«Θα συνεχίσουμε την ταπεινή διακονία μας φυλάσσοντες Θερμοπύλας»: Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τα πενήντα χρόνια από την εκλογή του σε θέση Επισκόπου

FILE PHOTO: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθoλομαίος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης Via fecebook @ Ecumenical Patriarchate




Την 50ή επέτειο από την εκλογή του σε θέση επισκόπου γιορτάζει σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την εορτή του Αγίου Σεβαστιανού.

Ήταν στις 18 Δεκεμβρίου 1973, όταν η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεγε τον 33χρονο τότε αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αρχοντώνη σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Η χειροτονία του να γίνεται ανήμερα τα Χριστούγεννα του ιδίου έτους από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπλήρωσε τον περασμένο Οκτώβριο 32 χρόνια στην κεφαλή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε εμφανώς συγκινημένος για την σημερινή επέτειο: «Εις την Εκκλησίαν οφείλω τα πάντα και επιπλέον ευγνωμοσύνην και αφοσίωσην και σεβασμόν και πιστότητα και υπακοήν άχρι θανάτου. Ει δε και δεήση και θανάτου Σταυρού. Θα συνεχίσουμε εδραίοι την ταπεινήν διακονίαν μας φυλάσσοντες Θερμοπύλας, δι’ όσον χρόνον θέλει ο Θεός. Εις εκείνον χρεωστούμε τα πάντα. Εκείνον διακονούμε και λατρεύομε. Εις Εκείνον εμπιστευόμεθα και τα μελλούμενα. Γενηθείτω το θέλημα Του. Εμείς πορευόμεθα διά μέσω του δράματος της Ιστορίας με στόχον την Ανάστασιν».

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε η ακολουθία υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων εντάξεως τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας: α) της μοναχής Γαβριηλίας (Παπαγιάννη), της Κωνσταντινουπολίτιδος, της εν Λέρω, β) του ιερομονάχου Αθανασίου Χαμακιώτου, ιδρυτού του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας Φανερωμένης Ροδοπόλεως Αττικής και εφημερίου επί πολλά έτη του ιστορικού Ιερού Ναού Παναγίας Νεραντζιωτίσσης Αμαρουσίου και γ) του αρχιμανδρίτου Γερβασίου Παρασκευοπούλου εκ Πατρών.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί προσκυνητές που ήλθαν στο Φανάρι από τις περιοχές καταγωγής των τριών νέων αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γιάννης Μανδαλίδης
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει»: Φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο κονσέρτο από το Λύκειο Ελληνίδων Βιέννης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: