Παντού θάνατος, ερείπια, πείνα και οι αρρώστιες προ των πυλών: «Πέρα από κάθε διάλυση η κατάσταση στη Γάζα» διαμηνύει ο ΟΗΕ

FILE PHOTO: Palestinians make thier way from the northern Gaza Strip to the southern Gaza Strip along Salah Al Din road, Gaza Strip. EPA/MOHAMMED SABER




Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι “πέρα από κάθε διάλυση”, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας τον σεβασμό των διεθνών κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Είναι τόσο επισφαλής… Δεν ξέρω αν εσείς μπορείτε να μου πείτε μια καλύτερη λέξη από επισφαλής, εξαιρετικά επισφαλής”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

“Θέλω να πω ότι είναι στα πρόθυρα της διάλυσης ή ακόμη περισσότερο”, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, δύο και πλέον μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ και σχεδόν 240 απήχθησαν, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία.

Η ισραηλινή επίθεση έχει μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 18.400 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 1,9 εκατ. άνθρωποι από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων του εδάφους αυτού έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι παιδιά.

Οι επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών φοβούνται ότι το πολιορκούμενο παλαιστινιακό έδαφος θα κατακλυστεί σύντομα από τις αρρώστιες και την πείνα.

“Υπάρχει σαφής έκκληση σε όλον τον κόσμο και στους διεθνείς θεσμούς που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη”, δήλωσε ο Τουρκ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος της διήμερης εκδήλωσης στη Γενεύη για την 75η επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

“Αυτό είναι πράγματι το μήνυμα που πρέπει να μεταδώσουμε σε όλον τον κόσμο: λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ακόμη πιο σοβαρά. Και βάλτε τα στο επίκεντρο των διεργασιών και των πολιτικών σας αποφάσεων”, τόνισε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη

Ογδόντα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, από την Αίγυπτο στο δεύτερο συνοριακό πέρασμα που άνοιξε το Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: