Το μεγάλο ξήλωμα: Παύθηκαν διευθυντές και διοικήσεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, πρακτορείο ειδήσεων στην Πολωνία* Τέλος τα «κρατικά φερέφωνα» λέει η κυβέρνηση Τουσκ

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, απευθύνεται στο κοινοβούλιο της χώρας. EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT




Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι απολύει στελέχη σε κρατικά μέσα ενημέρωσης που θεωρήθηκαν ευρέως ως φερέφωνα της προηγούμενης διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της οκταετούς παραμονής στην εξουσία του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Οι διευθυντές και τα διοικητικά συμβούλια της κρατικής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των ειδησεογραφικών πρακτορείων παύτηκαν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, επικαλούμενο την ανάγκη αποκατάστασης της αμεροληψίας τους.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούνταν τακτικά για μεροληπτικά ρεπορτάζ, μετάδοση προπαγάνδας και λεκτικές επιθέσεις στην αντιπολίτευση.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, υπό την ηγεσία του φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, είχε δεσμευτεί να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση να επανεκκινήσει τη δημόσια τηλεόραση.

  • Χθες Τρίτη η κυβέρνηση Τουσκ αποφάσισε την αποκατάσταση της «αμεροληψίας και της αξιοπιστίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης».

Η κυβερνητική απόφαση είχε ως αποτέλεσμα οι βουλευτές του PiS να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στα κτίρια της κρατικής τηλεόρασης.

  • «Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης ή ισχυρά αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, και στην Πολωνία αυτά είναι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης», είπε ο ηγέτης του PiS, Jarosław Kaczyński, σε δημοσιογράφους στην είσοδο του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης το βράδυ της Τρίτης.

Ο Kaczyński ήταν μεταξύ εκείνων που διαμαρτυρήθηκαν, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Ματέους Μαροβιέτσκι που εθεάθη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φωτογραφίζεται με τους υπαλλήλους του τηλεοπτικού σταθμού.

Ο Kaczyński είπε ότι οι πολιτικοί του PiS θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία με εκ περιτροπής βάρδιες.

Η κυβέρνηση του PiS επικρίθηκε συχνά από την αντιπολίτευση και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ότι προσπάθησε να καταπνίξει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης.

Ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δήλωσε το 2020 ότι «ο κομματικός λόγος και η ρητορική μίσους εξακολουθούν να είναι ο κανόνας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης [της Πολωνίας], τα οποία έχουν μετατραπεί σε φερέφωνα κυβερνητικής προπαγάνδας».

Με πληροφορίες από The Guardian

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης για την «χοντρή» του «Άδωνι»: Είναι στα όρια της φαιδρότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: