Ο δηλητηριώδης συμβιβασμός για τη μετανάστευση κτυπά τα θεμέλια της κυβέρνησης Μακρόν: Κυβερνητική κρίση στη Γαλλία με τη Λεπέν να γίνεται ρυθμιστής

French Interior Minister Gerald Darmanin (C-rear) speaks during a debate on the new immigration bill at the National Assembly in Paris, France, 19 December 2023. EPA/Mohammed Badra




Ο Εμανουέλ Μακρόν και η κεντρώα κυβέρνησή του μάχονται με μια αυξανόμενη πολιτική κρίση στη Γαλλία μετά την παραίτηση υπουργού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που υποστηρίζεται από την ακροδεξιά.

Ο Aurélien Rousseau, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Υγείας πριν από πέντε μήνες, υπέβαλε την παραίτησή του αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου από τους βουλευτές το βράδυ της Τρίτης. Λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran είπε ότι έγινε αποδεκτή.

Αρκετοί άλλοι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Clément Beaune, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην αναδιατύπωση του νομοσχεδίου κλήθηκαν να δουν την πρωθυπουργό, Élisabeth Borne, μετά την ψηφοφορία σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω αποχωρήσεις από το υπουργικό συμβούλιο.

Το Elysée ανέφερε ότι ο Μακρόν θα κάνει μια δήλωση σε μια εκπομπή ειδήσεων στην prime time ζώνη την Τετάρτη. Ωστόσο, ένα ανακοινωθέν της France Télévisions σχετικά με την εμφάνισή του ανέφερε ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει για «κομβικές στιγμές» το 2023 και για τα κυριότερα σημεία του επόμενου έτους.

Το αρχικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο είχε εκπονηθεί 18 μήνες πριν, απορρίφθηκε αυτόν τον μήνα όταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν στην Εθνική Συνέλευση πριν από τη συζήτηση. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση, που δεν έχει πλειοψηφία στην κάτω βουλή, το πέρασε σε μια μεικτή επιτροπή επτά βουλευτών και επτά γερουσιαστών από την άνω βουλή –η οποία ελέγχεται από τη δεξιά– για να βρεθεί συμβιβασμός.

Όταν το ήδη αμφιλεγόμενο κείμενο επέστρεψε στη συνέλευση, οι γερουσιαστές είχαν εισαγάγει τόσα σκληρά μέτρα – συμπεριλαμβανομένων των «ποσοστώσεων» μετανάστευσης και περιορισμούς στα επιδόματα πρόνοιας για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα – που η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «ιδεολογική νίκη». για τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του κόμματός της.

Η Μπορν αρνήθηκε ότι υπήρξε κρίση στην κυβέρνηση. Επέμεινε ότι είχε «διασφαλίσει ότι αυτό το νομοσχέδιο σέβεται τις αξίες μας» και ότι η νομοθεσία περιέχει «χρήσιμα και αποτελεσματικά μέτρα που περίμεναν οι συμπολίτες μας».

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν διχάστηκαν σχετικά με τη νομοθεσία, με 27 βουλευτές να ψηφίζουν κατά και 32 αποχές , αλλά η Μπορν επέμεινε ότι το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των 88 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν. Η ανάλυση των ψήφων έδειξε ότι αν το RN ειχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο, θα είχε εκπέσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βεράν είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Γνωρίζαμε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης ήταν μια επικίνδυνη αποστολή. Έχουμε μόνο μια σχετική πλειοψηφία σην Εθνική Συνέλευση  οπότε στρίψαμε προς τα δεξιά. Γνωρίζαμε ότι ο νόμος θα ήταν καρπός συμβιβασμού. Από χθες ο καθένας προσπαθεί να επιβάλει τη δική του αφήγηση. Το RN και η δεξιά θέλουν να φωνάξουν τη νίκη τους».

Το κείμενο έχει σταλεί στο συνταγματικό συμβούλιο της χώρας, το οποίο έχει στη διάθεσή του ένα μήνα για να εξετάσει εάν οποιεσδήποτε ρήτρες είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να αφαιρεθούν

Το συμβούλιο θα εξετάσει ιδιαίτερα εάν οι «ποσοστώσεις» μετανάστευσης που περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που γίνονται δεκτοί στη Γαλλία τα επόμενα τρία χρόνια και οι περιορισμοί στην πρόσβαση ατόμων σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας εισάγουν διακρίσεις και ως εκ τούτου είναι παράνομοι. Η κυβέρνηση στηρίζεται σε αυτό θεωρώντας και τα δύο ως αντίθετα στο σύνταγμα.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Διευκoλύνσεις για εξειδικευμένο προσωπικό, απελάσεις για ρατσισμό και αντισημιτισμό: Συμφωνία της Γερμανικής κυβέρνησης για το άσυλο και την ιθαγένεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: