Tα «δύο μέτρα και σταθμά» για την Τουρκία, το βέτο και ο πόλεμος στη Γάζα: Πώς βλέπουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές την πορεία της ΕΕ

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο Στρασβούργο epa09926207 Strasbourg, France EPA, JULIEN WARNAND




Κρίσιμα ζητήματα γύρω από το μέλλον, την κατεύθυνση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έθιξαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές στο πλαίσιο συζήτησης με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Νικολέττας Κουρούσιη στον «Φιλελεύθερο» ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι η ΕΕ δεν είναι «παίκτης» στην εξωτερική πολιτική και σημείωσε ότι δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά της με τις κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια.

«Δυστυχώς, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο», επεσήμανε.

Θίγοντας και κοινωνικά ζητήματα στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι αυτό το διάστημα επικρατεί γενικότερα έντονη ανησυχία, σε όλη την Ευρώπη, για το στεγαστικό ζήτημα.

«Στην Πορτογαλία και στην Ισπανία ζήτησαν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κτίσουν κατοικίες. Στην Κύπρο τα πράγματα έμειναν ανεξέλεγκτα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος», επεσήμανε.

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε ακολούθως και από τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος έθεσε επιτακτικά το ερώτημα «γιατί η Κύπρος δεν ενέταξε το στεγαστικό στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Από πλευράς του ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει να «διανύσει πολύ δρόμο για να είναι κατ’ ελάχιστον συνεπής με κάποιες από τις διακηρυκτικές αρχές της, δηλαδή ότι διασφαλίζει την ειρήνη, την ισορροπία», ενώ έκανε αναφορά στις ανισότητες που επικρατούν, στην ύπαρξη ανεργίας, στις ελλείψεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δυστυχώς όλα αυτά υπάρχουν και οξύνονται τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε στη συνέχεια.

Ο κ. Γεωργίου έθιξε και το γεγονός ότι η ΕΕ τηρεί δύο μέτρα και σταθμά, καθώς την ώρα που έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, ετοιμάζεται να δώσει νέα «δώρα» στην Τουρκία, θέτοντας πολύ αναιμικές προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα ελληνοτουρκικά αξιοποιούνται από κάποιες δυνάμεις στην Ευρώπη για να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας προς όφελος της Τουρκίας.

Με τη σειρά του, ο ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ότι το ζήτημα της κατάργησης της ομοφωνίας στην ΕΕ, ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι σημαντικό για την Κύπρο.

«Αν κρίνουμε από το ότι ήρθαμε στην ΕΕ με την ελπίδα να βοηθηθεί η επίλυση του Κυπριακού και έχουμε ένα χαρτί που ονομάζεται βέτο, αυτό είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι μέσα από την έκθεση Μπορέλ φαίνεται ότι η ΕΕ δίνει χείρα βοηθείας στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας.

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό, για τον όποιον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, να υπάρχει ο όρος να υλοποιηθεί η τελωνειακή ένωση σε όλα τα κράτη μέλη, δηλαδή η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία», υποστήριξε.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ αναφέρθηκε ακόμη στην υποχώρηση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κράτη μέλη στην ΕΕ που δεν τηρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενώ έθιξε και την άνοδο της ακροδεξιάς, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη ενίσχυσή της στις επικείμενες ευρωεκλογές θα επηρεάσει τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου.

Με τη σειρά του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή Άμυνα και Ασφάλεια, υποστηρίζοντας είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να πετύχουμε τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι στην Κύπρο έπρεπε να γίνει «πολιτικός σεισμός» από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση της ομοφωνίας και τόνισε ότι θα έπρεπε να κινητοποιηθούμε και να μη κρυβόμαστε πίσω από τη διαφωνία άλλων κρατών μελών.

Υποστήριξε ακόμη ότι η δυνατότητα άσκησης του βέτο δημιουργεί εξισορρόπηση, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείται τελικά.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες προώθησής της στο Ευρωκοινοβούλιο του ζητήματος των διακρατικών τεκνοθεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Είναι διττός ο λόγος που σπρώχνω αυτό το θέμα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι από τη μία γίνεται η προσπάθεια, για να τεθεί η υιοθεσία ως μια επιλογή, και από την άλλη γιατί «είναι κρίμα να υπάρχουν τόσα παιδιά σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές και να μην μπορούμε να τα υιοθετήσουμε».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε παράνομα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται γύρω από το ζήτμα, σε τρίτες χώρες. «Γι’ αυτό θα ήθελα να γίνει στην Ευρώπη, όπου οι διαδικασίες διέπονται από κοινό θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει επίβλεψη και έλεγχος», υποστήριξε.

Παρεμβάσεις για τον ρόλο της ΕΕ στα διεθνή δρώμενα ενώπιον της Ολομέλειας έκαναν ο Λουκάς Φουρλάς, η Ελένη Σταύρου και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ο κ. Φουρλάς υπέδειξε ότι οι ευρωβουλευτές, ως αντιπρόσωποι των λαών στην ΕΕ, οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το μέλλον και τις πολιτικές της Ένωσης.

Αφού ανέφερε αρχικά στην παρέμβασή του ότι «διανύουμε τους τελευταίους μήνες αυτής της θητείας, μιας θητείας που πέρασε από Brexit, Covid, πολέμους, έξαρση του μεταναστευτικού», υποστήριξε ότι όλα αυτά προκαλούν πάρα πολλά ερωτήματα σε σχέση με το τι Ευρώπη θέλουμε.

Σημείωσε ακολούθως ότι «όλοι εμείς, λοιπόν, ως εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι, καλούμαστε με ειλικρίνεια να δώσουμε απαντήσεις στους πολίτες.

Οφείλουμε ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου, να πούμε ξεκάθαρα: Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή με κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή ασφάλεια;

Μια Ευρώπη που να αντιμετωπίζει από κοινού το μεταναστευτικό ή μια Ευρώπη όπου ο καθένας κοιτάζει το σπίτι του; Θέλουμε μια Ευρώπη με ισότιμα μέλη και με δικαίωμα στο βέτο ή μια Ευρώπη όπου οι φωνές των μικρών να πνίγονται;

Θέλουμε μια Ευρώπη που να στέκεται στα δικά της πόδια ή που να είναι ουραγός των εξελίξεων;».

Στην παρέμβασή του για την καταστροφή στη Γάζα, ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στους Εβραίους και τους Παλαιστίνιους.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο αντισημιτισμός ήταν κυρίως ένα ευρωπαϊκό δεινό», ανέφερε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι ο δυτικός κόσμος έχει θυματοποιήσει και τους Άραβες.

«Οι ρίζες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης βρίσκονται στις αποικιοκρατικές πολιτικές των δυτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, σήμερα έχουμε ηθική υποχρέωση και πολιτική ευθύνη», επεσήμανε..

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και να ανοίξουμε τον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών.

«Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι είναι άλλο πράγμα να χτίζει μια πατρίδα για τους Εβραίους και άλλο, να εξαναγκάζει τους Παλαιστίνιους σε απέλαση και να τους καταδικάζει να παραμένουν απάτριδες», επεσήμανε.

Από πλευράς της, η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Σταύρου, σε παρέμβασή της για τη Γάζα, κάλεσε για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και παράδοση «των εγκληματικών στελεχών της Χαμάς που ευθύνονται για αυτό τον πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και «θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο της ειρηνικής λύσης και συμβίωσης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, σε μία λύση δύο κρατών.

ΠΗΓΗ: philenws.com

Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδουλίδης για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ψηλά στην ατζέντα η πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: