«Η προμήθεια όπλων είναι ο καλύτερος μοχλός πίεσης των ΗΠΑ επί του Ισραήλ»: Πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου για τους αμάχους;

epa11029991 US President Joe Biden makes remarks on his administration’s efforts to lower prescription drug costs at the National Institutes of Health, Bethesda, Maryland, USA, 14 December 2023. EPA, Chris Kleponis, POOL




Στην ιστοσελίδα της εφημεριδας Haaretz δημοσιεύεται ρεπορτάζ του Amir Tibon με τίτλο «Η εξάρτηση του Ισραήλ από τα όπλα των ΗΠΑ υποχρεώνει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu) να δεχτεί τα αιτήματα του Τζο Μπάιντεν (Biden)».

Στον υπότιτλο αναφέρει: «Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της επιθυμίας υποστήριξης του Ισραήλ και της πίεσης που δέχεται από τη βάση του. Τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας αποδεικνύονται ο καλύτερος μοχλός πίεσης που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ επί του Ισραήλ».

Ακολούθως επισημαίνονται τα κυριότερα σημεία: 

Η προμήθεια οπλισμού στον ισραηλινό στρατό υπήρξε σημαντικό θέμα κατά πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και τις ΗΠΑ, βάσει πηγών της εφημερίδας Haaretz.

Σύμφωνα με ισραηλινό υψηλόβαθμο αξιωματούχο που μετείχε στις συνομιλίες, το ζήτημα αυτό επηρεάζει τον διάλογο της Ιερουσαλήμ και της Ουάσιγκτον, καθώς και τον βαθμό ευελιξίας που επιδεικνύει το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο (ΠΥΣ) απέναντι σε αιτήματα που θέτει η αμερικανική διοίκηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ζήτημα της προμήθειας οπλισμού ήταν αυτό που επηρέασε τη συζήτηση σχετικά με τη έναρξη λειτουργίας (προ ημερών) της συνοριακής διάβασης Kerem Shalom για τη εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα και την προθυμία του Ισραήλ να αυξήσει τις εισερχόμενες ποσότητες καυσίμων. 

Από την 7η Οκτωβρίου και μετά, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες χιλιάδες βόμβες και οβίδες, ενώ οι ΙΕΔ βασίζονται στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να συμπληρώνουν τα αποθέματά τους και να καλύπτουν τις ελλείψεις τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα και ενόψει προοπτικής ενδεχόμενου δεύτερου μετώπου ενάντια στη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Υψηλόβαθμη αμερικανική πηγή δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) ενημερώνεται τακτικά για τις ανάγκες του Ισραήλ και προσπαθεί να τις εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Biden προώθησε συμφωνία προμήθειας του Ισραήλ με οπλισμό, μέσω μιας διαδικασίας έκτακτης ανάγκης που παρέκαμπτε το Κογκρέσο. Ο Biden πιέζει επιπλέον το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα εκτεταμένο πακέτο βοήθειας για το Ισραήλ ύψους 14 δις δολαρίων.

Δεν έχει ακόμη εγκριθεί λόγω άλλων διαφωνιών μεταξύ  Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών (π.χ. μεταναστευτικό ζήτημα), εξ ου και το Ισραήλ εμφανίζεται ανήσυχο σχετικά με τυχόν επιπτώσεις της διαμάχης αυτής στην έγκριση του πακέτου βοήθειας. 

Η κυβέρνηση του κ. Biden καθυστερεί επίσης την προμήθεια του Ισραήλ με μεγάλη ποσότητα όπλων (τυφεκίων), φοβούμενη ότι θα καταλήξουν στα χέρια ακραίων Εβραίων εποίκων που βιαιοπραγούν κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό δημοσιογράφο του Walla, Barak Ravid, η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι τα όπλα θα δοθούν από τον Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir σε εποίκους και θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά Παλαιστινίων.

Προς το παρόν, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πειστεί για το κατά πόσο το Ισραήλ μπορεί και θέλει να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ: Haaretz, Amir Tibon – Reliance on U.S. Weapons Forces Netanyahu to Accept Biden’s War Requests

Άγριο τουρκικό μήνυμα στους Αμερικανούς: “Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, χωρίς εμάς το ΝΑΤΟ δεν θα ήταν καν ούτε ένας ‘χάρτινος τίγρης’ σε όλη την Ευρώπη”!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: