«Λύση με βάση τις πραγματικότητες στο νησί»: Τέσσερις όροι που θα πρέπει να υποβληθούν στον απεσταλμένο του ΟΗΕ απέναντι στις παράνομες αξιώσεις του νεοσουλτάνου

FILE PHOΤΟ: Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres addresses the delegates during the 78th session of the United Nations General Assembly at the United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 19 September 2023. EPA/JUSTIN LANE




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Ο τίτλος αυτού του άρθρου αποτελεί την θέση του Ταγίπ Ερντογάν για τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Μιλώντας για πραγματικότητες εννοεί τα δύο κράτη, που η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι θα αποτελέσουν τη λύση του Κυπριακού. Αυτή η θέση όμως είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.).

Επομένως αυτή η θέση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Ούτε έχει δικαίωμα ο Γενικός Γραμματέας (Γ.Γ.) του ΟΗΕ ή ο απεσταλμένος μεσολαβητής να αποδεχτεί ή να συζητά με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων αυτή τη βάση.

Μπορεί όμως η δική μας πλευρά να υποδείξει στον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων και στον απεσταλμένο του Γ.Γ. τις πραγματικότητες που προξένησε η τουρκική εισβολή και καθιστούν το Κυπριακό άλυτο για μισό αιώνα.

Οι πραγματικότητες αυτές είναι:

  • Η κατάκτηση και στρατιωτική κατοχή του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) από την Τουρκία.
  • Ο εκτοπισμός 200.000 Ελλήνων της Κύπρου από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και η αναμονή τους για μισό αιώνα της ημέρας της επιστροφής στις εστίες τους.
  • Ο σφετερισμός των περιουσιών των Ελλήνων, από Τουρκοκύπριους που κατοικούσαν στο ελεύθερο μέρος της Κ.Δ. και από εποίκους, που μετέφερε από την Τουρκία.
  • Ο εποικισμός της κατεχόμενης Κύπρου, ενέργεια που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η ανακήρυξη των κατεχόμενων περιοχών σε  κράτος, που είναι παράνομο και που δεν το αναγνωρίζει καμιά χώρα ή διεθνής οργανισμός
  • Η αναγνώριση της Κ.Δ. μέλους του ΟΗΕ και ισότιμου μέλους της Ε.Ε., ως του μόνου νόμιμου κράτους σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου.
  • Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καλούν τις δυο κοινότητες να διαπραγματευτούν λύση «ΔΔΟ με πολιτική ισότητα».
  • Η απόφαση της Κ.Δ. να αποδεχτεί μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε ΔΔΟ με δυο συστατικά κράτη, που θα είναι οι δυο κοινότητες. Κάθε κρατίδιο θα διοικεί  ένα τμήμα του εδάφους της Κ.Δ., η οποία θα έχει κεντρική κυβέρνηση με καθορισμένες αρμοδιότητες.

Αν ξεκινήσουμε από αυτή τη βάση για να καταλήξουμε σε λύση θα πρέπει πρώτα:

  • Να τερματιστεί η κατοχή μέρους της Κ.Δ. και να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής.
  • Να αποχωρήσουν οι έποικοι που η παρουσία τους αποτελεί έγκλημα πολέμου.
  • Να αποδοθούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους και να εφαρμοστούν οι βασικές ελευθερίες διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας, με περιορισμούς που να διασφαλίσουν την ΔΔΟ.
  • Οι εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, να αναγνωρίσουν την Κ.Δ., που θα μετεξελιχθεί σε ΔΔΟ. Θα τερματίσουν το καθεστώς των εγγυήσεων, που θα τις αναλάβει το Σ.Α. και η. Ε.Ε., το κεκτημένο της οποίας θα εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της ΔΔΟ.

Οι πραγματικότητες, που είναι αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής είναι παράνομες και πρέπει να αντικατασταθούν από τη διεθνή νομιμότητα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μια διαρκής και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και οι δυο κοινότητες, που θα διοικούν η κάθε μια το δικό της κρατίδιο, θα ζήσουν ειρηνικά, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις.

Αυτές είναι οι πραγματικότητες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Κάθε σκέψη για συνέχιση και νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης αποτελεί διεθνή παρανομία και διεθνές έγκλημα.

Η κύρια πραγματικότητα είναι η αναγνωρισμένη Κ.Δ. μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για βιώσιμη λύση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα….»: 15 χρόνια από το θάνατο του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που βροντοφώναξε το “ΟΧΙ” στο τουρκικό σχέδιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: