Πωλείται σε δημοπρασία ένα από τα τέσσερα αυθεντικά αντίτυπα της λίστας του Σίντλερ [photo]

Στιγμιότυπο από την ταινία η λίστα του Σίντλερ via ΥοuTube




Σε δημοπρασία βγαίνει μία από τις τέσσερις και μόνο σωζόμενες εκδόσεις της λίστας του Σίντλερ με τιμή εκκίνησης τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια.

Το σπάνιο ιστορικό κειμήλιο πωλείται μέσω της εταιρείας συλλεκτικών αντικειμένων Moments in Time,  με πωλητή έναν συλλέκτη που έλαβε τη λίστα από την οικογένεια του Γιτζάκ Στερν, λογιστή και άμεσου συνεργάτη του Σίντλερ.

Η συγκεκριμένη η λίστα είχε και στο παρελθόν βγει προς πώληση με την αιτούμενη τιμή της να ξεπερνά πάντα τα 2 εκατομμύρια δολάρια, αλλά χωρίς ποτέ να βρει αγοραστές.

 

Τώρα δημοπρατείται σε μειωμένη τιμή.

Η λίστα φέρει ημερομηνία 18 Απριλίου 1945 και στις 14 σελίδες της απαριθμούνται συνολικά 801 ονόματα. Πρόκειται για ένα από τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν από τον Γερμανό βιομήχανο Οσκαρ Σίντλερ προκειμένου να διασωθούν πανω από 1.200 ζωές Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Από τις άλλες τρεις διασωθείσες λίστες, μία φυλάσσεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον και οι άλλες δύο στο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: TMZ

“Είχε μεγάλη αγάπη στην καρδιά του… Τα είδε όλα αλλά αποφάσισε να γυρίσει στις ρίζες του”: Ο Μητροπολίτης Σικάγου ομιλεί για τον εξάδελφό του Βασίλη Καρρά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: