Όποιος δεν καθαρίζει το οικόπεδό του θα πληρώνει πρόστιμο ανά τετραγωνικό μέτρο: Υποχρεωτικές δηλώσεις σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα

FILE PHOTO: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Στα μέτρα για την πυροπροστασία που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων να τα καθαρίζουν κάθε χρόνο, δηλώνοντάς το παράλληλα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργείται. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας- Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Τα δέκα βασικά σημεία που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο είναι τα εξής:

Αναβάθμιση του 112

Προβλέπονται επιπλέον προληπτικά μέτρα στο 112 όπως

  • προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
  • μερική αναστολή της υποχρέωσης για εργασία
  • αναστολή λειτουργίας σχολείων
  • τηλεργασία
  • αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών κ.α.

Η σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτελούμενη από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, με αντικείμενα

  • α) τη διαρκή παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων
  • β) την πρόγνωση πιθανών συνεπειών στις υποδομές, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών
  • γ) τη διαμόρφωση της ενδεδειγμένης Διαβάθμισης Κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού
  • δ) τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών

Η δυνατότητα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ (αντιπυρική προστασία, καθαρισμοί ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα κλπ)

Οι καθαρισμοί οικοπέδων

  • Δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες υποχρεούνται να δηλώνουν ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.
  • Σε περίπτωση παράλειψης επιβάλλεται τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης επιβάλλεται ποινική κύρωση.

Διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δυνατότητα διάνοιξης και από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, όπου υπάρχουν καλώδια υψηλής τάσης.

Υποχρέωση καθαρισμού στα στρατόπεδα σε περίμετρο 100 μέτρων,

Αυστηροποίηση προστίμων για εμπρησμό από θερμές εργασίες κατά την αντιπυρική περίοδο. Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα θα φτάνουν τις 50.000 €

Απλοποίηση και καθετοποίηση των διαδικασιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Επιπλέον μέτρα σε καθεστώς ειδικής πολιτικής κινητοποίησης

Υποχρέωση συμμόρφωσης παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων με κάθε υπόδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία 10 νέων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων σε ισάριθμες Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας.

Οργανωμένοι στρατοί, έγκλημα και αποκτήνωση στο ποδόσφαιρο, λέει η κυβέρνηση: Χωρίς φιλάθλους οι αγώνες για 2 μήνες – Καμία πρόβλεψη για άλλα αθλήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: