Κοινό άρθρο των των υπουργών Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και Ανναλένας Μπέρμποκ στους Times: Για τη λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό

Πυκνοί καπνοί καλύπτουν μεγάλος μέρος της βόρειας Γάζας, μετά από αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ. EPA/ABIR SULTAN




Οι Times δημοσιεύουν άρθρο των Υπουργών Εξωτερικών του ΗΒ και της Γερμανίας, σχετικά την υποστήριξή τους στη λύση των δύο κρατών στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Στο άρθρο με τίτλο « David Cameron: Why the UK and Germany back a sustainable ceasefire» και υπότιτλο « The foreign secretary and his German counterpart call on all parties to work towards a two-state solution for Israel and Palestine — once the killing has stopped», υποστηρίζουν ότι οι καιροί είναι σκληροί και επικίνδυνοι.

Οι καταστροφικές σκηνές στη Μέση Ανατολή μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι η επιτομή αυτού του γεγονότος.

Ως γονείς, ραγίζει η καρδιά μας όταν βλέπουμε τόσα πολλά παιδιά να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται. Κάθε θάνατος ενός αθώου από τις 7 Οκτωβρίου και μετά είναι μια τραγωδία. Οι οικογένειες θρηνούν. Οι κοινότητες είναι σε σοκ. Η περιοχή βρίσκεται σε κρίση.

Κανείς μας δεν θέλει να δει αυτή τη σύγκρουση να διαρκεί ούτε λεπτό περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ως Βρετανοί Συντηρητικοί και ως Γερμανοί Πράσινοι, προερχόμαστε από πολύ διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις. Αλλά και οι δύο μπήκαμε στην πολιτική πιστεύοντας ότι, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, μπορούμε να αλλάξουμε μια απελπιστική κατάσταση προς το καλύτερο, και μοιραζόμαστε τη λαχτάρα για ειρήνη, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και αλλού στον κόσμο.

Γνωρίζουμε από την ενασχόλησή μας με την περιοχή και τη συζήτηση στις χώρες μας ότι το συναίσθημα αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο. Μόνο εξτρεμιστές όπως η Χαμάς θέλουν να μας εγκλωβίσουν σε έναν ατελείωτο κύκλο βίας, θυσιάζοντας περισσότερες αθώες ζωές για τη φανατική ιδεολογία τους. Αλλά ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός των συγκρούσεων. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για μέρες, χρόνια, γενιές. Επομένως, υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο αν είναι βιώσιμη.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί στην περιοχή και πέραν αυτής έχουν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός. Αναγνωρίζουμε τα κίνητρα αυτών των ειλικρινών εκκλήσεων. Είναι μια κατανοητή αντίδραση σε τόσο έντονα δεινά και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να τραβήξει σε μάκρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίξαμε τις πρόσφατες ανθρωπιστικές παύσεις.

Είδαμε στα τέλη Νοεμβρίου ότι οι παύσεις λειτουργούν. Έτσι, προωθούμε τη διπλωματική προσπάθεια για να συμφωνήσουμε περαιτέρω παύσεις ώστε να φτάσει περισσότερη βοήθεια και να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι. Περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα- όλοι τους άνθρωποι των οποίων οι αγαπημένοι ζουν σε φοβερή αγωνία. Η Χαμάς πρέπει να τους απελευθερώσει όλους άμεσα. Η σκληρή κράτησή τους καθυστερεί μόνο την πρόοδο προς την ειρήνη.

Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν πιστεύουμε ότι η έκκληση αυτή τη στιγμή για μια γενική και άμεση κατάπαυση του πυρός, ελπίζοντας ότι με κάποιο τρόπο θα γίνει μόνιμη, είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Αγνοεί το γιατί το Ισραήλ αναγκάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του: Η Χαμάς επιτέθηκε βάρβαρα στο Ισραήλ και εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες για να σκοτώσει Ισραηλινούς πολίτες κάθε μέρα. Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα της.

Ας υποθέσουμε ότι όντως πιέζουμε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα σταματούσε η Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες; Θα απελευθέρωνε τους ομήρους; Θα άλλαζε η δολοφονική ιδεολογία της; Μια μη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που γρήγορα θα κατέληγε σε περαιτέρω βία, θα δυσχέραινε την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που απαιτείται για την ειρήνη.

Πρέπει επίσης να σκεφτούμε προσεκτικά τη φύση οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας. Ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ήταν δύσκολο να φανταστούμε τη Χαμάς ως πραγματικό εταίρο για την ειρήνη. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν μπορούμε να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η παραμονή της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα θα αποτελούσε μόνιμο εμπόδιο στην πορεία προς μια λύση δύο κρατών.

Έχουμε συναντήσει και οι δύο επιζώντες από τις 7 Οκτωβρίου. Και οι δύο έχουμε δει τον πόνο των Παλαιστινίων πολιτών των οποίων οι οικογένειες έχασαν τη ζωή τους. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους Ισραηλινούς να ζήσουν δίπλα σε εκείνους που είναι αφιερωμένοι στην επανάληψη των φρικαλεοτήτων που προκάλεσε η Χαμάς. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους Παλαιστίνιους να ζουν ανάμεσα σε εκείνους που τους θέτουν σε κίνδυνο παραμονεύοντας κάτω από τα σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία τους.

  • Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε το δρόμο για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη ειρήνη. Όσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο – η ανάγκη είναι επείγουσα. Επικεντρωνόμαστε επίσης σε τρεις ζωτικούς τομείς.

Πρώτον, όπως και κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά, όταν το πράττει, πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο αν οι επιχειρήσεις του καταστρέψουν την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους. Έχουν το δικαίωμα να εξαλείψουν την απειλή που συνιστά η Χαμάς. Αλλά πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να υπάρχουν επαρκείς διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων, διασφαλίζοντας ότι η εκστρατεία της στοχεύει τους ηγέτες και τους πράκτορες της Χαμάς.

Δεύτερον, πρέπει να δώσουμε περισσότερη βοήθεια στους απλούς Παλαιστίνιους. Ραγίζει η καρδιά μας όταν βλέπουμε παιδιά στα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους, που δεν ξέρουν πού να βρουν φαγητό ή νερό, που δεν ξέρουν πού βρίσκονται οι γονείς τους. Γι’ αυτό και οι δύο αυξήσαμε τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ώστε να φτάσουν οι σωτήριες προμήθειες σε αυτούς που τις έχουν απεγνωσμένα ανάγκη.

  • Και είμαστε και οι δύο αποφασισμένοι να κάνουμε περισσότερα. Χαιρετίζουμε την επαναλειτουργία από το Ισραήλ του περάσματος Kerem Shalom. Χρειαζόμαστε απρόσκοπτες αποστολές στη Γάζα απευθείας μέσω όσο το δυνατόν περισσότερων σημείων διέλευσης, ώστε να αρχίσουν να ρέουν πολύ μεγαλύτεροι όγκοι βοήθειας.

Τέλος, όλοι όσοι θέλουν να τερματιστούν τα δεινά πρέπει να συνεργαστούν για μια λύση που θα προσφέρει μακροπρόθεσμη ασφάλεια και για τους δύο λαούς. Οι Άραβες εταίροι μας, ειδικότερα, έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό. Έχουν επιδείξει ισχυρή ανθρωπιστική δέσμευση και έχουν ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στις διαπραγματεύσεις. Η άνοδος του εξτρεμισμού αποτελεί απειλή για όλους μας, όχι μόνο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Μια λύση δύο κρατών απαιτεί και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφαλείς ζώντας δίπλα-δίπλα. Οι εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Όχθη επιδιώκουν να σαμποτάρουν κάθε τέτοια προσπάθεια, αναγκάζοντας βίαια τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις μισητές πράξεις.

Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται μια ομάδα ηγετών που μπορεί να τους δώσει την ασφάλεια και τη χρηστή διακυβέρνηση που τους αξίζει. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι η βία που βλέπουμε δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια διαρκή ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα τόσο μακρινό, φαινομενικά, τελικό σημείο. Αλλά πρέπει να το σκεφτούμε. Θέλουμε να σταματήσουν οι μάχες όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Θέλουμε να σταματήσουν οι δολοφονίες όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Θέλουμε ειρήνη για τα παιδιά του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, σήμερα και στο μέλλον.

Οι τραγικοί θάνατοι τόσων πολλών μας υποχρεώνουν να δράσουμε σήμερα, επικεντρώνοντας στο πώς θα φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο στο μέλλον.

Πηγή Times

Οι Financial Times αναλύουν τους ανεκπλήρωτους στόχους του Πούτιν και το μπλόκο της Γερουσίας των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη θητεία Τραμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: