Σε κλίμα «υψηλού κινδύνου» οι εκλογές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Φόβοι για νοθεία και επεισόδια

Ψηφοφόροι σε εκλογικό κέντρο της Κινσάσα στο Κονγκό. EPA/CHRIS MILOSI




Οι πολίτες στη ΛΔ Κονγκό συμμετέχουν σήμερα στις εκλογές υψηλού κινδύνου, στις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Φελίξ Τσισεκέντι διεκδικεί δεύτερη συναπτή θητεία αντιμέτωπος με την πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση σε ατμόσφαιρα υψηλής έντασης, τόσο πολιτικής όσο και από την άποψη της ασφάλειας.

Ο πρώτος ψηφοφόρος έριξε την ψήφο του στην κάλπη στις 06:09 σε εκλογικό τμήμα στην Κισανγκάνι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας που, καθώς έχει μια ώρα διαφορά από το δυτικό, ξεκίνησε να ψηφίζει πρώτο.

Το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων είναι από τις 06:00 ως τις 17:00.

Ωστόσο αυτό είναι μάλλον θεωρητικό και οι περισσότεροι πολίτες αναμένουν καθυστερήσεις, κάτι συνηθισμένο στη ΛΔ Κονγκό.

Τα πράγματα ενδέχεται να χειροτερέψουν οι δυσκολίες στη διανομή εκλογικού υλικού σε απομακρυσμένες ζώνες.

«Έφθασα στις 04:00, είναι 06:00 κι ακόμα δεν έχουν ανοίξει, δεν τηρούν τους κανόνες!», έλεγε 75χρονος ψηφοφόρος, ο Μουχίγκο Ρουτίγκο, έξω από εκλογικό κέντρο στην Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Κίβου.

Στις περιπτώσεις που περιμένουν ακόμη ψηφοφόροι στις ουρές στις 17:00, τα εκλογικά τμήματα όπου θα βρίσκονται θα μείνουν ανοικτά ωσότου να ψηφίσουν όλοι, διαβεβαίωσε η εκλογική επιτροπή (CENI).

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί αργία και, όπως και σε προηγούμενες εκλογές, τα σύνορα είναι κλειστά και οι πτήσεις εσωτερικού έχουν ανασταλεί ως τα μεσάνυχτα.

Σχεδόν 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι —επί συνόλου 100 εκατ. κατοίκων— καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρο της χώρας, τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, των επαρχιακών κοινοβουλίων και, για πρώτη φορά, δημοτικούς συμβούλους. Ακόμη μια πρωτιά: οι Κονγκολέζοι της διασποράς έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε πέντε χώρες.

Στις τέσσερις ψηφοφορίες οι υποψήφιοι ξεπερνούν τους 100.000. Ο πρόεδρος της CENI, ο Ντένις Καντίμα, υποσχέθηκε χθες βράδυ ότι η διαδικασία θα είναι «διαφανής» και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται «σε πραγματικό χρόνο».

Δεν διευκρίνισε πάντως πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα στο «κέντρο επιχειρήσεων» το οποίο στήθηκε στην Κινσάσα.

Έχουν αναπτυχθεί αποστολές εκλογικών παρατηρητών.

Με 25.00 μέλη, αυτή της καθολικής και της προτεσταντικής εκκλησίας είναι η μεγαλύτερη και τα ευρήματα και τα συμπεράσματά της γενικά προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Ιθύνοντες της αποστολής υπόσχονταν χθες «παράλληλη καταμέτρηση» των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

«Υποψήφιοι από το εξωτερικό»

Σε αυτές τις εκλογές, που διεξάγονται σ’ έναν γύρο, ο Φελίξ Τσισεκέντι, 60 ετών, στην εξουσία από το 2019, διεκδικεί δεύτερη θητεία, αντιμέτωπος με άλλους 18 υποψήφιους.

Ο απολογισμός της θητείας του είναι αμφιλεγόμενος, το αναγνωρίζει και ο ίδιος, ζητώντας άλλα πέντε χρόνια για να «κατοχυρώνει τα κεκτημένα».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος καταφέρθηκε επανειλημμένα, με μειωτικό τρόπο, εναντίον των υποτιθέμενων «υποψηφίων από το εξωτερικό», υπονοώντας πως δεν είναι αρκετά «πατριώτες» μπροστά στις «επιθέσεις» για τις οποίες κατηγορεί ιδιαίτερα τη Ρουάντα.

Ο θεωρούμενος ως βασικός αντίπαλός του, ο Μωυσής Κατούμπι, 58 ετών, πλούσιος επιχειρηματίας, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Κατάνγκα (νοτιοανατολικά), βρισκόταν συχνά-πυκνά στο στόχαστρο των επιθέσεών του (σ.σ. ο κ. Κατούμπι έχει πατέρα εβραίο σεφαρδίτη, γεννημένο στη Ρόδο, όταν το νησί ακόμη τελούσε υπό ιταλική κατοχή).

Η προεκλογική περίοδος δηλητηριάστηκε λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η ένοπλη σύρραξη των χρόνων του 1990 αναζωπυρώθηκε και κορυφώθηκε τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της επανέναρξης της δράσης της οργάνωσης ανταρτών M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου» ), η οποία υποστηρίζεται από τη γειτονική Ρουάντα.

Οι μάχες αποκλιμακώθηκαν τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες, όμως οι αντάρτες συνεχίζουν να κατέχουν τεράστιους τομείς της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία είναι ο Μάρτιν Φαγιούλου, 67 ετών, που είχε καταγγείλει πως του έκλεψαν τη νίκη στις εκλογές του 2018, και ο Δρ. Ντένις Μουκουέγκε, 68 ετών, νομπελίστας Ειρήνης (2018) εξαιτίας της προσφοράς του σε γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμών, πολύ γνωστός γενικά αλλά νέος και άπειρος στην πολιτική.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως η ψηφοφορία δεν θα είναι διάφανη και λέει πως υποπτεύεται πως «το καθεστώς» προετοιμάζεται εδώ και καιρό να προχωρήσει σε νοθεία, και γι’ αυτό τοποθέτησε δικούς του ανθρώπους στην εκλογική επιτροπή και στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχία για τον «λόγο μίσους» και, όπως και οι ΗΠΑ, παρότρυναν οι εκλογές να είναι «διαφανείς» και «ειρηνικές».

Σήμερα, κατά την ψηφοφορία, η κατάσταση «θα είναι ήρεμη», όμως «όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ίσως έχουμε προβλήματα», προέβλεπε χθες κάτοικος στην πρωτεύουσα Κινσάσα.

Mε πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κισανγκάνι, ΛΔ Κονγκό

Μπλόκο της Μαλαισίας στα Ισραηλινά πλοία: Aπαγορεύει τον ελλιμενισμό τους στα λιμάνια της λόγω του πολέμου της Γάζας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: