Και η Δανία στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα για την ανάσχεση των Χούθι

File Photo A man holds a gun during a protest against the recently announced operation to safeguard trade and to protect ships in the Red Sea, in Sana’a, Yemen, 22 December 2023. EPA/OSAMAH YAHYA




Με μία φρεγάτα θα συμμετάσχει η Δανία, από τον επόμενο μήνα, στον διεθνή συνασπισμό, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Πολλές χώρες συμφώνησαν στις 19 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν για να προστατεύσουν τα εμπορικά πλοία απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

«Ανησυχούμε για τη σοβαρή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου συνεχίζονται οι απρόκλητες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Τρόελς Λουντ Πόουλσεν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η κυβέρνηση θα υποβάλει τον Ιανουάριο ένα ψήφισμα στο κοινοβούλιο με το οποίο θα ζητά να συμμετάσχει η χώρα με μια φρεγάτα στην Επιχείρηση Φύλακας της Ευημερίας. Στον συνασπισμό αυτόν μετέχουν περισσότερες από 20 χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα συνδράμει στον στρατιωτικό συνασπισμό επίσης με μια φρεγάτα.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») ανέφερε σήμερα ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό κατέρριψε χθες Πέμπτη στον νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες Χούθι της Υεμένης.

«Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου».

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοπενχάγη, Δανία

 

To αμερικανικό Πεντάγωνο προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση: Το Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε drone και βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: