Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο 18χρονος για την δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό: Τους καθοδηγητές αναζητά η ΕΛ.ΑΣ, έρχονται νέες συλλήψεις [βίντεο]

Αστυνομικοί οδηγούν ενώπιον του ανακριτή τον 18χρονο που ομολόγησε ότι εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα. Photo via EΡΤ




Στην εισαγγελία Πειραιά προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή οδηγήθηκε ο 18χρονος που συνελήφθη για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στη διάρκεια επεισοδίων στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη του Ρέντη.

Εναντίον του συλληφθέντα που φέρεται να ομολόγησε την πράξη του στους αστυνομικούς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου για την αθλητική βία.

Ο 18χρονος κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών,για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο,διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και για άλλα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση του αιματηρού τραυματισμού του αστυνομικού ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας.




Ο 18χρονος στην αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι τη τη ναυτική φωτοβολίδα του την είχε δώσει κάποιος από τους οργανωμένους οπαδούς προκειμένου όταν βγουν από το γήπεδο να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων

Ο 18χρονος, που είναι οργανωμένος οπαδός, στην ομολογία του περιέγραψε μεταξύ άλλων, πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από τη γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, πως τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και πως εξήγησαν στον ίδιο το τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας μπαίνουν οι λεγόμενοι «καθοδηγητές», εκείνοι που φέρεται να έδωσαν την εντολή για την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.

Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να βγουν από το γήπεδο και με την βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών, προμήθευσε τους χούλιγκαν με εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα.

 




Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες γνώριζαν από τις προηγούμενες ώρες για την επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς φαίνεται να είχαν ανταλλάξει μηνύματα μεταξύ τους, ώστε να πάνε οργανωμένοι στο γήπεδο, φορώντας δηλαδή μαύρα ρούχα, κουκούλες και μάσκες.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρτυρικές καταθέσεις που κατονομάζουν τον 18χρονο ως τον δράστη της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας είχε βίντεο από την στιγμή του τραυματισμού του αστυνομικού, αλλά ο οπαδός που εκτόξευσε την ναυτική φωτοβολίδα, είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν.

Το βράδυ του Σαββάτου, κατέθεσαν οι δύο νεαροί που συμμετείχαν στα επεισόδια και τον κατονόμασαν. Ο 18χρονος ομολόγησε και έδωσε σημαντικά στοιχεία στις αρχές.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες 

Οι δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν από την ώρα που η φωτοβολίδα καρφώθηκε στο πόδι του άτυχου αστυνομικού μέχρι να τον πάρει το ασθενοφόρο ξεδιπλώνονται μέσα απο τις μαρτυρίες συναδέλφων του.

Στην ΕΡΤ μίλησε αποκλειστικά ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας, άνδρας των ΜΑΤ ο οποίος προσπάθησε να τραβήξει τη σφηνωμένη φωτοβολίδα.

Υποστήριξε ότι ήταν δύο οι εγκληματικές ενέργειες.

Ο δεύτερος αστυνομικός, μέλος επίσης της διμοιρίας 535, μιλά στην ΕΡΤ για δύο δολοφονικά χτυπήματα. Το πρώτο ήταν με τη ναυτική φωτοβολίδα που καρφώθηκε στο μηρό του και το δεύτερο ελάχιστα μετά, με μολότωφ.

«Αμέσως προσπαθήσαμε να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στο συνάδελφο, τον βάζουμε κάτω για να κάνουν τουρνικέ, τα παιδιά της διμοιρίας μου.

Η δεύτερη ομάδα πηγαίνει πιο μπροστά για να κρατήσει άμυνα, για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Όλα αυτά που σας λέω, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μας πετάνε μια εκρηκτική μολότοφ, η οποία μας έλουσε όλους. Αυτή έσκασε δίπλα στο δεξί πόδι του Γιώργου.

Η εκρηκτική μολότοφ του προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Αυτό το μάθαμε μετά, από τους γιατρούς του νοσοκομείου. Εμείς δε μπορούσαμε να ξέρουμε εκείνη τη στιγμή ότι έχει πάθει εσωτερική αιμορραγία. Άρα μιλάμε για δύο εγκληματικές πράξεις. Για δύο χτυπήματα στο ίδιο άτομο.

Τα άτομα αυτά είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση» περιγράφει ο συνάδελφος του 31χρονου.




Ο αστυνομικός μιλά για τις δικές του δραματικές προσπάθειες, αλλά και ενός συναδέλφου του με αντιπυρικό γάντι, να αφαιρέσουν τη ναυτική φωτοβολίδα από το πόδι του θύματος.

«Το μόνο που μου ζήτησε είναι να βγάλουμε τη φωτοβολίδα από μέσα του. Αυτό μου ζήτησε, τίποτα άλλο. Υπήρξε συνάδελφος που είχε αντιπυρικό γάντι, έβγαλε τα τρία τέταρτα της φωτοβολίδας, το ένα τέταρτο έμεινε μέσα του.

Προσπάθησα να το βγάλω εγώ, μέσα από την πληγή του, αλλά γέμιζα αίματα συνέχεια, δε μπορούσα να το βγάλω έτσι. Ήταν μέσα βαθιά, δε μπορούσα.

Από ότι μου είπαν οι γιατροί, είχε φτάσει στο κόκκαλο. Ο Γιώργος είχε τις αισθήσεις του για είκοσι λεπτά. Τον ζούσε ο άνθρωπος τον πόνο.

Αλλά ήταν πολύ αξιοπρεπής. Είναι πολύ δυνατό παιδί. Άνθρωπος που έκανε αθλητισμό, φυσική ζωή, διατροφή, ο τρόπος ζωής του και το τουρνικέ είναι ο λόγος που έχει ακόμα αναπνοή» λέει χαρακτηριστικά.

Σκηνικό πολέμου στο Ρέντη

Ο έμπειρος αστυνομικός, που όπως λέει στην ΕΡΤ, έχει ζήσει στην καριέρα του, πολλές αντίστοιχες επιθέσεις οργανωμένων οπαδών κατά αστυνομικών, περιγράφει έξω από το γήπεδο βόλεϊ του Ολυμπιακού στο Ρέντη, ένα σκηνικό τρόμου και πολέμου.

«Οι επιθέσεις δε σταματάνε, τρώμε επιθέσεις και εκρηκτικές και πέτρες και ναυτικές φωτοβολίδες. Μιλάμε για πεδίο μάχης… Γάζα…

Δεν περιμέναμε να έχουν τόσο μεγάλο αριθμό από ναυτικές φωτοβολίδες. Μιλάμε για διψήφιο αριθμό. 12-15 και περισσότερες μπορεί.

Τα άτομα αυτά είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση. Πήγαιναν στοχευμένα. Είχαν σκοπό να σκοτώσουν» λέει χαρακτηριστικά.

Μαυροειδάκος: Η ναυτική φωτοβολίδα είναι δολοφονικό όπλο

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τι 6» ο Στράτος Μαυροειδάκος Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών τόνισε πως ο 31χρονος ζει από θαύμα και πως η ναυτική φωτοβολίδα είναι δολοφονικό όπλο

Ο 31χρονος παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νικαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρά θετικά στην αγωγή για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Νεκρή 50χρονη μητέρα δυο παιδιών στη Θεσσαλονίκη από επίθεση σκύλων: Στον εισαγγελέα ο 37χρονος ιδιοκτήτης

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: