Τα σημεία των καιρών σε θολό τοπίο: Μήπως ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. αποστέλλει την κ. Κουεγιάρ για να προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο; Όλα είναι πιθανά…

epa11022455 Secretary-General of the United Nations, Antonio Guterres, holds a press conference during the 2023 United Nations Climate Change Conference (COP28) at Expo City Dubai in Dubai, UAE, 11 December 2023. EPA, ALI HAIDER




Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΡΦΙΤΗ

Από το 2017 που οι τουρκικές μαξιμαλιστικές θέσεις και μεθοδεύσεις οδήγησαν σε ένα τραγικό αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά, μερίδα πολιτικών, δημοσιογράφων, αρθρογράφων και αναλυτών στην Κύπρο καλλιέργησαν συστηματικά στην Κυπριακή κοινωνία την αντίληψη ότι ένοχη και μόνον ήταν η δική μας πλευρά που επέφερε το πλήγμα για το ναυάγιο των προσπαθειών για την οριστική επίλυση του χρονίζοντος Κυπριακού προβλήματος.

Καλλιεργήθηκε από τότε το  αίσθημα της ενοχοποίησης μας ως Κυπριακός Ελληνισμός τόσο για το αδιέξοδο του 2017 όσο και για τις επιπτώσεις και τα δεινά που έκτοτε επεσώρευσε η παρατεταμένη στασιμότητα στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ταυτόχρονα αφήσαμε στο απυρόβλητο τις τουρκικές δολιότητες και τα απαράδεκτα τετελεσμένα που σχεδίασαν και επέβαλαν  το βαθύ τουρκικό κράτος σε συνεργασία με τους εγκάθετους και υποτακτικούς του στην κατεχόμενη Κύπρο.

Με βάση αυτή τη νοοτροπία, το κατοχικό καθεστώς επέβαλε νέα κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση  τετελεσμένα, παραβιάζοντας κατάφωρα τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. 550/1984 και 789/1992 για την Αμμόχωστο και ανέτρεψε άρδην το status quo στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

  • Παραβίασε επίσης κατ’ επανάληψη το καθεστώς της νεκρής ζώνης στο γήπεδο της τουρκοκυπριακής ομάδας Τσεντίν – Καγιά, στη Δένεια, στα Στροβίλια και στον Άγιο Δομέτιο, ενώ εξετάζεται επί των ημερών μας και νέα ενδεχόμενη παραβίαση στην περιοχή της ημικατεχόμενης Δερύνειας.

Αντί λοιπόν να ενισχύσουμε τις προσπάθειες και τις αντιδράσεις μας για αποτροπή των απαράδεκτων τουρκικών μεθοδεύσεων, διακηρύττουμε από πρωίας μέχρι νυκτός ότι για τις εξελίξεις που σημειώνονται φταίει το παρατεταμένο αδιέξοδο στις συνομιλίες και η ….αδράνεια της δικής μας πλευράς !

Ερχόμαστε τώρα επί των ημερών μας. Συζητούσαμε επί μακρόν αν ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. θα είναι προσωπικός ή ειδικός απεσταλμένος και με ποιούς όρους εντολής και δεσμεύσεις θα έρθει στην Κύπρο.

Επενδύσαμε σε απεσταλμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέχρι και το όνομα της κυρίας Άγγελα Μέρκελ προβλήθηκε!) και η τουρκία μάς επέβαλε το βέτο της.

Ακολούθως συζητούσαμε για Διπλωμάτη από την Αυστραλία και η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να το συζητήσει με το αιτιολογικό ότι . . . προέρχεται από χώρα της Κοινοπολιτείας.

Τελικά αποδεχτήκαμε τον διορισμό της πρώην ΥΠΕΞ της …. Κολομβίας η οποία το 2018 κατ’ επανάληψη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την τουρκία για τη συμπαράστασή της προς την χώρα της, ενώ υποστήριξε αναφανδόν το Αζερμπαϊτζάν στην σύγκρουση με το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και την επακολουθήσασα  γενοκτονία των Αρμενίων.

Παρ’ όλα αυτά, το ψευδοκράτος αποδέχθηκε κατ’ αρχήν την έλευση της στην Κύπρο ως της «εκλεκτής» απεσταλμένης του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι, κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών,  δεν θα συζητηθεί οποιοδήποτε μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού παρά μόνο η λύση δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών.

Κάτω από αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές, εύλογα διερωτάται κάποιος προς τί η αποστολή της και η  επανέναρξη των συνομιλιών;

Μήπως ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. την αποστέλλει για  να προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο όπως δήλωσε παλαιότερα;

Ή μήπως το σκεπτικό της αποστολής της βασίζεται στις τελευταίες δηλώσεις του κ. Γκουτέρες μετά το ναυάγιο του Γκρανς Μοντανά «….οι δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν το επόμενο διάστημα για να σκεφτούν νέες ιδέες για τη γεφύρωση του χάσματος που τις χωρίζει με κυρίαρχο το θέμα της πολιτικής (κυριαρχικής) ισότητας που επιμένουν και προβάλλουν σθεναρά οι τούρκοι;

Θέλω να πιστεύω ότι η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στα Μ.Μ.Ε. στις 7/12/23 ότι «επιδιώκουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα» και η παράλειψή του να αναφερθεί στη συνεχόμενη φράση «….όπως ορίζουν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες κορυφής», οφείλεται εκ παραδρομής και όχι σε εσκεμμένη πρόθεση αλλαγής της πολιτικής μας στο ουσιώδες αυτό κεφάλαιο.

  • Ενδεχομένως πολλοί της σχολής σκέψης της οποιασδήποτε λύσης να μου προσάψουν την κατηγορία ότι δεν επιθυμώ λύση και επικαλούμαι αιτιάσεις και προφάσεις για την παρεμπόδιση των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου.

Ουδέν αναληθέστερον.

Αγωνιώ και εγώ μαζί τους – ίσως και περισσότερο γιατί είμαι εκτοπισμένος από την Αμμόχωστο – και επιθυμώ λύση που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση από τα στρατεύματα κατοχής , την επανένωση της μοιρασμένης Πατρίδας μου και την ομαλή συμβίωσή μας με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δικαιοσύνης και κατοχύρωσης των οικουμενικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

Δικαιούμαι να απαιτώ και εγώ – όπως και οι υπόλοιποι συμπατριώτες μου – την εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στις κατεχόμενες στις οποίες – σύμφωνα με τη συνθήκη προσχώρησης – το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο τελεί υπό αναστολή λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Αν αυτές τις ελευθερίες και τα δικαιώματα θα προασπιστεί η εκλεκτή απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καλώς να ορίσει και οφείλουμε να της συμπαρασταθούμε άοκνα και χωρίς υστεροβουλία.

Οι επόμενοι λίγοι μήνες θα καταδείξουν αν το Κυπριακό πρόβλημα επιλυθεί μέσα σε συνθήκες ισονομίας, ασφάλειας, σταθερότητας και ηρεμίας ή αν θα γίνουμε νέο Ναγκόρνο Καραμπάχ ή νέα Παλαιστίνη!

* Ανδρέας Μορφίτης
Αντιπρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου
του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.)
12/12/2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: