Στο πλευρό του Ζεράρ Ντεπαρντιέ 60 Γάλλοι ηθοποιοί: Ενάντια στο «λιντσάρισμα» και τον «ποταμό μίσους» κατά του «γίγαντα του σινεμά» [video]

File Photo: Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ. EPA, ANTONIO PEDRO SANTOS




Σχεδόν 60 Γάλλοι ηθοποιοί, σεναριογράφοι και κινηματογραφικοί παραγωγοί  δημοσίευσαν κείμενο χθες Τρίτη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αστέρα του κινηματογράφου και εθνικό σύμβολο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, καθώς η συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της 50ετούς καριέρας του αποτελεί αντικείμενο ολοένα και πιο έντονης δικαστικής εξέτασης.

Οι συνήγοροι των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης εκφράζουν απογοήτευση για την έκρηξη υποστήριξης προς τον Ντεπαρντιέ, με τελευταία έκφραση αλληλεγγύης την δημόσια δήλωση που συνυπογράφου οι Γάλλοι καλλιτέχνες, καταγγέλλοντας «λιντσάρισμα» του  Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και αντιμετωπίζει μια σειρά κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο Ντεπαρντιέ, ο οποίος έχει γυρίσει περισσότερες από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές,  κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική επίθεση το 2020 μετά από ισχυρισμούς της ηθοποιού Σαρλότ Αρνούλ, και έχει κατηγορηθεί από περισσότερες από δώδεκα άλλες γυναίκες για παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση.

  • Ο Ντεπαρντιέ αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και χαρακτήρισε το κείμενο «θαυμάσιο».

«Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι ίσως ο σπουδαιότερος από όλους τους ηθοποιούς», ανέφερε η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η Βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ, η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι, η πρώην σύντροφος του Ντεπαρντιέ και διάσημη ηθοποιός Καρόλ Μπουκέ, και ο Γάλλος ηθοποιός Πιερ Ρισάρ.

Οι 24 από τους 56 υπογράφοντες είναι γυναίκες.

Αισχρά σχόλια και χειρονομίες

Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ περιγράφει κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση από 16 γυναίκες εναντίον του Ντεπαρντιέ και δείχνει τον ηθοποιό να κάνει πρόστυχα σχόλια και χειρονομίες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βόρεια Κορέα το 2018.

Το ντοκιμαντέρ του France 2 πυροδότησε εκκλήσεις για διακοπή της μετάδοσης των ταινιών του Ντεπαρντιέ, οι οποίες περιλαμβάνουν κλασικά έργα του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου.

Σε απάντηση, το κείμενο που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρει:

«Δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε σιωπηλοί μπροστά στο λιντσάρισμα που δέχεται, μπροστά στον ποταμό μίσους που ξεχύνεται πάνω στο πρόσωπό του […] και στην περιφρόνηση του τεκμηρίου αθωότητας από το οποίο θα είχε ωφεληθεί, όπως όλοι, αν δεν ήταν αυτός που είναι – ο γίγαντας του κινηματογράφου»

«Όταν επιτιθέμεθα στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ με αυτόν τον τρόπο, επιτιθέμεθα στην τέχνη», προσθέτει το κείμενο.

«Με την ιδιοφυΐα του ως ηθοποιού, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ συμβάλλει στην καλλιτεχνική επιρροή της χώρας μας. Συνεισφέρει στην ιστορία της τέχνης με τον υψηλότερο δυνατό τρόπο. Είναι μέρος αυτής της ιστορίας και συνεχίζει να την εμπλουτίζει. Για αυτό, η Γαλλία τού χρωστάει τόσα πολλά. »

Το κείμενο συνεχίζει δηλώνοντας ότι το να στερηθούμε αυτόν τον ηθοποιό θα ήταν τραγωδία, ήττα, ακόμη και «θάνατος της τέχνης».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πυροδότησε επίσης οργή όταν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ντεπαρντιέ «κάνει τη Γαλλία υπερήφανη».




Με πληροφορίες από francetvinfo.fr/lapresse.ca

Προσωπικός και Παγκόσμιος: Τιμή στο σινεμά του Μάρτιν Σκορτσέζε από το Φεστιβάλ Βερολίνου * Τιμητική Χρυσή Άρκτος 2024

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: