Michel Claise παραιτήθηκε λόγω ανησυχιών για σύγκρουση συμφερόντων, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του είχε συναλλαγές με τον γιο ενός ευρωβουλευτή που ήταν κοντά στον Panzeri, αλλά δεν είχε δεν συνελήφθη ή κατηγορήθηκε.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, η Καϊλή έβγαλε τον άσο από το μανίκι της, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την έρευνα με μια νομική επιχειρηματολογία ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος της θα έπρεπε να κριθούν απαράδεκτα επειδή συγκεντρώθηκαν πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για την άρση της ασυλίας που απολάμβανε ως βουλευτής.

Οι εισαγγελείς απάντησαν ότι δεν χρειαζόταν ένα τέτοιο μέτρο επειδή η Καϊλή είχε πιαστεί στα πράσα από την απόφασή της να στείλει τον πατέρα της έξω με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, αλλά η υπόθεση έχει καθυστερήσει εν αναμονή της απόφασης επί της προσφυγής της από το εφετείο που αναμένεται στα μέσα του επόμενου έτους. «Στο σημείο αυτό μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά από νομικής απόψεως», είπε ένα άτομο που γνωρίζει την υπόθεση, το οποίο ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο μεταξύ, η Καϊλή επιστρέφει στη Βουλή, δίνοντας συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ και χάνοντας λίγες ευκαιρίες να υποστηρίξει την αθωότητά της στους συναδέλφους της βουλευτές. Όπως εξάλλου είναι ευρέως γνωστό, ο Giorgi και η Καϊλή ζουν ξανά κάτω από την ίδια στέγη. Ένας από τους δικηγόρους της λέει ότι τους έχει δοθεί το πράσινο φως να το κάνουν, παρά το γεγονός ότι είναι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση.

Η Καϊλή και ο Giorgi αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτό το άρθρο, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα, παρατηρούν καταληκτικά οι αρθρογράφοι.

Πηγή Politico / How Eva met Francesco: The golden couple at the heart of Europe’s Qatargate scandal

Qatargate, μια «βόμβα» χωρίς γόμωση; Σε βαθύ σκοτάδι η έρευνα έναν χρόνο από το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Ευρωβουλή [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: