Καθ’ οδόν προς την Αθήνα, ο Ερντογάν εκβιάζει ασύστολα την Ουάσιγκτον: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για τις προσδοκίες των ΗΠΑ από την επίσκεψη του μικρού “Σουλτάνου” (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Πριν φτάσει στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε ένα εκβιασμό των Αμερικανών. Ζήτησε να ψηφίσουν ταυτόχρονα το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των F-6 στην Τουρκία και η Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Action24.

Δεν έχουμε ακόμα την επίσημη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στο Κογκρέσο τουλάχιστον, είναι δυσκολο να παίξουν αυτό το παιγνίδι του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Πέραν του ότι θεωρείται εκβιασμός, το Κογκρέσο είναι ένας εντελώς ανεξάρτητος θεσμός και δεν ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο Κογκρέσο θεωρούν συμμαχική υποχρέωση της Τουρκίας την υπερψήφιση του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας, η οποία έχει αργήσει πολύ.

Η πρόταση του Ερντογάν αποκαλύπτει το ανάρμοστο διπλωματικό παιγνίδι που έπαιξε τον τελευταίο χρόνο ο Τούρκος πρόεδρος με τη Σουηδία και δικαιώνει όσους έλεγαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχε καμία πρόθεση να ψηφίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας έτσι τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί την αναμένουν με αγωνία, και εύχονται να ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα. Γνωρίζουν τον χαρακτήρα του, περισσότερο από τον καθένα, καθώς τον έχουν πράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Έχουν αποφασίσει να μην απαντούν στις προκλήσεις του οι οποίες είναι συνεχείς, καθώς έλπιζαν ότι θα υλοποιούσε τις υποσχέσεις του για τη Σουηδία και για άλλα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ελπίζουν ότι δεν θα ανοίξει ξανά το μέτωπο με την Ελλάδα και θα συνεχίσει αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο και στον Έβρο που παρατηρείται μετά τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου.

Είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά τις παράνομες απαιτήσεις του κατά της Ελλάδας, αλλά σίγουρα δεν προκρίνουν λύση που θα προσβάλει την ελληνική κυριαρχία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κανάλι μας, οι Αμερικανοί επιθυμούν ηρεμία και στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο συγκεκριμένα στο Αιγαίο.

Και στις δύο περιοχές, ο παραβάτης είναι η Τουρκία, όχι η Ελλάδα, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα που φτάνουν εδώ, για τις προθέσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας αναφορικά με την αυριανή συνάντηση με τον Ερντογάν, είναι καθαρά και θετικά.

Κλείνοντας να σημειώσω ότι ο εκβιασμός του Ερντογάν, F-16 έναντι της ένταξης της Σουηδίας, απασχολεί από το πρωί και την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν και το Κογκρέσο.

  • Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιάννη Μανδαλίδη, από την Κωνσταντινούπολη:

Να ψηφίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέρ της πώλησης στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 και να ψηφίσει ταυτόχρονα η τουρκική Εθνοσυνέλευση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη συνομιλία που είχε εν πτήσει με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι της επιστροφής του από το Κατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι “αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιο μας”. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιο μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα».

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε:

«Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

  • Μετέδωσε και τα εξής αναφορικά με την επίθεση του Ερντογάν στο Ισραήλ:

Το Ισραήλ θα καταρρεύσει όταν αντιμετωπίσει έναν πραγματικό στρατό, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην ‘Αγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «όσο το Ισραήλ κρύβεται κάτω από τις φούστες της Δύσης, όσο κλιμακώνει τις φρικαλεότητες, τόσο πιο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε πως η δολοφονία αθώων παιδιών, γυναικών, άοπλων και αβοήθητων ανθρώπων με τα πιο σύγχρονα μέσα πολέμου στον κόσμο είναι μια αθλιότητα που αρμόζει μόνο σε δειλούς σαν τους Ισραηλινούς ηγέτες.

«Είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ, το οποίο τρέμει σύγκορμο μπροστά σε μια χούφτα αμάχων στη Γάζα, θα καταρρεύσει όταν βρεθεί αντιμέτωπο με έναν πραγματικό στρατό, μια πραγματική δύναμη. Ελπίζουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα συνέλθει το συντομότερο δυνατό χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί σε μια τόσο οδυνηρή μοίρα», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Ισραήλ, φυσικά, θα λογοδοτήσει» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, αναρωτώμενος: «Δεν ξέρω πού θα καταφύγει ο Νετανιάχου». Όπως υποστήριξε, «τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε θα έχουν ιδιαίτερη θέση στις δίκες του στο εγγύς μέλλον. Αργά ή γρήγορα θα κριθούν στο δικαστήριο της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, στράφηκε για μία ακόμη φορά κατά της Δύσης, λέγοντας πως «οι χώρες που έδωσαν στον Νετανιάχου αυτό το θράσος και συγκάλυψαν τα εγκλήματα θα έχουν την ίδια μοίρα».

«Αν η Αμερική και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν υποστηρίξει το Ισραήλ, αυτή η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να ενεργήσει τόσο αδίστακτα. Το παρελθόν τους είναι γεμάτο φρικαλεότητες», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για την πρόκληση Ερντογάν, 24 ώρες πριν από την άφιξη του (video): Θέτει απαράδεκτη ατζέντα στον “φίλο Κυριάκο”, στον… δρόμο προς την Αθήνα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: