Η συνάντηση της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου με τον πρόεδρο του Ιράκ: Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου, της είπε ο Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ

Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ Δρ Abdul Latif Rashid. Πηγή PIO / Ανδρέας Λουκαΐδης




Στον σημαντικό ρόλο της Κύπρου ως εκ της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της ΕΕ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της χώρας του για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τον Ρασίντ συνόδευαν η Βουλευτής Χαϊφάα Χουσείν Χατέμ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χουσέιν, ο Πρέσβης του Ιράκ στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Μουαγέντ Σαλέχ και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρών στη συνάντηση ήταν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στο Ιράκ, με έδρα το Αμμάν, Μιχάλης Ιωάννου.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ρασίντ, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τις σχέσεις φιλίας Κύπρου – Ιράκ, οι οποίες, όπως επισήμανε, εδράζονται στην αλληλοκατανόηση, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κοινή βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για την επικράτηση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η σημασία της παρούσας επίσκεψης του Προέδρου του Ιράκ στην Κύπρο, η οποία, όπως σημειώθηκε, δίδει ισχυρή ώθηση στις σχέσεις και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και σε διάφορα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται, ο Πρόεδρος του Ιράκ αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε επί σειρά ετών η χώρα του, συνεπεία των πολέμων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να επέλθει η σταθερότητα και η ηρεμία.

«O κ. Ρασίντ σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου, ως εκ της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιότητάς της ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιθυμία της χώρας του για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ειδικότερα στους τομείς του εμπορίου, του επιχειρείν, του τουρισμού, περιλαμβανομένης της ανάγκης για απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στον τομέα του πολιτισμού», προστίθεται.

Από την πλευρά της, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και στον επικείμενο διορισμό απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την διερεύνηση ύπαρξης κοινού εδάφους, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της ε/κ πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Kραν Μοντανά, προς επίτευξη λύσης, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας τις σημαντικές ευκαιρίες για πρόοδο, ευημερία και συνεργασία, που ενδεχομένως θα προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, καθώς και ολόκληρης της περιοχής.

Η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλων χωρών. Δεν πρόκειται ποτέ, τόνισε, να δεχθούμε την τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών», η οποία θα νομιμοποιούσε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Υπογράμμισε δε την επείγουσα ανάγκη αποφασιστικής απάντησης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας ενάντια σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποφυγής της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Κύπρου – Ιράκ, συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης διαλόγου και συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα, μετά την επικείμενη εκλογή νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου του Ιράκ.

Κατά την άφιξή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Ιράκ υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών και επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από την κ. Δημητρίου, την αίθουσα της Ολομέλειας του Σώματος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ (ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΗΦ)
Λευκωσία, Κύπρος

Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Θα ενημερώσει για τον ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: