Αυτοί είναι οι πλέον καταζητούμενοι στη λίστα του Ισραήλ: Τρεις ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα που το IDF θέλει να εξολοθρεύσει

Οι φωτογραφίες ηγετικών στελεχών της Χαμάς που εξουδετέρωσε το Ισραήλ μέχρι την έναρξη της εκεχειρίας. Από ανάρτηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων [IDF] στο Χ.




Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, μετά την φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει κρεμάσει μια αφίσα σε έναν τοίχο του γραφείου στο Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για ένα σύνολο φωτογραφιών εκατοντάδων στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης, που έχουν τοποθετηθεί με τρόπο που να σχηματίζουν μια πυραμίδα.

Στο κάτω μέρος βρίσκονται οι κατώτεροι διοικητές πεδίου της Χαμάς. Στην κορυφή βρίσκεται η ανώτατη διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Ντέιφ, του σκιώδους εγκέφαλου της επίθεσης του περασμένου μήνα.

Η αφίσα έχει ξανατυπωθεί πολλές φορές μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα ως αντίποινα για τις 7 Οκτωβρίου: Με τα πρόσωπα των νεκρών διοικητών να έχουν διαγραφεί με σταυρό.

  • Ωστόσο, οι τρεις άνδρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας εξόντωσης του Ισραήλ παραμένουν ελεύθεροι: ο Ντέιφ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Μαρουάν Ίσα, δεύτερος διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, και ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινγουάρ .

Καθώς οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν εκ νέου στη Γάζα σήμρα, μετά την κατάρρευση της επταήμερης εκεχειρίας, το πρακτορείο Reuters μίλησε με τέσσερις πηγές στην περιοχή, εξοικειωμένες με τον ισραηλινό τρόπο σκέψης, οι οποίες είπαν ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι απίθανο να σταματήσει έως ότου αυτοί οι τρεις κορυφαίοι διοικητές της Χαμάς πεθάνουν ή αιχμαλωτιστούν.

  • Ο 61χρονος Σινγουράρ, καθώς και ο Ντέιφ και ο Ίσα, και οι δύο 58 ετών, συγκροτούν ένα τριμελές μυστικό στρατιωτικό συμβούλιο στην κορυφή της Χαμάς που σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 κρατήθηκαν όμηροι σε αυτή την επίθεση, την πιο αιματηρή στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.

Οι τρεις αρχηγοί διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς και ηγούνται των διαπραγματεύσεων για ανταλλαγή αιχμαλώτων-ομήρων , πιθανώς από σήραγγες κάτω από τη Γάζα, λένε τρεις πηγές της Χαμάς.

Η δολοφονία ή η σύλληψη των τριών ανδρών θα είναι πιθανότατα μια μακρά και επίπονη αποστολή, αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει ότι το Ισραήλ είναι κοντά στη μετάβαση από τον ολοκληρωτικό πόλεμο σε λιγότερο έντονες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τρεις από τις ανώτερες περιφερειακές πηγές. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς θα σταματήσει.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν πει ότι στόχοι του Ισραήλ είναι η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η επιστροφή των ομήρων και η διασφάλιση ότι η περιοχή γύρω από τη Γάζα δεν θα απειληθεί ποτέ από την επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

  • Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η εξάλειψη της ηγεσίας της Χαμάς θα είναι απαραίτητη.

«Ζουν με δανεικό χρόνο», είπε ο Γκάλαντ σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ θα κυνηγήσει την ηγεσία της τρομοκρατικής ομάδας οπουδήποτε στον κόσμο.

Δύο στρατιωτικοί ειδικοί είπαν ότι η δολοφονία των Σινγουάρ, Ντέιφ και Ίσα, θα επιτρέψει στο Ισραήλ να έχει μια σημαντική συμβολική νίκη. Αλλά η επίτευξη ακόμη και αυτού του στόχου θα είναι μακρά και δαπανηρή, χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας.

  • Υποστηριζόμενοι από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη , τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σαρώσει τις λιγότερο κατοικημένες βόρειες και δυτικές περιοχές της Γάζας, αλλά η πιο σκληρή και καταστροφική φάση των μαχών μπορεί να είναι μπροστά, είπαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν έχουν φτάσει βαθιά στην πόλη της Γάζας, δεν εισέβαλαν στο λαβύρινθο των σηράγγων όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται η διοίκηση της Χαμάς, ούτε εισέβαλαν στον πυκνοκατοικημένο νότο του θύλακα, πρόσθεσαν. Ορισμένες από αυτές τις σήραγγες πιστεύεται ότι έχουν βάθος περίπου 80 μέτρων , γεγονός που καθιστά δύσκολη την καταστροφή τους από τον αέρα.

Ο Μάικλ Άιζενσταντ, διευθυντής του Προγράμματος Σπουδών Στρατιωτικών και Ασφαλείας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, είπε ότι είναι πιθανώς ασαφές σε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, πόσοι ακριβώς από τους ενόπλους της σκοτώθηκαν.

«Αν (το Ισραήλ) μπορούσε να πει ότι σκοτώσαμε τον Σινγουάρ, σκοτώσαμε τον Μαρουάν Ίσα, σκοτώσαμε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, αυτό είναι ένα πολύ σαφές, συμβολικό και ουσιαστικό επίτευγμα», είπε ο Άιζενσταντ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος.

“Κι αν δεν καταφέρουν να τους πιάσουν αυτούς τους τύπους; Συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι να τους πιάσουν; Και τι θα συμβεί αν αποδειχθούν άπιαστοι;”

 

Ένας στόχος πιο εύκολος να επιτευχθεί

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει καταστρέψει περίπου 400 φρεάτια από σήραγγες στη βόρεια Γάζα, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του δικτύου που έχει δημιουργήσει η Χαμάς με τα χρόνια. Τουλάχιστον 70 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση της Γάζας και περίπου 392 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, υπολόγισε ότι περίπου 5.000 ένοπλοι  της Χαμάς έχουν σκοτωθεί – που ισοδυναμεί περίπου με το ένα πέμπτο της συνολικής της δύναμης. Έξι τάγματα -που αριθμούσαν περίπου 1.000 άνδρες το καθένα- έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό, είπε ο αξιωματικός.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο, χαρακτήρισε ψευδή τα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων και «ισραηλινή προπαγάνδα» για να καλύψει την έλλειψη στρατιωτικής επιτυχίας.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, με τον οποίο το Reuters επικοινώνησε τηλεφωνικά,  είπε ότι η καταστροφή της οργάνωσης ως στρατιωτικής δύναμης θα σήμαινε μάχη σπίτι με σπίτι και μάχες στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα, κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο.

  • «Αν μιλήσουμε για ένα χρόνο, θα είμαστε αισιόδοξοι», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών από το Ισραήλ θα αυξηθεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βλέπει την εξάλειψη της ηγεσίας της Χαμάς ως έναν πολύ πιο εφικτό στόχο για το Ισραήλ από τον δηλωμένο στόχο  για πλήρη εξάλειψη της Χαμάς, είπαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Ενώ υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, τον στενότερο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια αδιάκοπη σύγκρουση που οδηγείται από την ελπίδα του Ισραήλ να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα και θα παρατείνει τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου .

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν αυτό το μάθημα μετά από χρόνια μάχης με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες κατά τη διάρκεια ενός παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας δύο δεκαετιών.

Οι ισλαμιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, στοχεύουν ήδη τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία με κύματα επιθέσεων. Σε μία από τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα τραυματίστηκαν οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες.

Υπαρκτή απειλή

Το σοκ και ο φόβος που προκάλεσε στο Ισραήλ η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μπορεί να δυσκολέψει την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Κόμπι Μάικλ, πρώην επικεφαλής του παλαιστινιακού γραφείου στο Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, το οποίο αντικρούει τις αρνητικές αφηγήσεις για το Ισραήλ στο εξωτερικό, είπε ότι υπάρχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη για τη συνέχιση του πολέμου καθώς η Χαμάς θεωρείται μέρος ενός ευρύτερου άξονα που υποστηρίζεται από το Ιράν. αποτελεί άμεση απειλή για την επιβίωση του έθνους.

  • Η εξόντωση του Σινγουάρ θα ήταν μια σημαντική νίκη, αλλά όχι απαραίτητα η απόλυτη, είπε ο Μάικλ.

«Η ισραηλινή κοινωνία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της κάτω από μια υπαρξιακή απειλή και οι επιλογές που βλέπει μπροστά της είναι δύο μόνο: Να ζεις ή να μην ζεις», είπε.

Ο στόχος του πολέμου παραμένει η εξάρθρωση των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, είπε ο Μάικλ, κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ταραχώδη περίοδο στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Το Ισραήλ ανακοινώνει τακτικά τους θανάτους ανώτερων διοικητών ταγμάτων της Χαμάς. Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματικός, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι IDF θεωρούν την εξάλειψη τέτοιων διοικητών σε επίπεδο μάχης ως απαραίτητη για την εξάρθρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

 

Απόπειρες δολοφονίας

Οι τρεις ηγέτες της Χαμάς έχουν όλοι γλιτώσει από πολλές ισραηλινές επιχειρήσεις με στόχο της δολοφονία τους. Συγκεκριμένα ο Ντέιφ ζει στη σκιά αφού γλίτωσε από επτά απόπειρες δολοφονίας πριν από το 2021, οι οποίες του κόστισαν ένα μάτι και τον άφησαν με σοβαρό τραυματισμό στο πόδι.

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2014 σκότωσε τη σύζυγό του, την τρίχρονη κόρη του και τον επτά μηνών γιο του.

  • Εικασίες από ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές λένε ότι οι τρεις άνδρες κρύβονται στις σήραγγες κάτω από τον θύλακα, αλλά πέντε πηγές γνωρίζουν τον τρόπο σκέψη τους λένε ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται οπουδήποτε στη Γάζα.

Ο Σινγουάρ, ο οποίος σε αντίθεση με τους Ντέιφ και Ίσα έχει εμφανιστεί συχνά στο παρελθόν σε δημόσιες συγκεντρώσεις, δεν χρησιμοποιεί πλέον καμία ηλεκτρονική συσκευή από φόβο ότι οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν το σήμα, ανέφεραν πηγές της Χαμάς.

Ο Ίσα, γνωστός ως «άνθρωπος σκιά», είναι ίσως ο λιγότερο γνωστός από τους τρεις, αλλά έχει συμμετάσχει σε πολλές από τις σημαντικές αποφάσεις της Χαμάς των τελευταίων ετών και θα αντικαταστήσει έναν από τους άλλους δύο άνδρες εάν σκοτωθούν ή αιχμαλωτιστούν. ανέφεραν πηγές της Χαμάς.

Και οι τρεις γεννήθηκαν σε οικογένειες προσφύγων που είχαν εγκαταλείψει ή εκδιωχθεί το 1948 από περιοχές στο νεοσύστατο ισραηλινό κράτος.

Και οι τρεις άνδρες έχουν περάσει χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Ο Σινγουάρ εξέτισε 22 χρόνια μετά τη φυλάκισή του το 1988 για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων συνεργατών.

Ήταν ο αρχαιότερος από τους 1.027 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που το Ισραήλ απελευθέρωσε το 2011 με αντάλλαγμα έναν από τους στρατιώτες του, τον Γκιλάντ Σαλίτ, που συνελήφθη από τη Χαμάς σε μια διασυνοριακή επιδρομή πέντε χρόνια νωρίτερα.

Όπως ο Ντέιφ, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Ίσα ήταν άγνωστα στο κοινό μέχρι το 2011, όταν εμφανίστηκε σε μια ομαδική φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής κρατουμένων, την οποία βοήθησε να οργανωθεί.

Ο Γκέρχαρντ Κόνραντ, μεσολαβητής της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) από το 2009 έως το 2011, ήταν από τους λίγους που συνάντησαν τον Ίσα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή κρατουμένων με τον  Σαλίτ.

“Ήταν πολύ σχολαστικός και προσεκτικός αναλυτής: αυτή είναι η εντύπωσή μου γι’ αυτόν”, είπε ο Κόνραντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

  • Το Ισραήλ έχει σκοτώσει ηγέτες της Χαμάς στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της οργάνωσης Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και του πρώην ηγέτη της Αμπντέλ-Αζίζ αλ-Ραντίσι, που δολοφονήθηκαν σε αεροπορική επιδρομή το 2004. Νέοι διοικητές ανέβηκαν για να καλύψουν τις τάξεις τους.

«Το Ισραήλ έχει σκοτώσει τον Σεΐχη Γιασίν, τον Ραντίσι και άλλους, αλλά η Χαμάς δεν έχει τελειώσει», είπε ο Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της ομάδας με έδρα τον Λίβανο. «Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε αυτή τη μάχη».

Με πληροφορίες από Reuters

Πληροφορίες ότι καταρρέουν οι συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς για νέα κατάπαυση του πυρός: Αγωνία για τους 137 εναπομείνατες ομήρους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: