«Θα χτυπήσουμε με μία βελόνα την καρδιά της Ρωσίας»: Oι Ουκρανοί σαμποτέρ υπόσχονται μεγάλες εκπλήξεις στον Πούτιν το 2024

FILE PHOTO: A firefighter helicopter pours water on fire on a collapsed part of the Kerch Strait bridge in Crimea, 08 October 2022. EPA/STRINGER




Οι κατάσκοποι της Ουκρανίας σκοπεύουν να εντείνουν τις επιχειρήσεις πληροφοριών και να διεξάγουν χτυπήματα σαμποτάζ βαθιά στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη το επόμενο έτος για να φέρουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Κρεμλίνο, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας SBU της Ουκρανίας στο POLITICO.

  • «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας. Θα πρέπει να παραμείνουν ένα σοκ για τον εχθρό. Προετοιμάζουμε εκπλήξεις», δήλωσε ο υποστράτηγος Vasyl Malyuk. «Οι κατακτητές πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα είναι δυνατόν να κρυφτούν. Θα βρούμε τον εχθρό παντού».

Αν και απέφυγε τις λεπτομέρειες, ο Malyuk έκανε κάποιες νύξεις. Οι στόχοι εφοδιασμού και τα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία στο κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος είναι πιθανό να συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Και έπειτα υπάρχουν και τα πλήγματα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Ψάχνουμε πάντα για νέες λύσεις. Έτσι, το βαμβάκι θα συνεχίσει να καίγεται», αστειεύτηκε ο Malyuk.

  • Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τη λέξη «βαμβάκι» για να περιγράψουν τις εκρήξεις στη Ρωσία και τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας που οργανώνονται από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Προήλθε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους που περιγράφουν τον αυξανόμενο αριθμό τέτοιων περιστατικών με τη λέξη khlopok, η οποία στα ρωσικά σημαίνει και «έκρηξη» και «βαμβάκι».

Με τις μάχες κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων των γραμμών του μετώπου να έχουν ουσιαστικά σταματήσει για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, τα κατορθώματα της SBU αφενός ενισχύουν το ηθικό της Ουκρανίας και αφετέρου πλήττουν τις πολεμικές ικανότητες της Ρωσίας.

«Η SBU πραγματοποιεί στοχευμένα πλήγματα. Μαχαιρώνουμε τον εχθρό με μια βελόνα ακριβώς στην καρδιά. Κάθε μια από τις ειδικές επιχειρήσεις μας επιδιώκει έναν συγκεκριμένο στόχο και δίνει το αποτέλεσμά της. Όλα αυτά σε ένα σύμπλεγμα περιπλέκουν τις δυνατότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την διεξαγωγή πολέμου και φέρνουν τη νίκη μας πιο κοντά», δήλωσε ο Malyuk.

Ένας τομέας εστίασης θα είναι η Κριμαία και η Μαύρη Θάλασσα, με βάση τις φετινές επιχειρήσεις.

Το αγαπημένο έργο του Malyuk είναι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Sea Baby, το οποίο ονομάζεται malyuk στα ουκρανικά, που σημαίνει “μικρός τύπος”.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεταφέρει περίπου 850 κιλά εκρηκτικών και είναι σε θέση να επιχειρεί σε θυελλώδεις συνθήκες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του.

«Με τη βοήθεια αυτών των μικρών τύπων σπρώχνουμε σταδιακά τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έξω από την Κριμαία», δήλωσε ο Malyuk.

Έχει χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί στη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την κατεχόμενη Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία τον Ιούλιο, καθώς και για να σφυροκοπήσει ρωσικά πλοία.

Τον Οκτώβριο του 2022 τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη της SBU επιτέθηκαν στον κόλπο της Σεβαστούπολης προκαλώντας ζημιές σε τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία. Φέτος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δύο πυραυλοφόρα, ένα δεξαμενόπλοιο, ένα πλοίο αμφίβιας επίθεσης και επίσης προκάλεσαν ζημιές σε ένα μεγάλο στρατιωτικό ρυμουλκό και το νεότερο αναγνωριστικό και υδρογραφικό πλοίο της Ρωσίας.

Αυτό ανάγκασε τη Μόσχα να απομακρύνει μεγάλο μέρος του στόλου της από τη βάση της στην κατεχόμενη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, αφήνοντας τη δυτική πλευρά της θάλασσας ελεύθερη από ρωσικά πλοία και επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ξανά τα λιμάνια της για τη ναυσιπλοΐα.

Η γέφυρα του Κερτς εξακολουθεί να στέκεται όρθια μετά την επίθεση με βόμβα φορτηγού το 2022 και το φετινό χτύπημα, αλλά είναι μόνο εν μέρει ανοιχτή, δήλωσε ο Malyuk.

«Αποτελεί νόμιμο στόχο για εμάς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου. Ο ουκρανικός νόμος μας επιτρέπει επίσης να επιτεθούμε σε αυτή. Και πρέπει να καταστρέψουμε την υλικοτεχνική υποδομή του εχθρού μας», πρόσθεσε ο Malyuk.

Ο Malyuk δήλωσε ότι το Κίεβο εξετάζει προσεκτικά τους στόχους του πριν χτυπήσει – μια προσπάθεια να παραμείνει εντός των κανόνων του πολέμου σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία έχει εκτοξεύσει πυραύλους, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τόσο σε στρατιωτικούς όσο και σε μη στρατιωτικούς στόχους.

«Όταν σχεδιάζει και προετοιμάζει τις ειδικές επιχειρήσεις της, η SBU επιλέγει προσεκτικά τους στόχους της. Εργαζόμαστε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή σε αυτές που χρησιμοποιεί ο εχθρός για την εκτέλεση των στρατιωτικών του καθηκόντων. Ενεργούμε πλήρως σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Malyuk.

Η SBU διεξάγει τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις της στο έδαφος της Ουκρανίας – στο Ντονμπάς, την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτή είναι η γη μας και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατές μεθόδους για να την απελευθερώσουμε από τους κατακτητές», δήλωσε ο Malyuk.

Όταν πρόκειται να σχεδιάσει κάτι στη Ρωσία, η SBU λέει ότι επικεντρώνεται μόνο σε στόχους που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως οι διάδρομοι εφοδιασμού για την προμήθεια όπλων – όπως η σιδηροδρομική σήραγγα στη Σιβηρία που χτυπήθηκε με δύο εκρήξεις (η SBU δεν έχει αναλάβει την ευθύνη), καθώς και πολεμικά πλοία, στρατιωτικές βάσεις και παρόμοιοι στόχοι.

«Όλες οι επιχειρήσεις της SBU για τις οποίες ακούτε είναι αποκλειστικά δική μας δουλειά και η μοναδική μας τεχνική ανάπτυξη», δήλωσε ο Malyuk. «Αυτές οι επιχειρήσεις κατέστησαν δυνατές, ιδίως επειδή αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε τις τεχνικές μας λύσεις».

Η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για να δεχτεί χτυπήματα.

ΠΗΓΗ: politico.eu

Επιστράτευση και εκτός των συνόρων της αποφάσισε η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία: Καλεί τους υπηκόους της που ζουν στο εξωτερικό να παρουσιαστούν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: