Ουδεμία τουρκική εφημερίδα χθες ή μεγάλή ιστοσελίδα είχαν στην πρώτη τους σελίδα την επίσκεψη, την ίδια ημέρα, του Ερντογάν στην Ελλάδα: Τι Αθήνα, τι Βουδαπέστη…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) (Α), κάνουν δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου , Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

«Πηγαίνουμε αύριο (χθες) στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. θα συνεργαστούμε με τους γείτονές μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων»:

Αυτή ήταν η μοναδική δήλωση που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά το προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο στην Αγκυρα. Με μία ακόμη επισήμανση: «Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής… Οι διμερείς σχέσεις μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στον τουρκικό αιώνα»!

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου την παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα, δείχνει και τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην ολιγόωρη επίσκεψη: «Αύριο (χθες) στην Αθήνα, στις 18 στην Ουγγαρία». Στο ίδιο καλάθι δηλαδή οι ελληνοτουρκικές και οι ουγγροτουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ουδεμία Τουρκική εφημερίδα χθες ή μεγάλο site είχαν στην πρώτη τους σελίδα την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Ούτε μία! Σε αντίθεση με τις ελληνικές.

Το βασικό θέμα στον Τουρκικό Τύπο χθες ήταν η διαβεβαίωση του Τούρκου προέδρου ότι «θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2024»

Ευτυχώς, υπάρχει ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν , πρώην διευθυντής της αγγλόφωνης Hurriyet που αναλύει από τουρκικής πλευράς στην ιστοσελίδα του Yetkin Report την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα με μια τουρκική παροιμία: «Οι μεγάλοι μας έλεγαν: «Κατάπιε μεγάλες μπουκιές, μη λες μεγάλα λόγια».

Στην Ελλάδα υπάρχει μια αντίστοιχη παροιμία: «Κράτα μικρό καλάθι».

Ολοι μας φυσικά θέλουμε τον διάλογο μεταξύ των Γειτόνων στις δύο ακτές του Αιγαίου. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα εδώ και επτά χρόνια.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην λύνεται με διάλογο», δηλώνει ο Ερντογάν, έχοντας φυσικά πάντα στο τραπέζι τη λέξη «αρκετές διαφορές» και όχι τη μια και μοναδική, που θεωρεί η Ελλάδα: Καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ο Μουράτ Γετκίν λέει ότι «οι επαφές του Ερντογάν στην Αθήνα είναι απλά ένα νέο παράδειγμα της σκληρής ρητορικής του, που ακολουθείται από ήπιες ενέργειες. Φυσικά, λαμβάνει υπόψη τόσο τις διαστάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ όσο και τις ξένες επενδύσεις στη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα».

Αλλά οι μεγάλοι μας έλεγαν: «Κατάπιε μεγάλες μπουκιές, μη λες μεγάλα λόγια». Τι δεν καταλαβαίνετε;

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έσπευσε να διευκρινίσει ο Ερντογάν ότι «έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες»: «Καζάν-καζάν» στο… καζάνι;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: