Οριοθετείται η ζώνη εκμετάλλευσης φυσικού αερίου: Oι αποφάσεις για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας

File Photo: Πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ. Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ




Λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην εκπόνηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου (ΘΧΣ) από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενόσω εκκρεμεί ισχύουσα διαδικασία παράβασης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε το ΘΧΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτελείται από κείμενο, χάρτες ανά χωρική ενότητα και θεματικούς χάρτες ανά αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» το ΘΧΣ θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να εξεταστεί κατά πόσο έγινε ορθή μεταφορά της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Το ΘΧΣ, ουσιαστικά αποσκοπεί στην οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές, κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται διάφοροι περιβαλλοντικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί στόχοι.

Σε αυτούς περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση των υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση για χωροθέτηση της Ζώνης Έρευνας, Εξόρυξης και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων εκτός της υπεράκτιας περιοχής του Δικτύου Natura 2000, Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Ωκεανίς.

Με βάση τα ποσοστά κατάληψης της κάθε προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 από τις Ζώνες του ΘΧΣ, η Λιμενική Περιοχή Λιμανιού Πάφου καταλαμβάνει 2,07%, η Λιμενική Περιοχή Περιορισμένης Χρήσης Λιμανιού Λατσιού καταλαμβάνει 4,63%, οι Διάδρομοι Θαλάσσιας Κυκλοφορίας – Θαλάσσιες Διαδρομές Πλοίων καταλαμβάνουν 9,19% και η Ζώνη Έρευνας, Εξόρυξης και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων καταλαμβάνει 22.02% της συνολικής έκτασης της ΕΖΔ και ΖΕΠ Ωκεανίς. Αθροιστικά, τα πιο πάνω ποσοστά ισοδυναμούν με το 37,91% της συνολικής έκτασης της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.

Λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα που δίνεται στον τομέα της ενέργειας, στο ΘΧΣ γίνεται πρόβλεψη για την κατάλληλη χωροθέτηση του ενεργειακού κέντρου που περιλαμβάνει όλους τους μελλοντικούς σχεδιασμούς και ενεργειακές υποδομές.

Επίσης, γίνεται πρόβλεψη για μελλοντικές υποδομές που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας για την ενέργεια (π.χ. έργα κοινού ενδιαφέροντος «EastMed Pipeline» και «EuroAsia Interconnector», καθώς και την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Αιγύπτου) και προτείνεται η δημιουργία ζωνών προστασίας των αγωγών και των καλωδίων προς αποφυγή πιθανών συγκρούσεων με άλλες δραστηριότητες στο μέλλον.

Η προσαιγιάλωση μελλοντικών αγωγών και καλωδίων θα πρέπει να γίνεται εντός των συγκεκριμένων περιοχών. Στοχεύοντας σε μελλοντική υλοποίηση θαλάσσιων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνεται η χωροθέτηση περιοχής για περαιτέρω διερεύνηση ανάπτυξης εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας.

Το ΘΧΣ προσδιορίζει τη χωροχρονική κατανομή σχετικών τρεχουσών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και χρήσεων στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας.

Στόχος του ΘΧΣ είναι η συμβολή στη στήριξη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα, εφαρμόζοντας μια οικοσυστηματική προσέγγιση και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές πτυχές, καθώς και η προώθηση της συνύπαρξης σχετικών δραστηριοτήτων και χρήσεων.

Μέσω του ΘΧΣ, η Δημοκρατία έχει στόχο να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα, των θαλάσσιων μεταφορών και των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, του τουρισμού και της εξόρυξης πρώτων υλών, καθώς, επίσης, στην προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων και στη διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το ΘΧΣ θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και όλες οι χρήσεις και δραστηριότητες στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό. Σημειώνεται ότι λήφθηκαν υπόψη οι σχετικοί περιορισμοί που τίθενται στον χερσαίο παράκτιο χώρο και στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου.

Με βάση τους όρους Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, όλες οι περιοχές που ανήκουν ή προτείνονται ή θα καθορίζονται στο μέλλον ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), ΕΖΔ και ΖΕΠ, ακόμα και μετά την υιοθέτηση του ΘΧΣ από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ωσάν να περιλαμβάνονται στο ΘΧΣ, μέχρι την επόμενη αναθεώρηση του, κατά την οποία θα ενταχθούν επίσημα σε αυτό. Περαιτέρω, όλες οι μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), περιλαμβανομένων αιολικών, κυματικών και ρευματικών πάρκων, θα χωροθετούνται εκτός των ορίων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (υφιστάμενες και δυνητικές).

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι, σε ό,τι αφορά προτεινόμενη περιοχή διερεύνησης ΑΠΕ, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν την πτηνοπανίδα (θαλασσοπούλια), σε σχέση με τη συγκεκριμένη περιοχή δεν φαίνεται να είναι απαγορευτική για σκοπούς διερεύνησης ανάπτυξης τέτοιων έργων.

Επιπρόσθετα, ο ΘΧΣ επιτρέπει την κατασκευή θαλάσσιων έργων σε μια προσπάθεια μετρίασης της διάβρωσης των ακτών (όπου αυτή δικαιολογείται).

Το ΘΧΣ δεν απαγορεύει την κήρυξη νέων περιοχών λουομένων, όπου αυτές είναι συμβατές με το σχέδιο, το οποίο προωθεί τη συνύπαρξη δραστηριοτήτων και χρήσεων στον θαλάσσιο χώρο.

Προωθείται η δημιουργία πλωτών χώρων εστίασης

Ο τομέας του τουρισμού είναι ίσως ο σημαντικότερος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας, με συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) που ξεπερνά το 10% και προσφορά περισσότερων των 35.000 θέσεων εργασίας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον θαλάσσιο τουρισμό, που ορίζεται ως ο συνδυασμός του παράκτιου τουρισμού και του τουρισμού κρουαζιέρας, καθώς και ο τουρισμός που προέρχεται από την ύπαρξη μαρίνων (τουρισμός yachting) και άλλων εναλλακτικών θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Ο θαλάσσιος τουρισμός συνεισφέρει σημαντικά και πολυεπίπεδα στην εθνική οικονομία και περιλαμβάνει μια σειρά από άμεσες και έμμεσες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα παραλιακά τουριστικά καταλύματα, μαρίνες, πλειάδα θαλάσσιων δραστηριοτήτων (κρουαζιέρες, water sports, καταδύσεις κ.ά.), χώρους αναψυχής και εστίασης κ.ά.

Στο ΘΧΣ αποτυπώνονται οι περιοχές κολύμβησης και αναψυχής, υφιστάμενες και μελλοντικές μαρίνες και χώροι ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, καθώς και περιοχές καταδυτικού ενδιαφέροντος.

Εντός των περιοχών κολύμβησης και αναψυχής, με διάταγμα της αρμόδιας Αρχής, καθορίζονται σε ετήσια βάση οι περιοχές λουομένων. Ενδιάμεσα των περιοχών λουομένων δημιουργούνται δίαυλοι διακίνησης σκαφών για θαλάσσια αθλήματα (water sports).

Στις περιοχές κολύμβησης και αναψυχής και λαμβανομένων υπόψη των προνοιών των διαταγμάτων για τις περιοχές λουομένων, λαμβάνουν χώρα συναφείς δραστηριότητες αναψυχής, όπως θαλάσσια αθλήματα (water sports), κολύμβηση με αναπνευστήρα (snorkeling), ελεύθερες καταδύσεις κ.ά.

Επίσης, στις περιοχές αυτές υπάρχουν ή θα μπορούν να αναπτυχθούν στο μέλλον άλλες συναφείς υποδομές αναψυχής, όπως για παράδειγμα αποβάθρες σύμφωνα με τις πρόνοιες της οικείας νομοθεσίας.

Ο παράκτιος τουρισμός αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές με χερσαίες τουριστικές αναπτύξεις, σύμφωνα και με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς.

Το υφυπουργείο Τουρισμού προωθεί τη δημιουργία πλωτών χώρων εστίασης μέσω σχετικής νομοθεσίας. Πρόθεση είναι η χωροθέτηση τέτοιων αναπτύξεων σε περιοχές που δεν είναι τουριστικά ανεπτυγμένες και δεν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση χώρων εστίασης.

Επίσης, στο ΘΧΣ αποτυπώνονται οι περιοχές λιμενικών δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν τα λιμάνια και τις λιμενικές εγκαταστάσεις, τα αγκυροβόλια και άλλες δραστηριότητες και έργα συναφή με τις θαλάσσιες μεταφορές.

Για διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και των οικοσυστημάτων με υψηλή οικολογική αξία, αποτυπώνονται στο ΘΧΣ όλες οι υφιστάμενες και προτεινόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, καθώς, επίσης, υφιστάμενες και προτεινόμενες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές με τεχνητούς υφάλους και περιοχές περιορισμού της αλιείας. Για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, δύναται να ετοιμάζονται σχέδια διαχείρισης από την αρμόδια Αρχή.

Ζώνη υδατοκαλλιέργειας στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου

Στους θεματικούς χάρτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, αποτυπώνονται όλες οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, στις οποίες υφίστανται απαγορεύσεις και ρυθμίσεις για την αλιευτική δραστηριότητα.

Για διαφύλαξη των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και των οικοσυστημάτων με υψηλή οικολογική αξία, υιοθετούνται οι χωροταξικές ρυθμίσεις της προτεινόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000 ΤΚΣ Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου.

Όσον αφορά στη δραστηριότητα της συλλεκτικής αλιείας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν γενικές χωρικές και εποχιακές απαγορεύσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονται και με τη χρήση συγκεκριμένων αλιευτικών εργαλείων.

Αυτά ρυθμίζονται με βάσει την περί αλιείας νομοθεσία, καθώς και ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και ενσωματώνονται στους σχετικούς όρους των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αδειών αλιείας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: