Υποτροφίες σε άξιους φοιτητές και φοιτήτριες χορήγησε το εκπαιδευτικό Ιδρυμα του ΑHEPA 29

FILE PHOTO: Ahepa Supreme, District and Chapter officers with honorees via facebook @ Chris Kaitson




Το 2001 το AHEPA 29 Educational Foundation, Inc. συστάθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός 50.

Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η αρχή του προγράμματος υποτροφιών AHEPA 29.

Η ιστορία του προγράμματος υποτροφιών AHEPA 29 χρονολογείται από τη σύστασή του, το 1922 όταν ιδρύθηκε η Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ενωση (AHEPA) στην Ατλάντα της Τζόρτζια για να προστατεύσει τα άτομα από το κακό του φανατισμού και των διακρίσεων. Η AHEPA, μαζί με τους συνδεδεμένους οργανισμούς της, τις Θυγατέρες της Πηνελόπης, τους Γιους του Περικλή και τις Κόρες της Αθηνάς, έχει πάνω από 400 Τμήματα και βρίσκεται σε κάθε πολιτεία και κάθε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Ξεκινώντας το 1990, τα μέλη του AHEPA Houston Chapter, Alexander the Great, Chapter No. 29, υπό τη διεύθυνση του Στράτου Μπατμάνη άρχισαν να χορηγούν υποτροφίες σε άξιους φοιτητές στην περιοχή του Χιούστον. Ξεκίνησε με μια γενναιόδωρη δωρεά $2.000 από τον Νικ Πολεμανάκο και δόθηκαν τέσσερις υποτροφίες $500. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν επιπλέον υποτροφίες. Το 1991 η υποτροφία Καλούδα, το 1992 η υποτροφία Μυτέλην, το 1993 η υποτροφία Πεθεριώτη και το 1994 η υποτροφία Ρέτσιου με τις συνολικά 8 υποτροφίες να απονέμουν $4.000,00.

  • Το AHEPA 29 δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό να βοηθήσει άξιους και άπορους μαθητές να προχωρήσουν την εκπαίδευσή τους. Δύο από τους ιδρυτικούς διευθυντές, ο Δρ Νικ Πατζάκης και ο Κρις Κέιτσον, συνεχίζουν να υπηρετούν στο Δ.Σ. Οι αρχικοί διευθυντές του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν οι Δρ. Νίκολας Κέκλες, Φρεντ Ικόνος, Κρις Κάιτσον, Νικ Κρητικός, Πέρυ Μαυρέλης, Νικ Παντζάκης, Χελίν Πάτνιγιοτ και Βάσω Ιακωμίδη. Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 9 AHEPANS και 3 Θυγατέρες της Πηνελόπης. Από τη σύστασή του, το Εκπαιδευτικό Ιδρυμα AHEPA 29 συνέχισε να αυξάνει τον αριθμό και το ποσό των υποτροφιών που χορηγούνται κάθε χρόνο.

Οι υποτροφίες είναι διαθέσιμες σε όλους, αλλά λαμβάνουν επιπλέον υπόψη τους αιτούντες των οποίων οι οικογένειες είναι μέλη του AHEPA και μέλη μιας από τις Ελληνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή του Χιούστον.

Το Εκπαιδευτικό Ιδρυμα AHEPA Chapter No. 29 φιλοξένησε το 22ο ετήσιο χριστουγεννιάτικο γκαλά του το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Junior League του Χιούστον. Η εκδήλωση άρχισε με την προσευχή από τον πρωτοπρεσβύτερο του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Χιούστον, πατέρα Μιχαήλ Λαμπάκη. Περισσότεροι από 170 καλεσμένοι τόσο από τον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όσο και από τον Αγιο Βασίλειο ήταν παρόντες. Οι επισκέπτες απήλαυσαν το δείπνο. Ο Παντελής Καρασταμάτης, πρόσφατα απόφοιτος της Μουσικής Σχολής του Μανχάταν και κάτοχος υποτροφίας ερμήνευσε τα «Have Your self a Very Merry Christmas» και «Mary Did You Know». Το γκαλά είναι ο μοναδικός έρανος για το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τα έσοδα πηγαίνουν εξ ολοκλήρου σε μαθητές που αξίζουν. Οι αποδέκτες των υποτροφιών που μπόρεσαν να παρευρεθούν είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν με μέλη και δωρητές των AHEPA και DOP.

Από την ίδρυσή του, το τμήμα Νο. 29 της AHEPA έχει χορηγήσει περισσότερες από 300 υποτροφίες. Φέτος απονεμήθηκαν 62.000 δολάρια σε φοιτητές και πιστεύεται ότι τον επόμενο χρόνο το ποσό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Την δημοπρασία πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της AHEPA Χρήστος Κάτσης, ο οποίος στη συνέχεια αναζήτησε στο κοινό νέους δωρητές. Μετά και την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος συνδρομής και από τους νέους δωρητές, οι τελευταίου ανήλθαν σε 53. Η βραδιά έκλεισε με ελληνικούς και αμερικανικούς χορούς.

Με πληροφορίες από Eθνικός Κήρυκας

Στη Μητρόπολη Αυστρίας και την Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: