«Παράθυρο» από Ερντογάν για επανέναρξη των συνομιλιών: Tι είπε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μετά την Αθήνα κινήσεις και για το Κυπριακό

Ο Ν. Χριστοδουλίδης με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν. Στιγμιότυπο από βίντεο στο twitter @harrytheocharous




Σύντομες συνομιλίες αλλά αρκετά κατατοπιστικές για την μετέπειτα πορεία των προσπαθειών στο Κυπριακό είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» προς τον Αντόνιο Γκουτέρες έθεσε και το θέμα των τουρκικών ενεργειών στη νεκρή ζώνη και προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη να προχωρήσουν οι προσπάθειες στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας, σ’ ό,τι αφορά τη συνομιλία Χριστοδουλίδη-Ερντογάν εκείνο που λέχθηκε από κυπριακής πλευράς είναι η ανάγκη για διάλογο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε, απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο ότι εάν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες τότε θα υπάρχει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά.

Από δικής του πλευράς ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να απάντησε θετικά στον Κύπριο Πρόεδρο ως προς την ανάγκη να υπάρξουν συνομιλίες.

Ο Ερντογάν είπε στον Ν. Χριστοδουλίδη ότι θα πάει Ελλάδα «και μετά να δούμε». Ως γνωστό ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα όπου θα παραστεί στην διακυβερνητική σύνοδο Ελλάδας-Τουρκίας.

Ως προς τη συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατήγγειλε τις τουρκικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, Χριστοδουλίδης και Γκουτέρες «συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον Άγιο Δομέτιο».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έθεσε στον ΓΓ την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου του το συντομότερο δυνατόν που θα αναλάβει να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί».

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από το περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, φέρεται να ανέφερε στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι μέχρι την άλλη εβδομάδα θα τελειώσει με το θέμα του απεσταλμένου.

Κάτι που σημαίνει ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ διοργανώνει δεξίωση για το τέλος του έτους.

Στη δεξίωση έχουν προσκληθεί και οι δύο ηγέτες. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ήδη θετικά ότι θα παραστεί.

Θετική αναμένεται να είναι και η απάντηση του Ερσίν Τατάρ.

Δημοσιεύματα για τον Άγιο Δομέτιο

Με τίτλο «Νέα πρόκληση από την ελληνοκυπριακή πλευρά», η Χαλκίν Σεσί έγραψε στις εσωτερικές της σελίδες ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν τις γνωστές τους προκλήσεις και ότι τόσο οι επίσημες αρχές όσο και τα ΜΜΕ προσπαθούν να διασαλεύσουν την ηρεμία στο νησί, ισχυριζόμενοι ότι η τουρκική πλευρά τοποθέτησε κάμερα σε ένα σπίτι στην νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο γνωστό με την ονομασία «Σπίτι της Μαρίας», το οποίο ανήκει σε Τουρκοκύπριους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι παρά το γεγονός ότι τα αρχεία του «κτηματολογίου» απέδειξαν ότι το εν λόγω σπίτι είναι έδαφος της «τδβκ», η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕν παραμένει θεατής στην κατάσταση και στηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπαθεί να προκαλέσει ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται στη νεκρή ζώνη το σπίτι ενός Τουρκοκύπριου γνωστό ως το σπίτι της Νεριμάν στο Μετεχάν (Άγιο Δομέτιο).

Στην περιοχή που είναι χαραγμένα πολύ ξεκάθαρα τα σύνορα, ενώ η ε/κ Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την περιοχή που ανήκει στην τδβκ τοποθετώντας κάμερα στο φυλάκιό της, δεν μπορεί να χωνέψει το να κάνει το ίδιο στο δικό της έδαφος η τδβκ».

Η διοίκηση των «δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρεται, συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του «λαού» ενάντια στην ελληνοκυπριακή διοίκηση που, όπως ισχυρίζεται, επιχειρεί να παραβιάσει το μέρος και ενάντια σε εκείνους που προσπαθούν να διασαλεύσουν το καθεστώς της νεκρής ζώνης.

Υποστηρίζεται ότι αυτή η περιοχή είναι έδαφος του ψευδοκράτους από το 1974 και βρίσκεται υπό την προστασία της διοίκησης των «δυνάμεων ασφαλείας» – του κατοχικού δηλαδή στρατού – που είναι «η εγγύηση της ειρήνης στο νησί».

Σε είδηση και ρεπορτάζ του παράνομου «Μπαϊράκ» αναφέρεται ότι διαπιστώθηκε από κάμερες του καναλιού που έκαναν γύρισμα στην περιοχή ότι το σπίτι είναι σε έδαφος του ψευδοκράτους και ότι μένει εκτός των συνόρων του σπιτιού ο ασφαλτόδρομος περιπολίας των Ηνωμένων Εθνών.

Γνωστοποιείται ότι η «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας είναι έτοιμη να απαντήσει αντιστοίχως σε οποιανδήποτε παραβίαση που επιχειρηθεί να γίνει στην εδαφική ακεραιότητα της τδβκ και τετελεσμένο γεγονός».

Η Χαλκίν Σεσί δημοσιεύει και φωτογραφίες από την περιοχή σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά εγκατέστησε κάμερα ασφαλείας στο σπίτι, το οποίο κατ’ ισχυρισμό βρίσκεται σε έδαφος του ψευδοκράτους και ότι η Εθνική Φρουρά είχε εγκαταστήσει κάμερα στη στέγη ενός σπιτιού που βρίσκεται στα εδάφη τα οποία της ανήκουν.

Διάλογο της ΚΔ για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Η Κύπρος έχει ξεκινήσει διάλογο με τις χώρες που αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή, ώστε να προχωρήσει η δημιουργία συγκεκριμένων έργων και να υπάρξει ανάληψη ενεργειών, για την προώθηση της μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει το 2024 την 1η Υπουργική Συνάντηση της Κοινοπολιτείας, για τους Ωκεανούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, σε χαιρετισμό του ενώπιον της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, COP28, η οποία πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σοβαρότητα της κατάστασης σε σχέση με τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής απαιτεί παγκόσμια δράση για γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι το μέγεθος της αλλαγής στο κλιματικό σύστημα οφείλεται σε ανθρωπογενείς ρύπους που τώρα είναι σε βαθμό πιο ψηλό από ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, σημειώνοντας ότι πρέπει τα κράτη να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους ρύπους.

Η Κύπρος, είπε, «βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή που είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, βιώνει αυτές τις συνέπειες σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι άλλες περιοχές», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μεγαλύτερης συχνότητας πυρκαγιών, ξηρασίας και πλημμυρών, καθώς και παρατεταμένων περιόδων ακραίων κυμάτων καύσωνα, που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος των δασών μας και το εξαιρετικό οικοσύστημα στην περιοχή μας».

Ελπίζει σε νέα σελίδα

Κατά την διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο ταξίδι την στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου και εξέφρασε την ευχή «να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στην συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα».

Πρότεινε δε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win).

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος.

Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους πριν μετατραπούν σε αδιέξοδα.

Αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα.

Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά την άφιξη του Ερντογάν την 7η Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε άλλα υπουργεία.

Την ίδια ώρα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Τι αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου για την ολιγόλεπτη συζήτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ερντογάν στο Ντουμπάι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: