Συνεχείς παραβιάσεις από την τουρκική κατοχική πλευρά στην περιοχή κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός: Με μοντέλο «Στροβιλιών» η κατάληψη της νεκρής ζώνης

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στο Ερζερούμ. Φωτογραφία via Twitter, Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Στη λογική των Στροβιλιών, στην κατάληψη δηλαδή εδαφών της νεκρής ζώνης, κινείται η κατοχική Τουρκία. Αν κι αυτό είναι πρόδηλο, δεν είναι καινούργιο και οι μέθοδοι γνωστοί και επαναλαμβανόμενοι, υπάρχει έντονη ανησυχία στη Λευκωσία, η οποία ζητά και την παρέμβαση του Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς οι επεκτατικές κινήσεις της Άγκυρας υλοποιούνται βαθμηδόν και στη βάση ενός συνολικού σχεδιασμού.

Τα Στροβίλια, μικρής έκτασης περιοχή, λειτουργεί ως μοντέλο για την κατοχική πλευρά για την κατάληψη νεκρής ζώνης. Σημειώνεται ότι το μεγάλο βήμα στην περιοχή αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 2020, όταν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν και επάνδρωσαν το φυλάκιο που είχαν κατασκευάσει παράνομα στα Στροβίλια.

Μετά τη εξέλιξη αυτή, ο κατοχικός στρατός είχε ενημερώσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ πως δεν θα μπορούσε να στέλνει στην περιοχή περίπολο της Δύναμης καθώς, όπως ισχυρίζονται, είναι πλέον έδαφος της «ΤΔΒΚ». Στην περιοχή ζει μικρός αριθμός Ελληνοκυπρίων, που εν πολλοίς είναι εγκλωβισμένοι.

Οι παραβιάσεις, όμως, είναι συνεχείς και κλιμακούμενες. Τα πιο πρόσφατα επεισόδια και γεγονότα είναι ενδεικτικά των προθέσεων της κατοχικής πλευράς, που κινείται σε όλη τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

  1. Στην Αυλώνα, ο τουρκικός στρατός εμπόδισε προ μερικών ημερών Ελληνοκύπριους γεωργούς να δουλέψουν τα χωράφια τους εντός της νεκρής ζώνης. Τα Ηνωμένα Έθνη εμφανίστηκαν πλην όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον στρατό κατοχής στο να εμποδίσει τους Ελληνοκύπριους να καλλιεργήσουν τη γη τους. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν Τουρκοκύπριοι λεγόμενοι αστυνομικοί με Τουρκοκύπριους γεωργούς, για να τους επιβάλλουν στην περιοχή. Οι λεγόμενοι αστυνομικοί της αποσχιστικής οντότητας παρουσιάσθηκαν ισχυριζόμενοι ότι μέρος της νεκρής ζώνης είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ» και σε αυτό «θα κινούνται οι Τουρκοκύπριοι γεωργοί».
  2. Στην περιοχή των Κοκκίνων κατεγράφη προσφάτως νέα παραβίαση με κινήσεις των κατοχικών δυνάμεων κοντά στη νεκρή ζώνη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παρακολουθήσει από κοντά τα γεγονότα και αναμένεται ότι θα καταγράψουν τις τουρκικές ενέργειες.
  3. Όπως έχει αναφερθεί οι Αττίλες έχουν καταλάβει δρόμο στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, το αγγλικό κοιμητήριο Wayne’s Keep, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο. Σε όλα αυτά εντάσσονται κι άλλες κινήσεις στην ίδια περιοχή. Συχνές είναι και οι παραβιάσεις στη Δένεια.

Στην Πύλα, η κατάσταση παραμένει ως είχε μετά το «πάγωμα» από τουρκικής πλευράς της συμφωνίας συναντίληψης. Αν και στο μεταξύ με την κάλυψη του κατοχικού στρατού έγιναν κάποιες χωματουργικές εργασίες εντός της νεκρής ζώνης, με πρόδηλη την πρόθεση να κατασκευαστεί ο δρόμος που ενώνει το Άρσος με την Πύλα.

Προφανώς θέλουν να κάνουν το δρόμο χωρίς να εφαρμόσουν τη συναντίληψη, που επιτεύχθηκε διά των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά την αστική ανάπτυξη της περιοχής.

  • Δεν θέλουν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Είναι προφανές πως πέραν από την κατάληψη μέρους της νεκρής ζώνης, οι Τούρκοι έχουν ψηλά την ατζέντα και το θέμα της σύναψης χωριστής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Έθνη. Ένα αίτημα, το οποίο και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί ο Διεθνής Οργανισμός συνάπτει συμφωνίες μόνο με κράτη.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι σε έγγραφο προς τον ΟΗΕ, υπό τη μορφή σημείων-συζήτησης, που υποβλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2019, με επεξηγηματική επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επανειλημμένα καταγράψει την ανάγκη να συνομολογηθεί μια επίσημη συμφωνία/πλαίσιο, που να ρυθμίζει και να ορίζει τη σχέση μεταξύ της UNFICYP και των “Αρχών” μας.

Αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή SOFA ή άλλης αμοιβαία αποδεκτής μορφής, εφόσον επιτευχθεί με τη συναίνεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των “τουρκοκυπριακών αρμόδιων αρχών”».

Σε πολυσέλιδο έγγραφο (Talking points on the extension of the mandate of UNFICYP by the Security Council -January 2019), η τουρκική πλευρά έχει μια βασική επιδίωξη:

  • Να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος ως χωριστή οντότητα και να το καταστήσει επίσημο συνομιλητή διεθνών οργανισμών, όπως είναι ο ΟΗΕ.

Σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το κατοχικό καθεστώς ζητά την αλλαγή της αποστολής της και να μετατραπεί από στρατιωτική σε αστυνομική. Η στρατιωτική παρουσία της Δύναμης, αναφέρεται στο έγγραφο, δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Η απομάκρυνση της στρατιωτικής ΟΥΝΦΙΚΠ «θα χρησιμεύσει επίσης ως καλό παράδειγμα ενός στρατιωτικού μέτρου εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για το οποίο ο ΟΗΕ αποδίδει ύψιστη σημασία και προτεραιότητα. Αυτό θα ήταν επίσης σύμφωνο με τον προβλεπόμενο ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο πλαίσιο του σχεδιασμού της μετεξέλιξής του μετά από μια διευθέτηση του Κυπριακού».

Όλα αυτά γίνονται, στη νεκρή ζώνη και σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν, ενημερώνονται, αλλά δεν λειτουργούν αποτρεπτικά.

Την ίδια ώρα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές ενέργειες γίνονται σε μια περίοδο, που υποτίθεται έχει βελτιωθεί το κλίμα στα ελληνοτουρκικά. Σε μια περίοδο κατά την οποίαν έχουν λειτουργήσει ξανά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας, προφανώς και αυτά τα ζητήματα λογικά αναμένεται ότι θα τίθενται από την ελληνική πλευρά στην τουρκική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν θα επιλυθούν διά της τεχνητής νοημοσύνης: Το “μαύρο” δάκρυ για την ισοπεδωμένη Γάζα και οι αναγκαίοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί για την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: