Κλείνει το Covax, το πρόγραμμα κατά του covid-19 για χώρες χαμηλού εισοδήματος: Διένειμε 2 δισ εμβόλια σώθηκαν 2,7 εκατ ζωές

File photo: Εμβολιασμός μικρών παιδιών στο Σάο Πάουλο, Βραζιλία. EPA/Sebastiao Moreira




Το Covax, το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2020 για να διασφαλίσει την πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, θα διακοπεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που χρειάζονται εμβόλια κατά του Covid-19 θα μπορούν να συνεχίσουν να τα λαμβάνουν μέσω της «Gavi – the Vaccine Alliance», η οποία, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Unicef ​​και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (Cepi)

«Παρόλο που το Covax δεν μπόρεσε να ξεπεράσει πλήρως την τραγική ανισότητα των εμβολίων που χαρακτήρισε την παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία, έχει συμβάλει σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου που προκαλεί ο Covid-19 στον Παγκόσμιο Νότο», γράφει σε σημείωμα ο ΠΟΥ. Το πρόγραμμα έχει διανείμει 2 δισεκατομμύρια εμβόλια (το 74% όλων των δόσεων φτάνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος) και εκτιμάται ότι βοήθησε να σωθούν 2,7 εκατομμύρια ζωές.

«Γνωρίζαμε ότι οι δυνάμεις της αγοράς από μόνες τους δεν θα παρείχαν δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και άλλα εργαλεία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. “Η δημιουργία του ACT-A και του Covax έδωσε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πρόσβαση σε εμβόλια, τεστ, θεραπείες και άλλα εργαλεία που διαφορετικά θα έχαναν. Το Covax μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα που θα μας βοηθήσουν να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες».

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη JN.1, τη νέα παραλλαγή Covid που εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: